Došla je jesen, vrijeme novih početaka, promjena, clean startova. Ali, i vrijeme kada se možemo osjećati tjeskobno, anksiozno. Upravo radi svih promjena koje su pred nama – od godišnjeg doba, akademskih godina, novih poslovnih zadataka nakon godišnjih odmora, priprema godine koja je pred nama… Mnogi od nas upravo u ovom periodu osjećaju jaku anksioznost. Ono što želimo reći je – da, to je problem s kojim se susreće sve više, pogotovo mladih, ljudi. I to je potpuno ok! Evo nekoliko trikova koji bi vam mogli pomoći.

Rješavanje ovog problema počinje s jednostavnim prvim korakom – priznajte sebi da se baš i ne osjećate najbolje. Potrebno je suočiti se s problemom da bismo ga uspješno istjerali iz svojih glava.

Drugi korak svi znamo, ali možda bi bilo dobro da potvrdimo. Odite offline. Dobro ste pročitali. Odredite period u kojemu nećete koristiti društvene mreže, objavljivati slike i pratiti tuđe (naizgled) savršene živote. Vjerujte, pomaže. A vjerujte i ovo – svijet će vas se i dalje sjećati i nakon male pauze.

Treći korak – uzmite bilježnicu i napravite dvije kolone – jedna neka se zove „pod mojom je kontrolom“, a druga „izvan moje kontrole“. Zatim upišite u tablicu sve oko čega ste zabrinuti. Stupac „izvan moje kontrole“ čitajte na glas i svaku stavku izgovarajte na glas dodajući rečenicu „je izvan moje kontrole“. Ponavljate svakoga dana dok se osjećaji ne smire.

Kada se osjećate kao da niste ništa postigli, nastupa četvrti korak. Tada, odvojite deset minuta, pokrenite se s kauča i čistite po kući. Samo na deset minuta. I nakon samo toliko vremena čišćenja, možete spoznati da nije tako teško napraviti nešto, ključ je pokrenuti se. 

Meditacija. Pustite neku opuštajuću muziku (nije teško: tražite pod meditation i naći ćete svašta) i samo dišite. Zaista pali. Ovaj peti korak zasta je jednostavan, zar ne?

Šesti korak je svima poznat. U zdravom tijelu zdravi duh. Nije floskula nego brutalna realnost, za sve one koji mrze vježbanje. Pronađite aktivnost koja vama odgovara – joga, boks, tenis, golf, pilates… Što god pali za vaš organizam.

Sedmi korak je opcionalan. Jeste li čuli za bojanke za odrasle? One pomažu za smirenje. Možda ne vjerujete, ali bojanje zaista pomaže. Probajte!

Imajte strpljenja i razumijevanja za sebe. Tko će ako nećete vi? Tjeskoba je normalna stvar i o njoj treba razgovarati – tek tada ćete shvatiti da niste jedini koji se tako osjećate. Potrudite se, a nakon toga uvijek, ali uvijek budite svjesni jednoga – dajete najbolje od sebe, ponekad ide, a ponekad ne. I to je potpuno u redu! Samo nemojte pomisliti da nije ok ne biti uvijek ok! Proći će i to.