Ovog listopada motor Vespa dobiva svojeg električnog člana obitelji. Naime, u tijeku je lansiranje nove inačice popularnog retro motora kojeg mnogi obožavaju. Ova vijest sigurno će razveseliti sve ljubitelje ovog skutera, ali i onih koji s jednakim žarom ljube i ekologiju s obzirom da se radi o eko-friendly inačici.

Ova Vespa dosezat će maksimalnih 100 kilometara, a baterija će se moći napuniti u samo četiri sata. Proizvođač tvrdi da baterija može izdržati desetak godina, uz pravilno punjenje, a to je punjenje svih četiri sata bez prekidanja, tijekom svakog punjenja. Takvim punjenjem tek nakon desetak godina kapacitet baterije pada na 80%.

Neke od karakteristika ovog modela njegova su tišina pri vožnji, ali i sofisticirane AI tehnologije ugrađene u njega, poput prepoznavanja pješaka i vozila, te računanje alternativne rute u slučaju gužvi u prometu.

U izradi je i hibridna verzija Elettrica X koja će dosezati 200 kilometara, ali će vijek trajanja baterije ipak biti nešto kraći.

Cijena još nije poznata no pretpostavlja se da će se kretati oko 7000 eura.

Prodaja počinje u Europi, a početkom 2019. godine električnu Vespu će biti moguće kupiti i na američkom te azijskom tržištu.