@olivialczak

Fika – ritual koji uključuje kavu, a uz koji ćete biti opušteniji i produktivniji na poslu

Ako netko prednjači u wellbeingu, smanjenju stresa na radnom mjestu te poticanju provođenju vremena s obitelji i prijateljima, odnosno balansa između poslovnog i privatnog, onda je to Švedska, iz čijeg primjera mnoge zemlje mogu puno toga naučiti. Mentalno zdravlje zaposlenika i dobar osjećaj na radnom mjestu stavljeni su u fokus u švedskim kompanijama te je dobrobit zaposlenika jedan od prioriteta svih uspješnih brendova. Šveđani su, prema nekim podacima, među nacijama koje su najmanje izložene stresu i samim time sretnije, a ne podržavaju overworking niti rad poslije 17 sati.

@pernilleteisbaek

Među dobrim praksama koje su utkane u lifestyle Šveđana nalazi se i fika, pauza koja uključuje kavu, a koja je esencijalna u održavanju harmoničnog radnog dana zaposlenika. Princip fike je vrlo jednostavan, a podrazumijeva da uzmete dvije pauze tijekom dana – u 10 i u 15 sati (najbolje je da je prva nekoliko sati nakon što ste počeli raditi, a druga nekoliko sati prije nego završite radni dan), svaki dan, s kolegama, kako biste se socijalizirali i odvojili od dnevnih obaveza i zadataka uz kavu i, po mogućnosti, neku slasticu poput peciva s cimetom, keksiju, lagane čokoladne torte ili drugi snack poput mini sendviča.

Ako ne volite kavu koja se tijekom fike pije u neograničenim količinama, možete odabrati i čaj ili neki gazirani sok. Poanta ove pauze nisu hrana i piće, iako su sastavni dio rituala, već socijalizacija. Razgovor o poslu tijekom ovih pauza je striktno zabranjen, kao i korištenje pametnog telefona.

@schiuraglam

Prema nekim znanstvenim istraživanjima ovaj ritual uz kavu pomaže u smanjenju stresa na poslu jer omogućava umu da se resetira, a zbog toga i pojačava produktivnost na poslu – što je win-win situacija, i za zaposlenike, i za kompanije. Ovo je švedski ritual od kojeg se ne odstupa pa stoga ne čudi činjenica da se redovito nalaze pri vrhu liste zemalja s najsretnijim ljudima na svijetu.

@emilisindlev

Iako fika vuče korijene iz inverzije riječ za kavu kaffi, koja se koristila u 19. stoljeću u Švedskoj, to nije pauza za kavu koju provodite sami. Fika je vrijeme tijekom kojeg biste se trebali družiti s kolegama, u ponekim je kompanijama ta pauza čak i upisana u dnevni raspored, a u ovom ritualu možete uživati i popodne, u društvu ukućana. Bacite pogled na svoj sutrašnji raspored i odvojite 30-40 minuta koje ćete provesti s kolegama ili bližnjima kod kuće, bez razgovora o poslu i distrakcija. Vjerujemo kako ćete se nakon ovog rituala odmah osjećati bolje!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0