Summer Relax Specijal

Kako najbolje provesti ljetne dane - otkrivamo vam što sve možete raditi, gdje odmoriti, kako se zabaviti i maksimalno uživati te napuniti baterije.

Ovog vikenda posjetite Bura film festival s filmovima o ljetu

slika_190656

Bura film festival koji će se ove godine održati od 4. do 6. srpnja u Bakru

Tema festivala važnija je nego ikad – snovi. Snovi mogu biti odraz stvarnosti, bijeg od nje, nešto čemu se nadamo, što nas zbunjuje, ali i ono što nas inspirira. U vrijeme političkih previranja, globalne ekonomske nesigurnosti, ratova, ekoloških izazova, otuđenja zajednica i sve veće individualizacije, nadamo se da će vam program ovogodišnje Bure pružiti osjećaj pripadnosti te da ćete osjetiti kako vaši snovi nisu sami, već da su dio šireg pokreta ljudi koji, unatoč svemu, vjeruju da drugačiji svijet postoji. Zajedno možemo prebroditi teške večeri, ali i dijeliti one lijepe.

Neprofitni projekt u organizaciji mladih ljudi udruge Studio B7 koji žele donijeti besplatnu kulturu u gradove iz kojih dolaze, ljudima koji nemaju redovit pristup istoj.

I ove godine pripremili su raznovrstan program za sve uzraste, s nizom aktivnosti i događanja na više lokacija u gradu Bakru. Pridružite se na ovom posebnom filmskom događanju koje će kroz tri dana ponuditi bogat izbor filmskih projekcija, kreativnih radionica i zanimljivog večernjeg sadržaja! Narativ filmova većinom je ljetnog duha i tematski se veže uz susrete Mediterana i Balkana.

Stručni žiri

Gala Nikolić je glumica, redateljica i spisateljica iz Rijeke, sada sa sjedištem u Los Angelesu. Otkrila je svoju strast prema glumi nakon što je završila osnovnu školu za klasični balet i diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci pod vodstvom Rade Šerbedžije i Lenke Udovički. Glumila je u brojnim predstavama Teatra Ulysses, Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i Istarskog narodnog kazališta, kao i u nagrađivanom filmu „Ribanje i ribarsko prigovaranje“.

Teo Morosin, rođen 1997. godine u Puli, živi u Vodnjanu, a trenutačno studira Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Jedan je od osnivača Vodnjan film festival u Fažani film festivala te je član vodnjanske udruge La Udruga. Uz ostale članove udruge, organizator je i voditelj nekolicine filmskih radionica u Vodnjanu i Puli. Koautor je dva igrana filma: „The Girl in the Blue Dress“ (2021.) i „La Predstava“ (2022.). Osim filmom, aktivno se bavi i glazbom u sastavu Tužni.

Romina Tonković članica je ansambla Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2021. godine. Svoj filmski debi ostvarila je već na prvoj godini studija u nagrađivanom trileru „F20“. Od tada je glumila u brojnim domaćim i međunarodnim filmskim i televizijskim projektima, među kojima se izdvajaju filmovi „Dražen“, „Ribanje i ribarsko prigovaranje“ te međunarodne produkcije „Canary Black“ i „Infinity Pool“. Za svoj glumački rad nagrađena je priznanjima za najbolju glumicu na nekoliko međunarodnih filmskih festivala.

Žiri dodjeljuje nagrade u kategorijama Najbolji kratki igrani film, Najbolji kratki animirani film i Najbolji kratki dokumentarni film, dok će nagradu za Najbolju kameru dodijeliti Filip Koludrović (Vogue Adria, Numéro, GQ).

