Kako dekorirati blagdanski stol? U suradnji s Tvoje.hr donosimo ideje
Kao omiljeni dio blagdana i čitave predblagadanske atmosfere koja se stvara od početka prosinca, druženje s obitelji i prijateljima izdvajamo kao ono što nas najviše veseli. Okupljanje oko stola od Badnjaka pa sve do Nove godine, kad s dragim ljudima uživamo u ukusnim delicijama, kolačićima, puno smijeha i razgovora o godini koja je iza nas, ono što je što čini ovaj dio godine najljepšim.
Ipak, najznačajniji dan u prosincu je Božić, a da bi ugođaj i blagdanska atmosfera onda bili potpuniji, važno je pobrinuti se da dekoracija stola bude posebnija od svih drugih prilika. Jednako kako pridajemo pažnju tome što ćemo servirati za blagdanski ručak ili večeru, pazimo i na to kako ćemo to prezentirati na stolu.
Kao jedan od najinspirativnijih concept dućana u Hrvatskoj, onaj koji u svom asortimanu ima dodatke za uređenje doma, ali i cvjećarnu iz koje proizlaze najljepši buketi i adventski vijenci, zasigurno je Tvoje.hr. Osnivačica, arhitektica i kreativka Boška Bahtijarević već nešto više od tri godine u svojem prostoru u Martićevoj stvara neke od nama omiljenih aranžmana i svojim prepoznatljivim stilom oduševljava ljubitelje jarkih boja, upečatljivih uzoraka, šarenog cvijeća, dekorativnog posuđa i keramičkih komada.
U suradnji s Tvoje.hr i Boška odlučili smo kreirati dva različita blagdanska stola koja vas mogu inspirirati ovih blagdana. Ova kreativka naglašava da se prilikom traženja inspiracije za dekoraciju blagdanskog stola vodi trenutkom u kojem se nalazi. Takav osjećaj za uređenje dolazi instinktno, onako kako se osjeća tog dana, koje je svježe cvijeće uspjela kupiti i ovisno o tome koja je prigoda.
Spontanost je ono čime se Boška vodi u svemu što radi i iz čega proizlaze čaroban rezultat i stil koji je uvijek neodoljiv i poželjan. Takav način razmišljanja i prožetost stilom Boška povezuje i s odijevanjem: “Jedan dan možeš odabrati haljinu i cipele s potpeticom, dok drugi dan uživaš u trapericama, isto tako je i s dekoriranjem – sve ovisi o trenutku.”
Inspiraciju za dekoriranje dva različita stola Boška je pronašla u bojama hrane. Dok je htjela da verzija koju je kreirala za desert nakon ručka ili večere bude vezana uz nježnu i decentnu dekoraciju, ali istovremeno svečana i u duhu blagdana, kod kreiranja dekoracije za glavni dio ručka ili večere, imala je na umu da se jelo istakne. “Upotrijebila sam bijelo kao podlogu na kojoj će ‘iskočiti’ tanjuri s hranom, no jednako tako sam zamislila da je prisutan božićni duh, što je ovdje postignuto s jednostavnim crnim borićima”, izjavila je.
View this post on Instagram
Za uređenje stola slanih komponenti, dizajnerica je iskoristila stolnjak i ubruse Original Home dok je za blagdanski pribor izabrala tanjure Madam Stoltz na kojima je poslužila tradicionalna blagdanska jela iz restorana Nico’s koja se svake godine nađu na obiteljskom stolu.
Jela poput pačjih prsa s pireom od krumpira i karameliziranim lukom, bifteka s gratiniranim krumpirom, filea brancina i tiger kozica s narančom, piquillo paprikom i rukolom te krakovi hrskave hobotnice s chilli majonezom, pestom od pinjola i limete te dehidriranom kalamata maslinom uljepšala su ovaj blagdanski stol.
Naravno, ništa ne može proći bez aperitiva – u čašama za šampanjac brenda Madam Stoltz poslužen je Moet Chandon Imperial iz Miva galerije vina, u predivnoj bijeloj boci koja se savršeno uklopila u blagdanski ugođaj stola. Zvuk otvaranja boce uvijek vežemo uz svečane trenutke i slavlje, a mjehurići ovog šampanjca savršeno su se uklopili uz predjelo – foie gras i paštetu od bakalara koje za ove blagdane preporučuju iz restorana Nico’s.
Za finiš prave božićne atmosfere, Boška je na stol dodala amarilise koji su doprinijeli nježnosti i eleganciji stola, baš kao i staklene kuglice Madam Stoltz.
Nakon bogatog ručka ili večere te mjehurića Moet Chandon šampanjca iz Miva galerije vina, tijekom blagdana, uvijek imamo apetita i za nešto slatko! Za slatku kombinaciju blagdanskih kolača i uređenja stola, Boška se odlučila na nešto prigušeniju varijantu, a tamnija nijansa crvene simbol je blagdanskog ugođaja. Stol je ukrasila stolnjakom brenda Original Home od recikliranog otpada koje je iskombinirala uz lanene ubruse Magic Linen.
Iako se poslije božićnog ručka tradicionalno jedu sitni kolačići i suhi keksići ili, pak, tradicionalne slastice poput vanilin kiflica i mađarica, naš prijedlog je da ove godine, baš kao i s dekoracijom i jelima koje pripremate, date mašti na volju kad je u pitanju i desert.
U ponudi Torterie Macaron mogu se pronaći tradicionalni sitni kolači i suhi keksići već zapakirani u ukrasne kutije, no predlažemo i da zavirite u njihovu ponudu mono torti manjih dimenzija, macarona s okusima čokolade, kokosa, maline, jagode i pistacije te njihovog noviteta – mono kolača kao što su jabuka cimet tart Gala, kolač od kruške i bijele Valrhona čokolade Vilma i kolač s mousseom od tamne čokolade Chococube.
Mi smo se odlučili za različite vrste kolačića iz Torterie Macaron kao neizostavnog dijela blagdanskog stola, uz raznobojne macarone te mono čokoladnu tortu poslužene u predivnim tanjurima i zdjelicama Chabi Chic Morroco. Deserti su se savršeno uklopili na stol s ukrasima za bor od reciklirane ručno bojane tkanine Madam Stoltz. A nakon deserta, slijedi najbolji dio – razmjena božićnih darova i salve smijeha i veselja.
Kao savjet čitateljicama za savršeno dekoriranje blagdanskog stola Boška za glavnu stvaku navodi da se opustite i odlučite se na “više je manje” u ovom razdoblju.
Usudite se miješati uzorke i boje, rasparene tanjure i različite čaše. Stvorite dinamiku u takvom nizu raznih visina i oblicima posuda.
Za kraj, ono bez čega Boška ne može zamisliti lijepo uređeni blagdanski stol su, kako sama kaže – “stručak svježeg cvijeća, svijeće i definitivno nešto pjenušavo… I što više ljudi koji se smiju i vole”. Nemamo ništa drugo za nadodati osim toga da se definitivno slažemo!
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije i video: Danko Šimunović
Dekoracija stola i kreativno vodstvo: Boška Bahtijarević / Tvoje.hr
Slana jela: Nico’s
Deserti: Toterie Macaron
Šampanjac: Miva galerija vina