Piše Mirja Vasić.

Više sam puta ubila kaktus, aloe veru i sukulente, a to su neke od biljaka koje je najteže ubiti. Nisam jedna od onih kojima biljke uspijevaju, ali nadobudno sam u potrazi za nekom koja će preživjeti u mom stanu i kojoj ne moram nužno pjevati da bi opstala.

Ovo su neke od kućnih biljaka kojima namjeravam dati šansu, s opisom da ih je nemoguće ubiti i oko kojih nema velike gnjavaže, a koje će upotpuniti svaki prostor.

Zamija

Zamija potječe iz centralne Afrike. Naučena je na ekstremne vremenske uvjete, a može izrazito dugo preživjeti bez vode kao i ako ju pretjerano zalijevate. Može pohraniti vodu i nutrijente poprilično dugo, a posebno će dobro rasti u sunčanim prostorijama iako to nije uvjet. Odlična biljka za sve početnike, uz to – navodno donosi sreću i novac!

Dracena

Visoka i mršava, ova će se biljka lako uklopiti u sve manje prostore. Plemena sjeverne Tanzanije i Kilimandžara koristile su je za obilježavanje svetih mjesta. U Africi je ova biljka bila simbol razuma i sreće. U prirodi mogu narasti do šest metara, ali kućne verzije ipak su skromnije u visini. Dovoljno ju je tu i tamo zaliti vodom, a posebno voli špricanje listova. Ako vaša ljubav urodi plodom, ova će biljka procvasti bijelim cvatom.

Lirasti fikus

Modno osviješteni fikus jedna je od najčešćih biljaka modernih stanova i čest gost Instagram fotografija. U prirodi mogu narasti do 15 metara, a potječe iz kišnih šuma zapadne Afrike. Dovoljno ga je zalijevati dva puta tjedno, s tim da je ljeti više žedan nego zimi.

Zlatni puzavac

Jedna od najpopularnijih kućnih biljaka jednako će dobro izgledati na polici u dnevnom boravku, kao i u kuhinji ili kupaonici. Ne dira ju neredovito zalijevanje, ne treba joj puno svjetla, brzo raste, a posebno je impresivna ako ju objesite ili stavite na visoko mjesto, pa njeni listovi i stabljika imaju prostora za rast.

Stablo limuna

Stablo limuna unijet će dozu sunca u svaki prostor. Iako je cijelu zimu ova biljka unutar četiri zida, na sunčanom dijelu stana, ljeti će joj biti potrebno dodatnog sunca pa joj ipak treba selidba u vrt ili na balkon.
Plodove limuna trebala bi dati u listopadu, a voli vlažno tlo, pa kada vidite da je zemlja suha, samo dolijte malo vode.