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR

Ovo su 2 nova hrvatska restorana ovjenčana Michelinovom zvjezdicom! Stavite ih na must visit listu ovog ljeta…

slika_190667

Hrvatska se može pohvaliti s jednim restoranom koji nosi dvije MICHELINOVE zvjezdice te s 12 restorana nositelja jedne prestižne MICHELINOVE zvjezdice, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake. Jasno je to nakon današnje objave najnovije selekcije MICHELINA za Hrvatsku u sklopu koje se novim zvjezdicama mogu pohvaliti restorani Krug (Split) i Cap Aureo (Rovinj).

Restoran Agli Amici iz Rovinja uspješno zadržao dvije zvjezdice, dok su po jednu MICHELINOVU zvjezdicu uspješno zadržali restorani Dubravkin put (Zagreb), Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) te Korak (Jastrebarsko).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MICHELIN Guide (official) (@michelinguide)

Kada je pak riječ o oznaci MICHELIN Green Star, istu su uspješno zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko). Podsjećamo kako se ova oznaka dodjeljuje onim restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja se temelji na održivosti i ekološkoj prihvatljivosti.

Uz navedene oznake MICHELIN je na listu Bib Gourmand dodatno uvrstio još i restorane Konoba Pescaria (Mošćenička Draga) i K.užina (Split) pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 12 restorana s ovom MICHELINOVOM oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama. U nastavku otkrivamo 2 nova restorana koji imaju MICHELINOVU zvjezdicu pa ih možete staviti na svoju must visit listu ovog ljeta!

CAP AUREO

Restoran Cap Aureo, smješten u Grand Park Hotelu Rovinj i pod vodstvom chefa Jeffreyja Velle, nagrađen je svojom prvom Michelinovom zvjezdicom. Otvoren je 2019. godine u sklopu luksuznog hotela Grand Park, a njegov koncept temelji se na sezonalnosti, lokalnim namirnicama i kreativnom pristupu povrću, zbog čega se sam restoran opisuje kao “mjesto koje voli povrće”.

Degustacijski jelovnik sastoji se od dvadesetak sljedova koji se mijenjaju svakih nekoliko tjedana, prateći mikroklimatske promjene i dostupnost svježih namirnica. Vinska karta stavlja naglasak na hrvatske vinare, uz selekciju pjenušavih vina, vintage šampanjaca i odabranih etiketa iz regije.

“Ova zvjezdica nije samo priznanje našem timu, već i cijeloj ideji Cap Aurea – kuhinji koja odražava krajolik, godišnja doba i duboko poštovanje prema prirodi koja nas okružuje. Ponosan sam što je naš rad prepoznat na ovakvoj razini i zahvalan što imamo priliku gostima ponuditi nešto autentično, istarski nadahnuto, a istovremeno suvremeno”, izjavio je Jeffrey Vella, chef Cap Aurea.

Jeffrey Vella (Knjiga “Flavours of Istria”, autor fotografije: Mario Kučera)

S ovom novom zvjezdicom, Rovinj postaje jedina destinacija u Hrvatskoj s tri restorana nagrađena Michelinovim zvjezdicama, čime dodatno učvršćuje svoj status vrhunskog gastronomskog središta regije. U Maistri ističu kako su strateški razvoj visoke gastronomije i suradnja s vrhunskim chefovima ključni elementi u pozicioniranju Rovinja kao luksuzne destinacije.

Fotografija iz knjige “Flavours of Istria”, autor fotografije: Mario Kučera

RESTORAN KRUG

Samo nekoliko koraka od splitske rive, cijelo iskustvo u Krugu vrti se oko kuhinje, smještene u središtu blagovaonice i okružene L-oblikovanim stolom koji gostima omogućuje izravnu interakciju sa chefovima. Iza restorana stoje Karlo Kaleb i Jurica Delić, s bogatim iskustvom, a meni je suvremen, s naglaskom na namirnice i dubokom vezom s lokalnim područjem, reinterpretiranom s kreativnošću.

