Blagdanski vodič za odabir najboljeg pjenušca

U blagdansko doba uobičajeno je da se pjenušava vina konzumiraju više nego inače, iako novi eno i gastro trendovi nalažu pjenušce kao aperitiv u svim slavljeničkim prigodama, tijekom cijele godine. Mjehurići i prasak prilikom otvaranja boce nešto su što vežemo uz posebne trenutke, a kako bismo vam olakšali navigiranje kroz odabir napravili smo mini vodič u suradnji s brendom Freixenet, koji je zaslužan za neke od najpopularnijih pjenušaca u Hrvatskoj.

Što je dobar pjenušac?

Jedna od najvažnijih razlika u svijetu pjenušavih vina na koju biste trebali obratiti pozornost je način proizvodnje. Pojedini pjenušci, pogotovo oni vrhunski, nastaju klasičnom ili tradicionalnom metodom (Méthode Traditionnelle), koja je rezervirana i za šampanjce, a upravo tako se dobiva i cava: posebna vrsta pjenušavog vina porijeklom iz španjolske pokrajine Katalonije koja je zbog načina nastanka iznimno cijenjena diljem svijeta.

Cavu, kao pjenušac, valja razlikovati i od prosecca, koji je također vino obogaćeno mjehurićima, ali dobiveno drugačijom, Charmat-metodom te koje, da bi ga se moglo nazivati proseccom, mora potjecati iz talijanske regije Veneto.

Tradicija i kvaliteta

Jedan od najpoznatijih proizvođača pjenušavih vina s tradicijom duljom od 150 godina jest Freixenet, koji korijene ima u španjolskoj Kataloniji. Danas je Freixenet svjetski brend koji proizvodi vina i pjenušce u šesnaest prestižnih vinskih pokrajina po cijelom svijetu, od Španjolske i Italije pa sve do Kalifornije, Argentine i Australije, a njegovi se pjenušci nalaze među najpopularnijima u Hrvatskoj.

Freixenet u svojem portfelju ima vrhunsko pjenušavo vino koje nosi zaštićenu oznaku geografskog podrijetla cava, a koja je, kako smo ranije naveli, vrsta pjenušavog vina koja se proizvodi tradicionalnom metodom vrenja u boci, u svijetu poznatom i kao tradicionalna, šampanjska metoda. Tu vrstu vina odlikuju bogati mjehurići i zlatna boja.

Također, Freixenet posjeduje podrume u talijanskoj regiji Veneto, koja je poznata u cijelom svijetu po proizvodnji prosecca. Riječ je o lepršavom pjenušavom vinu lagane i osvježavajuće teksture koje se proizvodi tankovskom, Charmat-metodom i obiluje vrlo finim i sitnim mjehurićima.

Zašto pjenušcem obilježavamo posebne trenutke?

Tradicija ispijanja čaše pjenušavog vina u specijalnim prigodama potekla je s europskih kraljevskih dvora krajem 18. stoljeća kada je to piće bilo statusni simbol. Popularizacija mjehurića diljem svijeta dogodila se krajem 19. stoljeća, a dan danas ga koristimo za obilježavanje svih vrsta proslava, pa tako i Božića i Nove godine. Osim toga što u nekim prigodama jednostavno morate nazdraviti, moramo navesti i da jedna do dvije čaše pjenušca dnevno imaju pozitivan učinak na organizam – piće je, naime, prepuno antioksidansa.

Kako odabrati najbolji pjenušac za blagdanski stol?

Kako pravilno sljubiti mjehuriće i hranu možete saznati u nastavku, u vodiču za slane i slatke sljedove pripremljene u suradnji s eno i gastrostručnjacima, upravo za Freixenet. Ako vam obitelj ili bliski prijatelji pozvone na vrata, uvijek ih možete ponuditi unaprijed pripremljenom finom paštetom od pileće jetrice, oraha, smokava i prošeka, uz koju će se izvrsno slagati Freixenet Carta Nevada. Riječ je o cavi koja je lagana, cvjetne arome s nagovještajem jabuka i citrusa, a odlična je kao aperitiv i uvod u kompleksnije sljedove hrane.

Umjesto purice s mlincima ovih blagdana pripremite glazirani lungić s pekmezom od šljiva uz pire od pastrnjaka, celera i hrena. Uz to složenije jelo poslužite Freixenet Cordon Negro svježega i crispy okusa, bez dodanog šećera. Freixenet Cordon Negro Brut sazrijeva u boci između deset i 14 mjeseci te je odličan odabir za sve ljubitelje reskoga pjenušavog vina s izraženim karakterom.

Desert u obliku mini Pavlove tortice sa svježim šipkom razigrat će vaš blagdanski stol, a s njim sljubite pjenušac Freixenet Italian Rosé. Riječ je o majstorskom cuvéeu tipične prosecco sorte glera i pinota crnog, a odlikuju ga privlačne arome crvenog voća te elegantna baza koja asocira na bijelo cvijeće i savršeno se kombinira sa slatkim jelima, a može se poslužiti i samostalno.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0