Počnite štedjeti u 5 koraka

Godina iza nas pokazala je koliko je mudro štedjeti, odnosno imati novac koji je tu “za kad zagusti”. Ne moramo ulaziti u detalje zbog kojih je dobro imati štednju, ali važno je spomenuti da je štednja navika i da je moguće usvojiti je i time bolje organizirati i planirati život. Ako do sada niste, a možete i želite, sada je pravi trenutak da počnete štedjeti. Donosimo kako u pet koraka.

Riješite sve dugove

Prije početka štednje, dobro je pobrinuti se da smo na pozitivnoj nuli. Dugovi prijateljima, rate na kreditnoj kartici i ostale “rupe” u proračunu potrebno je popuniti kako bismo bili sigurni da je ono što uštedimo zaista ono što smo mogli uštedjeti, a ne da oduzimamo iz nekog dijela, kako bismo imali više u štednji.

Popišite sve potrebne i nepotrebne troškove

Prije početka štednje treba postaviti realna očekivanja: ako očekujete uštedjeti 100 tisuća kuna u godinu dana s plaćom od sedam tisuća, jako ćete se razočarati kad shvatite da je to nemoguće. Popišite točno koliko zarađujete, koliko trošite na što, jasno naznačite koji troškovi su nužni, a koji su luksuz i odredite čega se možete odreći u svrhu štednje. U potrebne troškove svakako uračunajte i nepredviđene troškove, a kako biste točno odredili sve potrebne i nepotrebne troškove, pratite svoju potrošnju kroz nekoliko tjedana i zapisujte baš sve.

Postavite cilj i rokove

Čak i kad ne planirate štednju s nekim konkretnim ciljem, već samo željom da imate neko osiguranje, svejedno je dobro postaviti cilj kako biste znali što napraviti da ga dostignete. Važno je da je cilj opipljiv i ostvariv, odnosno da odredimo točne iznose i datume do kada ih želimo ostvariti jer tako možemo bolje upravljati malim koracima. Na primjer, ako je želja u godini dana uštedjeti 30 tisuća kuna, kad to pretočim u cilj postaje jasno da na mjesečnoj razini moram odvajati 2 i pol tisuće kuna, odnosno oko 600 kuna tjedno. Kad se cilj konkretizira, puno je lakše odrediti koliko je ostvariv.

Nađite pametan način za štednju

Iako dobra stara “kasica prasica” i dalje funkcionira, danas se nude puno bolje varijante za mudru štednju. Postoje aplikacije koje pomažu u računanju koliko trošimo i koliko možemo uštedjeti samo promjenom neke od navika poput Digita ili Clarity Moneya koje će nam pomoći da se bolje organiziramo i preraspodijelimo sredstva. Banke nude odlične usluge štednje (doduše, s minimalnom kamatom) pomoću kojih možemo i nesvjesno štedjeti, kad nam se prilikom plaćanja s tekućeg računa određeni iznos skida s računa i stavlja u štednju, ili se, pak, automatski skida s plaće svakog mjeseca i sprema u štednju… Opcija ima na biranje, važno je samo pronaći nešto što baš vama odgovara.

Počnite s malim i pametnim iznosima

Ako trenutačno nemate ideju za što štedite, a znate da je dobro imati novac sa strane, uzmite u obzir da je dobro imati hitni fond koji se otprilike računa u visini 3 mjesečne potrošnje. Izračunajte koliko vam je potrebno mjesečno da biste podmirili režije, troškove za hranu i nužnwe potrepštine te taj iznos pomnožite s tri i dobit ćete svoj prvi cilj.