Gotovo svi sastojci dolaze iz mora ili okolnog zaleđa, dok se povrće nabavlja bliskom suradnjom s lokalnim uzgajivačima. Kad god je to moguće, sve se priprema u restoranu: od kruha do maslaca, pa čak i fermentiranih proizvoda. Riba i meso odležavaju u vidljivim hladnjacima smještenim izravno u blagovaonici. Posebno treba spomenuti sommeliera, čija se stručnost ogleda u opsežnoj i dobro odabranoj vinskoj karti, koja savršeno nadopunjuje svako jelo.

Split je tako dobio svoju prvu Michelinovu zvjezdicu zahvaljujući inovativnoj kuhinji restorana Krug koji, osim jelima, privlači svoje goste i atraktivnim uređenjem i intimnom atmosferom – u restoranu se nalazi samo 12 mjesta za drvenim šankom s pogledom na kuhinju -smještenom u 85 četvornih metara.

Bilo da se ovog ljeta zaputili u Dalmaciju ili Istru, neka vam ova 2 restorana ovjenčana prestižnom titulom budu na must visit listi!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR, Instagram

Napokon je renovirana Villa Dubrovnik! Zavirite u njezin luksuzan interijer na lokaciji iz snova…

slika_190560

Smještena na dramatičnoj litici iznad Jadranskog mora, s pogledom koji obuhvaća Lokrum i zidine starog grada, Villa Dubrovnik ponovno otvara svoja vrata – ljepša, promišljenija i luksuznija no ikad. Nakon opsežne obnove, ova ikonična destinacija potvrdila je svoj status najluksuznijeg boutique hotela na hrvatskoj obali, gdje elegancija ne dolazi s pretjeranošću, nego s dubokim poštovanjem prema mjestu na kojem se nalazi.

Renovaciju potpisuje brazilski Studio Arthur Casas, koji je inspiraciju pronašao upravo u dubrovačkom krajoliku i kulturnoj baštini. Paleta toplih tonova kamena, terakote i drva, teksture koje podsjećaju na UNESCO-ove suhozide i tradicionalne čipkaste uzorke te ručno glazirana keramika; svi ti detalji čine interijer koji spaja sofisticiranost i lokalni karakter.

Posebna pažnja posvećena je lokalnom zanatstvu: namještaj izrađuju hrvatski majstori, a svaki komad; od tapiserije legendarne Jagode Buić do replika starih dubrovačkih odora – ima svoju priču.

U sklopu projekta “Dubrovački vrtovi”, ozelenjen je cijeli atrij, krovovi i vanjski prostori Ville Dubrovnik. Svaki balkon krasi raskošna bugenvilija, a autohtone biljne vrste oblikuju autentičan mediteranski vrt – vizualno i mirisno iskustvo koje se ne zaboravlja. Villa Dubrovnik nije samo hotel; to je galerija suvremene hrvatske umjetnosti. Radovi Dubravke Tulio, Ivane Pegan, Iva Dimnića i mnogih drugih lokalnih umjetnika prožimaju svaki prostor.

Čak i uniforme osoblja nose posebnu priču – dizajnirao ih je Juraj Zigman, čije ekstravagantne printeve inspirirane Dubrovnikom nose i pokloni za goste. Sobe i zajednički prostori opremljeni su bezvremenskim dizajnerskim komadima Arthura Casasa i svjetski poznatih imena poput Gio Pontija, Piera Lissonija i Patricije Urquiole.

Hotel sada nudi 56 smještajnih jedinica, uključujući luksuzne apartmane s imenima poput Romantiko Suite ili Tezoro Suite. Svaki apartman odiše spojem suvremenog dizajna i dubrovačke prošlosti, uz panoramski pogled na more, Lokrum i stari grad.

Villa Dubrovnik nudi čak četiri kulinarska koncepta; svaki s pogledom koji oduzima dah i ponudom koja se temelji na lokalnim namirnicama. Pjerin Restaurant s Michelinovom preporukom nudi finu interpretaciju jadranske kuhinje, dok je Giardino skrivena mediteranska oaza. Libero Bar kombinira književnost, umjetnost i lagana pića, a Galanto Bar – prvi rooftop bar u Dubrovniku; savršeno je mjesto za koktel uz zalazak sunca.

