Apple predstavio novi iPhone i Watch, a najveća promjena je prelazak na USB-C standard

Apple je na svom rujanskom eventu pod nazivom “Wonderlust” predstavio nove i unaprijeđene uređaje. Predstavljeni su novi iPhone 15 modeli, novi Apple Watch te novi način spajanja AirPods slušalica.

Kao i uvijek, Apple event je najavljivan mjesecima kao event na kojem će se prikazati nešto revolucionarno, od potencijalnih velikih promjena na kameri iPhonea, preko mogućih iPhone Ultra modela, ili čak skroz novih uređaja na tragu VR-a. No, kao i gotovo svake godine, Apple je još jednom lijepo zapakirao sitne promjene na postojećim naprednijim modelima uređaja kao nešto novo.

Najveća promjena uvedena je u obliku prelaska na opće poznati USB-C standard punjenja, što znači da ćete od sada i svoje android i ostale punjače moći spojiti s iPhoneom, naravno ako je taj update dovoljan da se odlučite za najnoviji model jer ostalih velikih promjena zapravo nema.

iPhone 15

iPhone 15 dolazi u četiri različita modela, iPhone 15, Plus, Pro i Pro Max, a najveća promjena vidljiva je u prelasku na USB-C, što omogućuje veću kompatibilnost s punjačima drugih uređaja.

Velika novost je i da “mute” tipka postaje “action button”, odnosno tipka koja služi utišavanje zvuka na mobitelu, paljenje bljeskalice, fotografiranje… Svi modeli iPhona također imaju Dynamic Island, koji je do sada bio dostupan na naprednijem, 14 Pro modelu.

iPhone 15 i 15 Plus dostupni su u 5 boja, crnoj, plavoj, rozoj, bijeloj i žutoj boji. Dok iPhone 15 ima A16 bionički čip koji je bio do sada dostupan u 14 Pro modelima, u iPhone Pro modelima se nalazi najnoviji A17 čip, s 20 posto bržim procesorom.

Pro modeli dolaze u 4 boje, crnoj, tamno plavoj, tamno sivoj i svjetlo sivoj, a radi se o najtanjem i najlakšem modelu iPhonea čiji su rubovi sada napravljeni od titanija. Appleov analitičar Ming-Chi Kuo iz TF International Securities kaže da će iPhone 15 Pro Max uključivati potpuno novu kameru s periskopskim zumom. To bi Pro Maxu dalo pet do šest puta optički zoom što je značajna promjena u odnosu na 3x zoom koji postoji na iPhoneu 14 Pro.

Cijene u Hrvatskoj bit će oko 1050 eura za osnovni model od svega 128 GB, oko 1200 eura za iPhone 15 Plus, oko 1300 eura za iPhone 15 Pro i oko 1450 eura za iPhone 15 Pro Max.

Apple Watch Series 9

Na eventu je predstavljen i najnoviji Apple Watch: Series 9. Najveća razlika s prethodnim modelom trebala bi biti vidljiva u novom procesoru, S9 SiP, koji bi trebao biti brži do prethodnog.  Novi modeli Apple Watcha bit će dostupni za kupnju u ružičastoj, zlatnoj, srebrnoj, crnoj i crvenoj boji. Zbog Appleove ekološke politike, u ponudi više nema kožnatih remena, a cijena za novi Apple Watch Series 9 je 399 američkih dolara.

Series 9 ima novu funkciju “double tap”. Ova funkcija omogućuje korisnicima da odgovore na poziv ili kontroliraju bilo koji broj radnji u aplikaciji dvostrukim klikom.

Apple Watch Ultra 2

Predstavljen je i novi Apple Watch Ultra 2 model sata za one sklonije avanturi ili jednostavno ljubiteljima većeg modela sata napravljenog od titana. Ultra 2 će također imati značajku “double tap” i S9 SiP procesor, ali i Siri na uređaju, omogućavajući brže i preciznije odgovore zahvaljujući S9 SiP. Apple Watch Ultra 2 ima cijenu u SAD-u od 799 dolara.

Promjenom načina punjenja s lightning kabela na USB-C , Apple nije obuhvatio samo iPhone, već i prodavati AirPods Pro modele druge generacije koji su od sada podržani kućištem za punjenje s USB-C napajanjem.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Apple Event

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0