Freelance honorari: Koliko vrijedi nezavisan rad?

“Koliko da naplatim rad” često je pitanje nezavisnog profesionalca, “slobodne” jedinke koja započinje s freelance karijerom. Pitanje nikome ne bi trebalo biti strano, niti bi ga se trebalo smatrati nepotrebnim. Periodi brzih promjena iz štednje u rastrošnost česti su u nezavisnom poslu zbog nepredvidljivih troškova ili kašnjenja honorara. I sama sam se nekoliko puta našla u paklu iščekivanja uplate, u kojem sam znala gorjeti i do šest mjeseci. Zato svaki freelancer mora znati pametno raspolagati novcem. Kad je u pitanju rok isplate – danas smo ipak u boljem položaju, ako uzmem u obzir kako je društvo reagiralo na nezavisne profesionalce prije dvanaest godina te ako usporedim istraživanja Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca iz 2015. i 2020. godine, a o čijim sam rezultatima pisala.

Naplaćujete li previše ili premalo?

Freelanceri nezavisnu karijeru mogu pretvoriti u uspješan posao – sami određuju radno vrijeme, sami nude usluge klijentima i sami postavljaju cijenu svojeg rada, što nas dovodi do glavnog problema: određivanja freelance vrijednosti rada. Možda sad naplaćujete previše i zbog toga ne možete pronaći klijenta ili je vrijednost vaše usluge premala, pa jednim udarcem rušite tržišnu cijenu i sebe stavljate u nezahvalnu financijsku poziciju. Prije nego što donesete odluku o cijeni, probajte se za početak fokusirati na tri bitne stvari: osvještavanje poslovne vrijednosti, balans mjesečnih troškova i dodatne financijske injekcije koja će vam pomoći u poslovnom razvoju. Kad ste utvrdili početno gradivo tad možete početi razmišljati i o četvrtom pitanju: zašto i kako klijent vrednuje vaš rad i vaše usluge.

Naučite pregovarati

Iskusni freelanceri znaju gdje se nalazi financijska linija ispod koje neće surađivati s klijentima. Linija omogućava pregovaranje o honoraru, odgovornostima na projektu, uloženim satima ili odbijanju suradnje. Postavljanje granica je u svakom odnosu zdrava odluka, a to vrijedi i za freelance poslovanje. Ne morate uvijek biti “pravi” freelancer za svakog klijenta.

Istražite tržišne cijene

Svako tržište funkcionira po svojim pravilima – ispitajte ga! Ako radite s domaćim klijentima, nemojte usluge naplaćivati po satnici “bogatijih” zemalja. Zašto? Zato što je to jednostavno zdravorazumski. Ako surađujete s međunarodnim klijentima tad možete pregovarati o honoraru s kojim ćete biti zadovoljni vi, ali i vaš klijent. No bez obzira s kim surađujete i po kojoj cijeni, nemojte se nikad uspoređivati s drugima. Bitno je da znate što je vama potrebno da biste živjeli ugodno.

I iskustvo je važno

S većim iskustvom dolazi kvalitetniji portfelj. S kvalitetnijim portfeljom dolaze kvalitetniji klijenti i veći honorari. Ažurirajte radove i pokažite klijentima što sve možete učiniti za razvoj njihovog poslovanja.

Naplata po satu, danu, projektu…?

Freelance cijenu možete temeljiti na radu po satu, danu, projektu ili po kartici teksta. Bez obzira na što se odlučili, klijentu možete unaprijed komunicirati kako se broj sati može povećati, kao i dani rada na projektu te da ćete, ako se ispostavi da se povećao broj sati, dana ili obujam odgovornosti, napraviti evaluaciju i ispostaviti dodatnu ili veću fakturu. Isto tako, klijentu možete i izaći u susret. Sve ovisi u kakvom ste poslovnom odnosu.

Ne postoji zlatna formula za određivanje cijene u nezavisnom poslovanju. Ali postoji papir i olovka, Excel, kao i različiti online alati koji vam mogu pomoći da sistematizirate mjesečne životne troškove, poslovne troškove, štednje, fondove za crne dane, odnosno sve troškove koji vam se pojavljuju iz mjeseca u mjesec te da na temelju tržišta, industrije i iskustva jednostavnije odredite cijenu freelance rada.

Tekst: Karla Andrić

Fotografija: Karla Andrić, @emmamatthews, @rizmooney

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0