Novi slogan hotela inspiriran je stihovima Ivana Gundulića i idejom slobode, duboko ukorijenjenom u identitetu Dubrovnika. Biti “at liberty” ovdje ne znači samo odmoriti se, znači pronaći mir, privatnost i prostor za sebe. Na ovom mjestu luksuz postaje iskustvo autentične slobode.

Villa Dubrovnik nije samo destinacija. To je susret prošlosti i sadašnjosti, prirode i dizajna, tišine i inspiracije. Jedinstvena oaza na samom rubu svijeta, gdje more susreće kamen, a luksuz poprima novo značenje.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR

Top 3 mjesta za afterwork druženje u Zagrebu

slika_190381

Ljeto u Zagrebu donosi savršenu afterwork atmosferu i nakon posla idealno je sjesti na neku terasu u centru, popiti osvježavajući koktel i opustiti se uz druženje s prijateljima. Stoga, ako tražite idealno mjesto za takav tip druženja, donosimo tri prijedloga koji objedinjuju dobru atmosferu, vrhunske koktele i urbani ugođaj: Nico’s Bar & Bistro, Urania Bar i Express Bar.

Nico’s Bar & Bistro

Adresa: Ulica Augusta Cesarca 6

Radno vrijeme: Ponedjeljak – četvrtak od 8 do 23 sata, petkom i subotom od 8 do ponoći, nedjeljom zatvoreno

Smješten uz uvijek živahan Europski trg, Nico’s Bar i Bistro utjelovljuje mediteransku filozofiju uživanja u životu. Radi se o mjestu na kojem je afterwork pravi gastronomski doživljaj. Gosti rado dolaze zbog raznovrsne karte koktela i pomno biranih vina koja se savršeno sljubljuju s njihovim signature jelima – poput tosta na domaćoj focacciji, tatarskog bifteka, laganih salata ili delikatesnog parma pršuta.

Posebno je zanimljiva najava afterwork druženja 3. srpnja, kad će DJ dodatno začiniti atmosferu i pretvoriti običan četvrtak u događaj o kojem će se pričati. Uz elegantan interijer i raskošnu terasu okruženu zelenilom, Nico’s je idealno mjesto za produženi radni dan koji se spontano pretvara u večernji izlazak.

Urania Bar

Adresa: Trg Eugena Kvaternika 3

Radno vrijeme: Ponedjeljak – petak od 8 do ponoći, subotom od 9 do ponoći, nedjeljom zatvoreno

Ako tražite mjesto koje spaja arhitekturu, dizajn, filmsku estetiku i pomno osmišljene okuse, onda je Urania Bar pravi odabir. Smješten na Kvaternikovom trgu, Urania je tijekom dana urbana oaza za brunch i specialty kavu, a od 18 sati do kasno navečer pretvara se u elegantan bar s craft koktelima i kreativnim tapasima. Ovdje afterwork dobiva sasvim novo značenje jer svaki detalj prostora, od interijera do prezentacije pića, promišljen je tako da potakne razgovor, inspirira i opusti.

Posebnost Uranije je njihova koktel karta koja se dijeli na dva koncepta: “film” i “arhitektura”. Tako možete kušati koktele poput Twilight Martinija ili Bauhaus Negronija – pića koja ne samo da osvajaju okusom, već iza sebe imaju priču. Uz to, poslužuju i fantastičan finger food, što će dodatno začiniti izlazak nakon posla!

