Kako dekorirati stol za Uskrs?

Blagdanima se uvijek veselimo prvenstveno zbog toga što oni znače provođenje vremena s obitelji. Najčešće se tada okupljamo oko stola, a jednako kao što nam je bitno da blagdane provodimo u krugu dragih ljudi, pozornost stavljamo i na to što se nalazi na stolu i kako je on dekoriran. Kad je Uskrs u pitanju, namirnice koje se moraju naći na stolu su one tradicionalne poput šunke u kruhu, mladog luka, rotkvice, pince i makovnjače, ali zato tradicionalni stil ne morate pratiti i u dekoraciji stola.

A upravo to je na najbolji način pokazala arhitektica i vlasnica concept dućana i cvjećarnice TvojeBoška Bahtijarević. Ako ste ikad ušli u njezinu cvjećarnicu smještenu u Martićevoj ulici zasigurno ste doživjeli eksploziju boja, što u buketima koje izrađuje, što u dekoracijama i keramičkim komadima koje možete kupiti u Tvoje. Poznatu po svojem maksimalizmu, Bošku smo zamolili da dekorira jedan ne baš tako tradicionalan stol za Uskrs, ali koji će se svojim neodoljivim izgledom podjednako svidjeti i onima koji vole minimalizam i onima u čijem interijeru sve pršti od boja i uzoraka.

Već je sama hrana koja se servira za Uskrs prepuna pravih proljetnih boja, poput ružičaste i zelene, a te je boje Boška uklopila i u dekoraciju stola. “S obzirom na to da je proljeće puno pastelnih boja cvijeća, obično je uskrsnji stol onda u tim bojama, a na njemu obavezno moraju biti tulipani, zumbuli, muscari, grane trešanja…”, otkrila nam je.

Iako je u proljeće sve podređeno cvijeću, Boška nam je otkrila da kad osmišlja kako će dekorirati stol nikad ne kreće od cvijeća. Najčešće se vodi emocijama toga dana, a otkrila nam je i kako je vrlo važno uskladiti paletu nijansi s bojom hrane koja se servira, tako da najprije razmišlja o tome. “Najčešće prvo napravim meni u glavi, onda razmišljam o nekom stolnjaku koji će činiti bazu stola, a tek onda kreiram! Volim da je komplementarno i ovaj put sam dala sve od sebe da bude na neki način jednobojno i umirujuće”, istaknula je.

Čaše, bijele šalice, bijele zdjelice, bijela zdjela i postolje za tortu Serax; ružičaste šalice i bijela vaza Klevering; mali bež tanjurići, bež zdjelica i bijela teglica od papira i jaja Madam Stoltz; ružičasta teglica BK Green

To je postigla tako da je koristila prljavobijeli, neutralni stolnjak, a potom je stol nadograđivala s elementima u bojama hrane koje se servira. Cvijeće se tako našlo u bijeloj vazi Klevering, dok manje zdjelice, veća u kojoj je servirana šunka u kruhu The Meat te postolje za tortu na koju je smjestila pincu Noel Bread & Deli, izrađene od bijele keramike, nose potpis brenda Serax.

Umjesto stalaka za jaja, Boška se poslužila bijelim šalicama Serax i ružičastih s potpisom Kleveringa, što je fantastična ideja za one koji kod kuće nemaju stalak za jaja, a njihova je kolekcija šalica za espresso izdašna. Ovo je super način za korištenje šalica u drugu svrhu osim da ih njih ispijate kavu, a stol će zbog neobičnih detalja dobiti razigran izgled.

Još jedna stvar za koju nam je Boška otkrila da se može koristiti u različite svrhe prilikom dekoracije stola je staklena vaza u kojoj se, umjesto cvijeća, može pronaći i mladi luk. Neizostavan dio svakog uskrsnjeg stola je definitivno šunka, a Boška je mirisnu rolanu lopaticu Slavonica, termički obrađenu svinjsku lopaticu bez kosti, smjestila u većoj zdjelici Serax u komadu kako bi bila efektan dio stola – jer i hrana može bio dio dekoracije prije konzumiranja.

Na malenim bež tanjurićima brenda Madam Stoltz servirala je klasike – šunku u kruhu domaće proizvodnje i autentičnog okusa brenda The Meat, koji je napravio savršen spoj tradicije i modernog pristupa u pripremi mesa. U njihovoj se ponudi, osim šunke u kruhu i rolane lopatice, mogu pronaći i druge delicije prikladne za ovaj blagdanski stol poput slatinske uskrsnice i dimljene šunke.

A uskrsnje jutro je jedino u kojem je dopušteno bogati doručak začiniti i čašom vina. Izbor bi pri tom, trebao pasti na neko svježije i voćno vino, a kao idealno se nameće Puklavec Family Wines Sauvignon & Sivi pinot. Sljubljene sorte daju vino s aromom lista rajčice, cvijeta bazge i limunove korice – sauvignon osigurava svježinu i lepršavost na nepcu, dok pinot sivi vinu daje harmoniju i punoću okusa.

Blagdan Uskrsa ne može proći niti bez tradicionalnih slastica kao što su pinca i makovnjača, a koje se mogu pronaći i u craft pekarnici Noel Bread & Deli. Tajna tradicionalnog slatkog kruha s njihovim potpisom je u domaćem džemu od naranče, kao i u prirodnom kvascu, a dodatno je obogaćena rumom, vanilijom i maslacem što je čini još posebnijom. Bilo da pincu volite jesti tijekom doručka ili nakon njega, blagdanski stol nezamisliv je bez nje.

A onima kojima su slatki okusi Uskrsa draži od onih slanih, svidjet će se Puklavec Family Wines Rumeni muškat, koje je vino srednjeg tijela s karakterističnim muškatnim notama koje podsjećaju na limunovu travu, citruse, klinčiće i breskvu. Takve će se arome i slađi, ali osvježavajući okus savršeno slagati s pincom ili makovnjačom, a može se poslužiti i kao aperitiv prije ručka.

Iako doručak na uskrsno jutro ne iziskuje puno vremena provedenog ispred štednjaka ili pećnice, tajna je u skladnom serviranju stola u kojem si svježe cvijeće, dekorativni elementi i tradicionalna hrana komplementiraju. Boškina preporuka je da stol postavite večer prije, kako biste na vrijeme uočili što vam još možda nedostaje.

“Stol često postavljam večer prije, kako mi nešto ne bi promaknulo, a definitivno uvijek imam na umu što će biti servirano. Isto tako, uvijek imam i neke detalje uz tanjure, kako bi se svaki gost osjećao posebno. Nekad to postignem i tako da svakom gostu serviram poseban tanjur, a kad su blagdanski trenuci u pitanju obavezno koristim i ubruse od tkanine te možda čak i miksam različite teksture, opet kako bi svima personalizirala tanjur”, ističe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MagMe (@magme.hr)

Sve što vam preostaje je pripremiti listu za kupovinu na kojoj se obavezno moraju naći Slavonica i Noel Bread & Deli delicije, kao i vina Puklavec Family Wines te poslušati Boškine savjete i pronaći inspiraciju u blagdanskom stolu koji je povodom Uskrsa kreirala za nas. Nadahnuće kako dekorirati stol za Uskrs možete pronaći u videu iznad, a u nastavku možete otkriti još fotografija.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije i video: Danko Šimunović

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0