Ako osjećate umor, možda vam nedostaje vitamina B, koji su ključni za svakodnevno funkcioniranje

Ako se osjećate umorno i slabo bez razloga, imate problema s kožom, ukliještenim živcem ili s koncentracijom, možda vam zapravo nedostaje vitamina B. Vitamini skupine B doprinose i u nošenju sa stresom i boostanju energije.

Kad se spominje vitamin B, to se ne odnosi samo na jedan, već na čitavu skupinu, odnosno osam različitih vitamina. Svi vitamini B imaju ulogu u pretvaranju hrane u energiju u tijelu, a svaki vitamin također ima jedinstvenu ulogu u zdravlju pojedinca.

Vitamini B skupine djeluju kao kofaktori enzimima metabolizma i sudjeluju u reakcijama imunološkog odgovora. Postoje mnoge vrste vitamina B, a svi, osim folne kiseline, pomažu u razgradnji hrane i pretvaranju je u energiju. Ključni vitamini B skupine su: B1 (Thiamin) za koncentraciju, B2 (Riboflavin) za zdravlje mišića, B3 (Niacin) za regulaciju kolesterola i B5 (pantotenska kiselina). B6 (piridoksin) koji je ključan za hormonalnu aktivnost i metabolizam, B7 (biotin) je važan za zdravu kožu, kosu i nokte, B9 (folna kiselina) za trudnice i vitamin B12 za zdravlje neurološkog sustava.

Dodatno, svih 8 vitamina ima i veliki utjecaj na normalno i nesmetano svakodnevno funkcioniranje: vitamini B2, B3, B5, B6, B9 i B12 doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti.  Vitamini B6, B9 i B12 doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava.  Vitamini B1, B2, B3, B6, B7 i B12 doprinose normalnom funkcioniranju živčanog sustava.  Vitamini B1, B3, B6, B7, B9 i B12 doprinose normalnoj psihološkoj funkciji , a vitamin B5 doprinosi mentalnim sposobnostima.

Vitamini skupine B igraju vitalnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja i dobrobiti. Kao građevni blokovi zdravog tijela, B vitamini imaju izravan utjecaj na razinu energije, rad mozga i metabolizam stanica.

Kompleks vitamina B može pomoći u sprječavanju infekcija i pomoći u podržavanju ili promicanju zdravlja stanica i rasta crvenih krvnih stanica. Podiže razinu energije, poboljšava vid, funkcije mozga i probavu. Utječe na apetit, tako da ako nemate problema s apetitom, u ljekarni zatražite B kompleks koji ne pojačava želju za hranom.

Vitamini B skupine posebno su važni za trudnice i dojilje. Ovi vitamini pomažu u razvoju mozga fetusa i smanjuju rizik od urođenih mana. Trudnicama vitamini B mogu pomoći u upravljanju razinama energije, olakšati mučninu i smanjiti rizik od razvoja preeklampsije.

Simptomi koji mogu signalizirati da ne dobivate dovoljno vitamina B su osip na koži, ljuštenje usnica, natečen jezik, ali i umor, slabost, zbunjenost, razdražljivost ili depresija. Neki od simptoma nedostatka vitamina B su i mučnina, grčevi u trbuhu, proljev, zatvor i utrnulost ili trnci u stopalima i rukama.

Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, a niste sigurni zašto, dogovorite termin za razgovor sa svojim liječnikom.

Mnogi ljudi dobivaju sav vitamin B koji im je potreban raznolikom, uravnoteženom prehranom. Međutim, drugi mogu imati koristi od uzimanja dodatka vitamina B-kompleksa kao dodatka prehrani.

U kojim se namirnicama nalazi?

Puno namirnica sadrži vitamine B, što olakšava unos dovoljne količine iz prehrane. Najbolje je unositi vitamine B iz raznih izvora hrane. To pomaže osigurati da dobivate dovoljno svake vrste.

Vitamin B možete pronaći u mlijeku, siru, jajima, zatim bijelom i crvenom mesu i u ribi, poput tune, skuše i lososa, kao i u školjkama. Tamnozeleno povrće, poput špinata i kelja, cikle, avokada i krumpira sadrži vitamine B, kao i cjelovite žitarice i žitarice. Nalazi se i u grahu, orasima i sjemenkama te u voću, kao što su citrusi, banane i lubenice. Sadrže ga i proizvodi od soje, kao što su sojino mlijeko i tempeh, blackstrap melasa, ima ga u pšeničnim klicama i kvascu.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0