Hrana koju je poželjno izbjegavati ako se borite s viškom vode u tijelu

Ako se osjećate natečeno i napuhano, lako je moguće da se borite s viškom vode u tijelu. Najveće promjene uzrokovane viškom vode u tijelu se osjete u nogama, stopalima, prstima, trbuhu i licu. Težina može varirati i jedan do dva kilograma tijekom dana zbog viška vode, a u nekim situacijama čak i više. Iako to nije razlog za zabrinutost po pitanju zdravlja, svejedno želimo izbjeći taj neugodan osjećaj natečenosti.

Uzroci za višak vode mogu biti posljedica uzimanja lijekova, pogotovo antibiotika, dehidracija, pa čak i pretjerano sjedenje ili stajanje ili hormonalne promjene. Ako želite u kratkom roku izgubiti višak nakupljene vode, ključno je započeti s prehranom i obratiti pozornost na namirnice koje je poželjno izbjegavati.

Čips i slane grickalice

Iako djeluje očito, izbjegavanje slanih grickalica je ključno upravo zato što sol zadržava vodu. Čips, brza hrana i pakirane grickalice sadrže puno skrivene soli zbog koje smo žedni i tražimo više vode. Međutim, usprkos dodatnoj vodi, povećani unos soli uzrokuje da razina izlučivanja urina ostane ista jer tijelo pokušava uravnotežiti razine natrija u stanicama. To se zadržavanje vode manifestira u napuhanosti tijela.

Kruh, tjestenina i riža

Rafinirani ugljikohidrati mogu izazvati oticanje i nadutost. Kad konzumiramo hranu kao što su kruh, tjestenina ili riža, višak energije koji ne iskoristimo odmah pohranjuje se u našim mišićima kao glikogen.

Za svaki gram glikogena pohranjen u mišićima, tijelo zadržava tri grama vode. Zato se, nakon što pojedemo puno pizze, deserata i tjestenine, redovito budimo s natečenim licem i osjećajem nadutosti.

Hrana puna šećera

Šećer, odnosno rafinirani ugljikohidrat, također uzrokuje zadržavanje vode skladištenjem viška glikogena. Uz to, podiže i razinu inzulina, zbog čega bubrezi mogu zadržati natrij i vodu. Kao da zadržavanje vode nije dovoljno loše, pogoršavamo ga s natrijem. Stoga ostavite slatku hranu na miru kako biste smanjili i izbjegli debljanje od vode.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0