Financijski savjeti za mlade: 6 lekcija za bolje upravljanje novcem

Stigla je plaća, bankovni račun je pun – prošla su dva dana, račun je prazan i slijedi čekanje dugih 28 dana do nove plaće. Zvuči kao poznat scenarij? Koliko god novaca dobivali na račun, nekako uvijek prelako nestane?

Upravo zato odlučili smo podijeliti s vama šest lekcija za bolje upravljanje novcem te se nadamo da će vam ovi financijski savjeti pomoći u tome. U većini škola nažalost ne učimo kako upravljati financijama, pa se često u prvim godinama samostalnog “odraslog” života teško snalazimo.

Najčešći je izazov rasporediti sredstva s obzirom na to da nemamo niti okvirnu ideju kako se to radi. Koliko nepredvidivih troškova možemo imati? Koje račune moramo platiti i do kad? Kako se snaći kad pretjeramo s kupovinom? Većina mladih ni ne zna koji sve načini financiranja postoje, ali niti kako bolje planirati svoje troškove. U nastavku pronađite nekoliko financijskih savjeta koji će vam pomoći u lakšoj navigaciji kroz “odrasli” život.

Stalno učenje o financijama

Učimo dok smo živi, i samo zato što nešto nismo u školi dobili, ne znači da imamo pravo na neznanje. Dobro je informirati se o svim troškovima, porezima, davanjima i odbitcima od plaće jer tako znate gdje vaš novac ide i bolje razumijete financijski sustav. Što više znamo o nekoj temi, sigurniji smo po svim pitanjima vezanim uz nju.

Najvažnija je samokontrola

Znanje o financijama neće previše pomoći ako nedostaje samokontrola. Samokontrola je često usađena odgojem, ali može se i izvježbati, odnosno naučiti. Što prije naučimo odgađati neke sitne užitke, odrediti što je nepotrebno i bez čega se može, tim prije preuzimamo kontrolu nad financijama. Ponekad od nestrpljivosti požurimo kupiti nešto na kreditnu karticu, a možda je bolje pričekati plaću za idući mjesec. Kreditne kartice su odlične za planirane kupnje, međutim mogu biti pogubne za impulzivne ljubitelje shoppinga. Zapisujte svoje troškove, planirajte koliko točno novaca na što odlazi i u svakom trenutku ćete znati što si možete priuštiti.

Kvaliteta ispred kvantitete

Prekomjerno trošenje ne donosi sreću koliko mislimo da će nam donijeti: ponekad je puno veći užitak fokusirati se na jedan it komad, na putovanje koje već dugo planirate ili nešto spektakularno, radije nego na hrpu potrošnih gluposti. Da stavite na papir koliko ste novaca potrošili na neke high street varijante ili na odjeću koju već imate, imali biste dovoljno za onu dizajnersku torbicu o kojoj sanjate.

Obavezno prvo platiti račune

Čak i kad stisne, jako je važno prvo plaćati račune. Računi, režije, stanarine, krediti – to su najvažnije obveze koje imamo i njih ne preskačemo. Neplaćeni računi izazivaju kamate, dublje dugove i teže vraćanje na dobar financijski put. Puno je lakše preskočiti neki manje bitan trošak poput ručka, izleta ili kupovine, nego preskočiti račune! Pratite rokove, datume dospijeća i svakako plaćajte opomene prve!

Kuhanje kod kuće je najbolje

Kuhanje doma je stvarno jako zdravo i dobro iz više razloga. Osim očitog- probrane namirnice, provjerena ulja, znamo kako je sve spremljeno – kuhanje doma je puno povoljnija opcija od ručka u restoranu. Čak i skupe namirnice su doma puno povoljnije. Cijena bifteka za jednu osobu u restoranu jednaka je cijeni bifteka kupljenog u mesnici za cijelu obitelj. Mali snackovi koje kroz dan pojedemo vani, u pekari ili na brunchu ponekad isprazne novčanik, a da nismo ni svjesni toga. Ne treba zanemariti moment druženja uz hranu i isprobavanje finih namirnica na lijepim mjestima, ali planiranjem prehrane možemo možda i najviše utjecati na svoj budžet.

Štednja kad god je moguće

Već smo pisali o tome kako početi štedjeti u 5 koraka, a važno je znati da nikad nije kasno za štednju. Kad imate priliku odvojiti neki novac na stranu, učinite to. Postavite si cilj za što štedite, odaberite neku od opcija štednje u banci i budite sigurni da će dobro doći kad zatreba.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0