Beauty Trend Alert: Probiotici kao sastavni dio beauty rutine

Mislim da je gluten free trend počeo negdje 2016. godine, pa je odjednom jako cool postalo ne jesti ništa što sadrži gluten. Pogledajte jelovnik bilo kojeg restorana, sigurno je bar 30% gluten free. A upravo za tim trendom, ove je godine poludjela i beauty industrija pa je sada sasvim normalno u reklamama isticati da je šampon za kosu ili recimo maskara – bez glutena. Ne znam koliko to doprinosi kvaliteti proizvoda i tu odluku prepuštam vama, ali dok gluten free trend još traje, evo još jednog, novijeg trenda, i to čini mi se, sasvim dobrog. Riječ je o probioticima u službi ljepote, i ne, ovo nije članak o mazanju lica kefirom ili izradom maske od kiselog zelja.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, probiotici su živi mikroorganizmi (tzv. “dobre” bakterije) koji primijenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina.

U beauty proizvodima, riječ je o mikro organizmima koji pomažu koži, a najčešće se koristi Lactobacillus ili Bifido bakterija. Direktnom primjenom probiotika na kožu oni zaista utječu na nju, za razliku od onih u tabletama koji najviše lokalno utječu na zdravlje crijeva. Zvuči sjajno, no treba li nam uz hijaluronsku kiselinu, AHA pilinge, retinol, vitamin C, hidratantne kreme i serume još i probiotik? Naravno da nam treba!

Probiotik je ključan sastojak za zdravlje kože. Pomaže joj u smirivanju pomoću dobrih bakterija koje utječu na stvaranje novih stanica. Sadržaj bakterijskih stanica u stalnoj je interakciji s receptorima kako bi oblikovao imunološki odgovor kože. Prirodni bakterijski ekosistem naše kože ima zaštitnu ulogu koja je vrlo često narušena zbog pretjeranog čišćenja i utjecaja kiselina, što zna rezultirati suhom i osjetljivom kožom, te većom sklonosti upalama. Uvodeći probiotike u igru, koži se vraća prirodan sjaj i zdrav izgled.

Također, moramo razlikovati prebiotike od probiotika. Prebiotici su nutrijenti za probiotike i oni su već prisutni na našoj koži, dok ju probioticima hranimo. Najbolje bi bilo koristiti one proizvode koji sadrže i prebiotik i probiotik.

Probiotici će vam posebno pomoći ako imate osjetljivu kožu zahvaljujući svojstvu obnavljanja i jačanja barijere površinskog sloja kože. Osjetljiva koža tako će svakako profitirati jer će probiotik ubrzati sam proces zacjeljivanja i popravka štete.

Ako ste skloni aknama obratite pozornost na Laktobakteriju u kozmetičkim proizvodima. Ona utječe na hranjenje dobrih, a isušivanje neželjenih bakterija  koje stvaraju akne i prištiće.

Ako živite u većem gradu i pogotovo zimi osjećate zagađenje i prljavštinu u zraku koje uzrokuju beživotan, umoran izgled kože, također posegnite za probioticima. Oni će smiriti prirodne trigere koji mogu biti prestimulirani zbog zagađenja zraka i stresa čime utječu na reduciranje kolagena, elastina i zdravih stanica.

Ovo je par preporuka za dobre preparate s probioticima:

Aurelia Revitalise Glow Serum

Jedan od najboljih seruma za obnovu stanica u dubinskim slojevima kože sadrži probiotike, antioksidante i peptide kako bi lice izgledalo predivno, zategnuto i prirodno sjajno.

Medik8 Balanc Moisturiser And Glycolic Activator

Prebiotici i probiotici u ovoj hidratantnoj kremi osiguravaju balans svih bakterija na koži, a posebno je dobar za one sklone aknama.

Dr. Brandt Bright Biotic 

Posebno kreiran za one s problemima depigmentacije uzrokovanih suncem ili ožiljcima akni, ovaj proizvod spaja voćne enzime koji obnavljaju površinu kože s kombinacijom probiotika i prebiotika koji pak pomažu u balansu bakterija i jačanju gornjeg sloja kože.

REN Clean Skincare Perfect Canvas

Primer pun probiotika, a bez silikona idealan je za sve koji prije nanošenja make-upa žele pomoći flori kože i potaknuti dobre bakterije na množenje. Stvarajući barijeru između kože i pudera, lagan je za nanošenje i odlična je podloga.

Gallinée La Culture Body Milk

Mlijeko za tijelo koji omekšava kožu čini trostruki blend probiotika, prebiotika i mliječne kiseline. Upija se u trenu, a koža je nikad mekša i glađa.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0