Forbes otkrio 400 najbogatijih u SAD-u: Znate li koje su industrije najlukrativnije?

Online kupovina, online gledanje filmova, online druženje s prijateljima, softveri za navigiranje po online shopovima, društvenim mrežama i streaming servisima, laptopi i pametni telefoni na kojima se nalaze ti isti softveri… Online, online, online – tako bi se mogla opisati lista 400 najbogatijih ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama koju je objavio magazin Forbes.

Na čelu se nalazi Jeff Bezos, vlasnik e-commerce diva Amazon, koji je zabilježio znatan rast u protekloj godini. Prošlogodišnja netto vrijednost kompanije, koju je osnovao 1994. godine u svojoj garaži u Seattleu, iznosila 114 milijarde američkih dolara, dok je ove godine ta brojka 179. A sve to “zahvaljujući” epidemiji virusa Covid-19 koja je početkom godine zahvatila i SAD. Iako je prihod samo u prvom kvartalu 2020. godine skočio za 26 posto naspram istog razdoblja prošle godine, zbog čega se u medijima Bezosa napadalo da zarađuje na epidemiji (a i zbog navodno loših radnih uvjeta u kojima su radili zaposlenici u skladištima kako bi ostvarili sve narudžbe), prihod se u tom periodu zapravo smanjio zbog brojnih dodatnih troškova koje je Amazon radi poslovanja uslijed svjetske zdravstvene krize imao. Ipak, kako bi zadovoljio javnost, u travnju je izjavio kako će 100 milijuna dolara profita od Amazona donirati humanitarnoj organizaciju Feed America.

Kako god bilo, ništa nije okrhnulo uspjeh ove kompanije, a na umu treba imati i činjenicu da se osnivač i CEO brenda prošle godine, nakon 25 godina zajedničkog života, razveo od supruge Mackenzie Scott koja se samim time našla na 13. mjestu liste najbogatijih Amerikanca, s net worthom od 57 milijardi dolara. Scott je, naime, u razvodu dobila četvrtinu dionica koje je Bezos imao u svojem vlasništvu.

Melinda i Bill Gates s Warrenom Buffettom

Bill Gates, suosnivač Microsofta i Mark Zuckerberg, suosnivač i CEO društvene mreže Facebook, nalaze se na drugom, odnosno trećem mjestu, s net worthom od 111 milijarde, odnosno 85 milijarde dolara. Gates je, sa suprugom Melindom, osnivač najveće privatne humanitarne organizacije Bill & Melinda Gates Foundation za koju je u svibnju izjavio da će donirati čak 300 milijuna dolara za borbu protiv epidemije koronovirusa. Zuckerberg je ujedno i najmlađa osoba u desetorki, a lista prvih 10 završava s jednom ženom – Alice Walton, jedinom kćeri osnivača lanca trgovina Walmart, Sama Waltona.

Jedini u top 10 koji je ove godine zabilježio pad netto vrijednosti je poznati investitor i tajkun Warren Buffett, koji je svejedno četvrta najbogatija osoba u SAD-u, a iza njega se nalaze suosnivač softverske kompanije Oracle Larry Ellison, bivši CEO Microsofta Steve Ballmer, vlasnik kompanija Tesla i SpaceX Elon Musk, te članovi nadzornog odbora Googlea Larry Page i Sergey Bin.

Od brendova koji nisu vezani uz online poslovanje na listi se nalazi Phil Knight s obitelji, osnivač sportskog giganta Nike (17. mjesto), Jacqueline i John Mars koji su se obogatili na slatkišima dijele 20. mjesto, dok se pet mjesto ispod njih nalazi Leonard Lauder, sin Estée Lauder, koji je tri desetljeća proveo na čelu obiteljskog kozmetičkog diva.

Na 85. mjestu se nalazi Jim Davis, vlasnik brenda New Balance s obitelji, dok je na 132. mjestu Reed Hastings, vlasnik i CEO streaming servisa Netflix, kompanije koja je također procvala u vrijeme pandemije – u prvih šest mjeseci 2020. godine zaradili su novih pretplatnika koliko u čitavoj prošloj godini. Zanimljiv je i podatak da je predsjednik SAD-a Donald Trump završio na 339. mjestu, što je čak 64 mjesta niže nego 2019. godine, a njegovo se bogatstvo smanjilo za 600 milijuna. Čitavu listu možete pronaći na Forbesu, a činjenica je da je svijet ove godine, zaista gotovo u potpunosti profunkcioniralo online. I čini se kako do toga više neće biti natrag.

Fotografije: Unsplash, Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0