Banksy obara sve rekorde

Limitirano izdanje omota ploče kojeg je dizajnirao Banksy (ultrapopularni umjetnik današnjice o kojemu smo već pisali) oborilo je rekord za najskuplji prodani album ikada po cijeni od 10.265$! Riječ je o posebnom izdanju norveškog elektro dua Röyksopp i njihovog albuma “Melody A.M”. Usporedbe radi, drugi najskuplji album ikada prodan jest “Love Me Do”, britanske grupe The Beatles iz 1962., koji je postigao cijenu od 9220$.

Ploča je samo jedna od njih sto koje je Banksy ukrasio sprejem, ističući ime dvojca velikim zelenim slovima s apstraktnim dizajnom stabala.

Naravno, ovo nije ni blizu cijene po kojoj je prodan njegov posljednji uradak. “Devolved Parliament” prošlog je mjeseca u aukcijskoj kući Sotheby’s postigao vrtoglavih 12 142 893$, daleko više od predviđenih 1.9-2.5 milijuna dolara. Bez obzira na vrtoglavu cijenu, uradak nije polučio toliki hype kao nevjerojatno popularna “Love Is in the Bin”, slika koja se pred kraj aukcije počela samouništavati prolazeći kroz rezač papira skriven u samom okviru.

Steve Lazarides, Banksyjev bivši agent i fotograf, uoči objavljivanja knjige Banksy Captured, podijelio je nekoliko fotografija tajanstvenog umjetnika, za kojeg još nitko ne zna kako izgleda, ne otkrivajući mu identitet i dalje. Sve fotofrafije su snimljene skrivajući lice i identitet. Pa iako ne vidimo lice, dobivamo uvid u rad i stvaralaštvo jednog od najzanimljivijih umjetnika današnjice. Osvrčući se na rad s Banksyjem proteklih 11 godina, Lazarides kaže da nema pravila i pokojeg zakona kojeg nisu prekršili.

Ako vas zanima iz prve ruke kako je to bilo surađivati i biti dio stvaralaštva ovog otkačenog umjetnika, sve možete pročitati u knjizi koja će koštati 25 funti, a prvih 50 koji kupe knjigu dobit će i Banksyjev Di-Faced-Tener, lažnu novčanicu od 10 funti s licem princeze Diane. Uz  knjigu će u prodaju doći i limitirana serija fotografija s početnom cijenom od 450 funti.

Banksy, jedan od najneobičnijih polariziranih figura moderne umjetnosti, prošlog je mjeseca otvorio online shop u kojem nudi “umjetnost, stvari za kuću i razočaranje”. Ako želite kupiti šalicu, majicu ili jastuk, samo morate odgovoriti na pitanje Zašto je umjetnost važna?.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0