@hannaschonberg

Znate li za skin cycling, beauty trend koji odobravaju i dermatolozi? Otkrivamo sve detalje

U svijetu u kojem je vrijeme najvažnija valuta, što manje vremena želimo trošiti na ono što moramo. Iako neki beauty njegu smatraju ritualom, većina je onih koji žele samo što više dobiti od svojih proizvoda, u što manje vremena. Upravo u tom smjeru ide i novi trend u svijetu ljepote – skin cycling. Riječ je o metodi noćne njege lica koju odobravaju i dermatolozi zbog toga što dopušta koži da se oporavi.

Cilj je smanjiti količinu proizvoda koj svaki dan nanosite na kožu, odnosno napraviti raspored nanošenja prema sastojcima i djelovanju. Svako se toliko na beauty tržištu pojavi neki novi sastojak koji ima drugačije benefitu za kožu od onih koje regularno koristite te ga, logično, poželite dodati u svoju rutinu. Tako može doći do situacije da koristite hrpu sastojaka čije se djelovanje međusobno poništava. Zato je bitno stvoriti raspored i redoslijed korištenja pojedinih sastojaka kako biste izvukli najbolje iz proizvoda za svoju kožu, ali i dati vrijeme koži da odreagira na ono što stavljate na nju te joj dati vrijeme da “diše”.

Svoju rutinu njege možete skratiti, dobiti više vremena i svejedno izvući najbolje za svoju kožu.

Skin cycling je ukratko strategija nanošenja prozivoda koja svoje uporište ima u znanosti, a žena koja je započela čitav trend je Whitney Bowe, američka dermatologica, kad je svoj koncept podijelila na TikToku. Bowe tvrdi da skin cycling mogu raditi i potpuni beauty amateri i minimalisti, ali i oni napredniji ljubitelji svijeta ljepote, a u prilog tome idu i njezini personalizirani videi za svaku skupinu.

Počnimo od osnova. Skin cycling primijenjujete u noćnoj rutini njege kroz četverodnevnu rotaciju, a pomoću njega poboljšavate efikasnost proizvoda, odnosno njihovih aktivnih sastojaka, a minimizirate iritaciju tako da izmjenjujete različite vrste proizvoda za različite svrhe. Vaša noćna rutina njege bi trebala izgledati otprilike ovako: ciklus započinje s eksfolijacijom, koju radite prvi dan, pomoću proizvoda s AHA i BHA kiselinama, drugi dan je rezerviran za retinoide, dok su iduće dvije noći rezervirane za oporavak kože od rutine u prethodna dva dana.

@drwhitneybowe

Skin cycling for beginners: how to get started. And how to layer with Bowe Glowe #skincycling #thatboweglow #dermatologist #skintok

♬ original sound – Dr. Whitney Bowe

Prvi dan će tako biti zaslužan za uklanjanje mrtvih stanica kože s površine lica, kako bi od druge noći – tretmana retionidom, koža imala najviše koristi jer će se tako bolje upiti u kožu i snažnije djelovati. Mnogi izbjegavaju korištenje retionida jer ti proizvodi donose i brojne negativne posljedice za kožu poput iritacije i suhoće, no sa skin cycling konceptom bi se takvi efekti trebali izbjeći (nema garancije da će to zaista biti tako, jer svakome koža drugačije reagira). Zadnja dva dana u rotaciji rezervirana su oporavak kože – hidratacija, njega i popravak kožne barijere su glavni ciljevi u ovom periodu, zato biste trebali izbjeći sve sastojke koji bi potencijalno mogli iritirati kožu i fokusirati se samo na regeneraciju. A zatim – počinjete ispočetka!

@drwhitneybowe

I have a detailed blog on drwhitneybowebeauty.com under Derm Scribbles! #skincycling #thatboweglow #dermatologist #tretinoin #exfoliationnight #retinoidnight

♬ BIZCOCHITO – ROSALÍA

Skin cycling je u suštini raspored korištenja proizvoda koji će doprinijeti učinkovitosti proizvoda i smanjiti iritaciju kože. U prvom dijelu ciklusa izvući ćete najbolje iz formula proizvoda za eksfolijaciju i retinoida, a u drugom ćete dopustiti koži da se oporavi od “žešćih” tretmana. Ovo je metoda koju je jednostavno za pratiti i integrirati u svoju noćnu rutinu njege, a predstavlja promjenu koja vam omogućava da ne trošite previše vremena na skincare te da se ne opterećujete s previše koraka u njezi.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0