12 namirnica koje odabiru najbolji chefovi
Kako je jelo u restoranu uvijek tako ukusno? Osim što profesionalni i obučeni kuhari imaju vještine, iskustvo i alat koji u kombinaciji čine jelo savršenim, postoje i neke namirnice koje pomažu u tome.
Chefovi diljem svijeta istaknuli su kako su namirnice i začini ti koji čine ključnu razliku, a u nastavku donosimo 12 namirnica koje će i najjednostvanije jelo koje spremate kod kuće učiniti ukusnijim i sličnijim onom iz restorana.
SOL I PAPAR
Jasno je kao dan da su sol i papar osnovni začini za gotovo svako jelo. Međutim, nije svejedno kakvu sol i papar koristimo. Većina se slaže da su najbitnije gruba morska sol, košer sol, sitna sol i svježe mljeveni crni papar.
INĆUNI
Inćuni su odlična riba upravo zato što se mogu pripremati na puno različitih načina, te svaki puta dodati zanimljiv okus nekom već gotovom jelu. Bilo da su marinirani, konzervirani, soljeni ili u pašteti odlično će obogatiti svako jelo, a mogu stajati i kao predjelo.
PARMIGIANO REGGIANO
Famozni parmezan! Iako je Grana Padano čest izbor u dućanu, Parmigiano Reggiano će jelu ipak dati mrvicu žešći okus s orašastom notom i upravo zato biramo njega. Odlično ide uz svaku vrstu tjestenine, bruschette ili salate.
SAN MARZANO RAJČICE
Uzagjane na vulkanskom tlu podno Vezuva, plodovi ove rajčice su karakterističnog dugoljastog oblika i mesnatog središta bez puno sjemenki, naročito pogodni za pripremu umaka, najbolji umaci dobivaju se upravo od ove sorte. Njihov tipičan slatko–kiselkast okus izvrsno se slaže sa svježim sirom, odlične su za pizzu ili juhu, a izvrsne su i sušene.
GHEE ILI PROČIŠĆENI MASLAC
Ghee je pročišćeni maslac koji se dobiva procesom kuhanja maslaca na sobnoj temperaturi. Jako je cijenjen zbog ljekovitih svojstava i bez obzira na mast, smanjuje razinu štetnog kolesterola u tijelu. Odličan je za kuhanje na višim temperaturama bez da izgori, a spremiti ga možete i kod kuće.
JAJA
Jaje je namirnica koju uvijek treba imati u frižideru, a spremiti se može na puno načina- kuhana, prečena, kajgana,… Mogu poslužiti pri pohanju, izradi majoneze, u pečenju kolača, pri izradi tjestenine, gotovo u svakom obroku ima jaja.
LOVOROV LIST
Lovorov list otpušta svoju aromu sporo, pa je odličan za korištenje u temeljcima, juhama, gulašima, umacima, marinadama te kod kiseljenja. Važno je samo da nakon kuhanja a prije serviranja odmaknete lovorov list jer nije ukusan za konzumaciju.
LIMUN
Gotovo svakom jelu je za balans potrebno dodati malo kiseline, odnosno limuna za ravnotežu. Odlično ide uz ribu, meso, pohana jela, lignje, a preporuča se i ispijanje tople vode s limunom na tašte za bolji metabolizam.
OCAT
Osim limunske, i kiselina iz octa odlično oplemenjuje jela. Ovisno o jelu koje se sprema, može se koristiti vinski, jabučni, azijski slađi ocat ili aceto balsamico kao finija varijanta.
MASLINOVO ULJE
Kvaliteta ulja svakako utječe na kvalitetu jela, a chefovi uglavnom koriste kvalitetnija maslinova ulja. Lako je probavljivo, bogato je klorofilom i lecitinom koji je prirodni antioksidans.
KEČAP
Osim što je odličan umak uz pomfrit, super će se uklopiti i kao začin za mesne umake, BBQ umak ili dresinge. Odlično paše upravo zbog svog slatko-kiselo i slanog okusa.
ČOKOLADA ILI KAKAO
Većina odličnih deserata sadrži čokoladu, ona je odličan temelj zahvaljujući svom bogatom okusu. Osim u desertima, čokolada se može kombinirati u umacima, pogotovo ljutima poput chilli umaka.