Kako funkcionira novi algoritam Instagrama

Stigao je novi algoritam Instagrama, a kreatori su napokon odlučili odgovoriti na glasna žaljenja korisnika da se vrati kronološki feed koji je postajao u počecima ove platforme. Međutim, iako su mnogi iščekivali novi algoritam upravo s kronološkim feedom, to se ni ovoga puta nije dogodilo. No novi update ipak ima zadaću Instagram učiniti više kronološkim i svježijim nego do sada.

Evo kako funkcionira. Instagram se oslanja na naše bivše aktivnosti te nam na taj način servira sadržaj. Tako će se pri samom vrhu naći sadržaj profila koje najviše lajkamo ili komentiramo, a onaj koji samo pogledamo bit će pri samome dnu. Također, vremenski odmak se uzima u obzir pa je drugi faktor vrijeme objavljivanja. Novija objava najlajkanijeg profila koji pratimo bit će iznad onih ranijih.

Na ovaj način, dvije osobe mogu pratiti potpuno iste profile i svejedno objave ne vidjeti istim, pa čak ni sličnim, redoslijedom.

Objašnjenje koje stiže iz središta Instagrama je da na ovaj način vidimo više postova prijatelja i rodbine. Sada 90% objava mogu biti naši najbliži, što nije bilo tako s kronološkim feedom, kada su naši najbliži činili tek 50% objava. Pitanje je samo kako Instagram određuje tko su naši najbliži. Vrlo jednostavno – to su oni profili oko kojih smo najviše angažirani. E sad, u slučaju da najviše lajkate objave nekog brenda, Instagram će ga prepoznati kao nekoga vama bliskog.

Iako znamo da se ne biste bunili da je zaista tako, svejedno vjerujemo da je kronološki feed ipak bio najbolji način pregleda novosti.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0