Kako alkohol utječe na vašu kožu i koja pića izbjegavati

Koliko god bili svjesni štetnih posljedica ispijanja alkohola, svejedno volimo popiti finu čašicu, pogotovo u divnom blagdanskom raspoloženju. Osim lošeg osjećaja u trbuhu i glavobolje, alkohol ne djeluje baš najbolje na zdravlje kože.

Alkohol je toksin i diuretik što znači da štetno utječe na imunitet i potiče izbacivanje vode. Samim time koža ostaje isušena, a pore i bore su proširene i vidljivije. Koža je dehidrirana, a tijelo i lice su natečeni te su kapilare na licu (posebno oko očiju) vidljive te se gubi elastičnost kože.

Pića koja su štetna za kožu

Iako alkohol ne koristi koži, svakako postoje pića koja su manje ili više štetna za kožu. Kao najštetnije piće koje možete konzumirati na domjenku često se spominje crno vino. Naime, crno vino oslobađa histamin koji potiče crvenilo i dehidrira kožu.

Ostala štetna pića su očekivano ona koja imaju najveće količine šećera poput koktela margarite i mojita ili, pak, mnogima omiljene kombinacije žestokih s gaziranim pićima. Bijelo vino i pivo također sadrže visoke količine šečera ili soli i pogoduju upalama u tijelu. Alkohol koji nešto manje štetno utječe na kožu svakako je tekila, pogotovo ako se konzumira bez soli.

Jedno od nama najdražih pića – pjenušac, prepun je šećera, a lagano se ispija tako da već četiri do pet čaša može nanijeti veliku štetu koži lica, koja se može umanjiti ako se između čaša popije pokoja čaša vode.

Što i kako piti

Svjesni svih mogućih posljedica, svejedno ćemo se odlučiti za svoje najdraže piće u idućoj prilici. Upravo kako bi i dalje bezbrižno uživali, dobro je uzeti u obzir sve što je moguće napraviti kako bi se šteta minimalizirala.

Ako se odlučite za vino ili šampanjac, pijte što više čaša vode uz to. Tijelo se trudi zadržati vodu što širi krvne žile i izaziva nadutost, a ovo je način da je se riješite. S druge strane, ako odaberete “žesticu”u poput viskija ili pelina, svakako pijte čisto. Tako ćete piti sporije i manje, a izbjeći ćete šećere iz nepotrebnih gaziranih pića.

Općenito, tamna pića su štetnija za kožu, a bistra ili svjetlija alkoholna pića se mogu kategorizirati kao “bolja” za kožu. Gin je napravljen od bobica borovice koje su označene kao “super hrana” stoga mogu poboljšati cirkulaciju krvi u licu, pružajući nekim pojedincima mladolik izgled. Votka je, pak, povezana sa suzbijanjem mitesera, sužavanjem pora i dezinfekcijom kože tako da ova pića imaju i nekih prednosti koje nisu zanemarive, no ako se konzumiraju bez dodatka soka.

Nakon izlaska

Hijaluronska kiselina odličan je dodatak koži koja je dehidrirana i isušena. Osim hijalurona, glikolna kiselina prije odlaska u krevet, na kritičnim dijelovima lica, sanirat će nastalu štetu.

Kreme za područje oko očiju s dodatkom kofeina pomoći će u smanjivanju tamnih krugova, a kvalitetna noćna krema pomoći će vraćanju sjaja kože.

Dehidriranu kožu potrebno je liječiti iznutra, a obična voda vaša je najbolja opcija. Ostavite pola litre vode pored svog kreveta i popijte je prije spavanja. Sljedeći dan pokušajte konzumirati vodu s krastavcima, citrusima ili mentom za dodatno povećanje antioksidansa.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0