Jeste li već pogledali novu Netflix seriju “Painkiller”? Obavezno je stavite na must watch listu!

Iako ne pripada u potpunosti u true crime kategoriju, nova Netflixova serija “Painkiller” zapravo je priča o zločinu koji je uništio mnoge živote i razdvojio brojne obitelji. Serija, naime, scenarij djelomično temelji na istinitim događajima koji su se odvili uoči i tijekom američke opioidne krize, a koju je uzrokovala jedna ambiciozna obitelj.

Painkiller prikazuje neke od izvora opioidne krize, a iako je riječ o drami koja prepričava stvarne događaje uz dodatak fikcije, kreiranju serije prethodilo je iscrpno istraživanje. Izvršni producenti Eric Newman i Pete Berg (koji je i redatelj serije) te scenaristi Micah Fitzerman-Blue i Noah Harpster, utemeljili su seriju na dva pisana izvora: knjizi “Pain Killer” Barryja Meiera iz 2003. (koja je objavljena u ažuriranom izdanju 2018.) i članku iz New Yorkera iz 2017. godine, “The Family That Built an Empire of Pain” Patricka Raddena Keefea (koji je 2021. proširen u Keefeovu knjigu “Empire of Pain”).

Obitelj Sackler igrala je veliku ulogu u stvaranju ove krize u Sjedinjenim Američkim Državama, s obzirom na to da su upravo oni stajali iza farmaceutske kompanije Purdue Pharma koja je 1996. godine plasirala OxyContin na tržište i uložila velik trud u izniman marketing ovog lijeka protiv bolova koji su liječnici propisivali svojim pacijentima u zaista nevjerojatnim količinama. Naime, oko 300 tisuća recepata je izdano 1996. godine te je prihod od prodaje lijeka iznosio 44 milijuna američkih dolara, dok se broj propisanih recepata u pet godinama povećao na brojku od 14 milijuna što je Purdue Pharmi donijelo otprilike tri milijarde dolara zarade – pa su zbog toga mogli uložiti čak 200 milijuna dolara u marketing i promociju OxyContina u 2001. godini.

U reklamama se i promociji, naravno, nisu spominjale opasnosti ovog lijeka, već samo njegova sposobnost ublažavanja bolova kao tipičnog opioidnog lijeka, no problem je u tome što je ovaj marketinški hit sadržavao opioid oksikodon zbog kojeg je došlo od velikog porasta upotrebe tog lijeka i zlouporabe opioidnih droga te krize uzrokovane masovnom ovisnošću u zajednicama diljem Sjedinjenih Američkih Država.

No, cilj nije bio upozoriti pacijente na moguće negativne posljedice uzimanja ovog lijeka već pojačana zarada svih uključenih u lanac proizvodnje, plasiranja ovog proizvoda na tržište, prodaju korisnicima i marketing.

Serija glavni naglasak stavlja na postupke Richarda Sacklera, kojeg igra Matthew Broderick, bivšeg predsjednika kompanije Purdue Pharma koja je proizvela OxyContin te njegovo sudjelovanje u stvaranju krize, ali i ostale likove koji su bili uključeni u ranim fazama stvaranja i širenja lijeka, one koji su ih pokušavali zaustaviti poput Edie Flowers koju tumači Uzo Abuda te one na koje je lijek negativno utjecao poput Glena mehaničara koji pretrpi ozljedu leđa na poslu, a kojeg glumi Taylor Kitsch.

“Painkiller” također prati živote nekoliko medicinskih prodajnih predstavnika ili ljudi koje je Purdue platio kako bi liječnici prepisali više njihovih (vrlo ovisnih) lijekova, kao i onih koji su se navukli na opioide nakon što su ih liječnici, koji su također bili uvjereni da je lijek siguran za uporabu, davali recept za lijek.

 

Riječ je o nevjerojatnoj priči koju je definitivno napeto za gledati na streaming platformi, no ovo definitivno nije serija uz koju ćete se opuštati jer koliko god prikazuje događaje iz prošlosti, glavna tema ove serije – opioidna kriza – traje i danas.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Netflix

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0