Počnite štedjeti u 5 koraka

Godina iza nas pokazala je koliko je mudro štedjeti, odnosno imati novac koji je tu “za kad zagusti”. Ne moramo ulaziti u detalje zbog kojih je dobro imati štednju, ali važno je spomenuti da je štednja navika i da je moguće usvojiti je i time bolje organizirati i planirati život. Ako do sada niste, a možete i želite, sada je pravi trenutak da počnete štedjeti. Donosimo kako u pet koraka.

Riješite sve dugove

Prije početka štednje, dobro je pobrinuti se da smo na pozitivnoj nuli. Dugovi prijateljima, rate na kreditnoj kartici i ostale “rupe” u proračunu potrebno je popuniti kako bismo bili sigurni da je ono što uštedimo zaista ono što smo mogli uštedjeti, a ne da oduzimamo iz nekog dijela, kako bismo imali više u štednji.

Popišite sve potrebne i nepotrebne troškove

Prije početka štednje treba postaviti realna očekivanja: ako očekujete uštedjeti 100 tisuća kuna u godinu dana s plaćom od sedam tisuća, jako ćete se razočarati kad shvatite da je to nemoguće. Popišite točno koliko zarađujete, koliko trošite na što, jasno naznačite koji troškovi su nužni, a koji su luksuz i odredite čega se možete odreći u svrhu štednje. U potrebne troškove svakako uračunajte i nepredviđene troškove, a kako biste točno odredili sve potrebne i nepotrebne troškove, pratite svoju potrošnju kroz nekoliko tjedana i zapisujte baš sve.

Postavite cilj i rokove

Čak i kad ne planirate štednju s nekim konkretnim ciljem, već samo željom da imate neko osiguranje, svejedno je dobro postaviti cilj kako biste znali što napraviti da ga dostignete. Važno je da je cilj opipljiv i ostvariv, odnosno da odredimo točne iznose i datume do kada ih želimo ostvariti jer tako možemo bolje upravljati malim koracima. Na primjer, ako je želja u godini dana uštedjeti 30 tisuća kuna, kad to pretočim u cilj postaje jasno da na mjesečnoj razini moram odvajati 2500 kuna, odnosno oko 600 kuna tjedno. Kad se cilj konkretizira, puno je lakše odrediti koliko je ostvariv.

Nađite pametan način za štednju

Iako dobra stara “kasica prasica” i dalje funkcionira, danas se nude puno bolje varijante za mudru štednju. Postoje aplikacije koje pomažu u računanju koliko trošimo i koliko možemo uštedjeti samo promjenom neke od navika poput Digita ili Clarity Moneya koje će nam pomoći da se bolje organiziramo i preraspodijelimo sredstva. Banke nude odlične usluge štednje (doduše, s minimalnom kamatom) pomoću kojih možemo i nesvjesno štedjeti, kad nam se prilikom plaćanja s tekućeg računa određeni iznos skida s računa i stavlja u štednju, ili se, pak, automatski skida s plaće svakog mjeseca i sprema u štednju… Opcija ima na biranje, važno je samo pronaći nešto što baš vama odgovara.

Počnite s malim i pametnim iznosima

Ako trenutačno nemate ideju za što štedite, a znate da je dobro imati novac sa strane, uzmite u obzir da je dobro imati hitni fond koji se otprilike računa u visini 3 mjesečne potrošnje. Izračunajte koliko vam je potrebno mjesečno da biste podmirili režije, troškove za hranu i nužne potrepštine te taj iznos pomnožite s tri i dobit ćete svoj prvi cilj.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0