Express Bar

Adresa: Petrinjska ulica 4

Radno vrijeme: Ponedjeljak – petak od 8 do 23 sata, subotom od 9 do 23 sata, nedjeljom zatvoreno

Za one koji žele nešto intimnije i autentično zagrebačko, Express Bar u Petrinjskoj ulici prava je institucija. Poznat kao jedna od gradskih adresa za najbolju specialty kavu, Express Bar jednako ozbiljno shvaća i svoju večernju ponudu. Kad sunce krene zalaziti, kava se polako zamjenjuje fantastičnim koktelima i posebnim okusima ledenih čajeva, a prostor dobiva potpuno novi šarm.

Vlasnik Ivan Leko sam kreira koktele koji savršeno nadopunjuju nepretenciozan, a opet urbani ugođaj bara. Terasa koja izlazi na šetnicu Petrinjske ulice prava je kulisa za ljetni afterwork. Ovo je mjesto gdje ćete uvijek sresti zanimljive ljude, a razgovori i druženja često potraju i duže nego planirano.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram

Otvoreno je ljetno Fuliranje! Evo što vas očekuje na omiljenom zagrebačkom festivalu…

slika_190463

Zagreb je od jučer bogatiji za još jedan razlog da ostanemo u gradu:ootvoreno je Fuliranje Summer Sunset, najugodniji gradski festival ljeta koji se smjestio na čarobnom Trgu Josipa Jurja Strossmayera. Mini ljetna verzija kultnog zimskog Fuliranja ponovno oduševljava posjetitelje i to ne samo glazbom i atmosferom, već i ozbiljnom gastronomskom ponudom koju potpisuju neka od najvećih imena domaće kulinarske scene.

Na deset šarenih i maštovito uređenih kućica okupljeni su vrhunski chefovi, talentirani pastry majstori i kreativni koktel barmeni koji zajednički stvaraju oazu okusa, mirisa i glazbe – pravo hedonističko utočište u srcu Zagreba.

Među imenima koja se posebno ističu su chef Mario Mihelj, žiri MasterChefa i autor maštovitih “Tres Tacos” zalogaja, zatim omiljeni Splićanin Ivan Pažanin koji je svoje burgere oplemenio mediteranskom raskoši, te Ivan Temšić iz Noela, prvog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom. Tu su i Mauro Renje, poznat iz showa Hell’s Kitchen, te mladi pastry genijalac Juraj Klepić, koji je ponovno pripremio inovacije na temu sladoleda i slastica. Ne smijemo zaboraviti ni kreativce iz Pastamisee, omiljene ekipe Jellyfish in Space, zaljubljenike u brioche na Briocherie kućici te odlične barmene s kućica Ginglebells i Mojito bar.

Svaki zalogaj na Fuliranju Summer Sunset pažljivo je promišljen. Od bajkovitih bao bunsova i pulled pork rice cakeova, preko kremastih Cacio e Pepe tjestenina i tartufa, do raskošnih paninija s janjetinom u umaku od temeljca; svaki kutak festivala skriva novu gastro senzaciju. Klepićev “Slice Ice”, prvi sladoled u trakicama; već je postao hit, a pohani sladoled “Fry Gelato” i bogati “Ledeni vjetar s Dinare” samo potvrđuju njegovu titulu najinovativnijeg slastičara.

Za sve koji vole ispijati koktele uz dobar ritam, tu su Ginglebells signature kokteli, Mojitoi u četiri verzije, Kultura kombucha, odlična vina i rakije te ledeni sladoledi iz Ledo škrinje. Svake večeri Fuliranje donosi novu glazbenu kulisu; od opuštenih ljetnih ritmova do plesnih večeri uz DJ-eve poput Roberta Marekovića, DJ-a Dadooa, DJ-a Kancea i drugih. Ne propustite ni Art Bottega Wine & Paint radionice koje savršeno spajaju umjetnost, vino i atmosferu pod zagrebačkim zvjezdanim nebom (1. i 3. srpnja od 19 sati).

Ulaz na festival je besplatan, a Fuliranje Summer Sunset otvoreno je od ponedjeljka do petka od 12 do 24 sata, te vikendom od 11 sati ujutro. Uživajte u zalasku sunca s koktelom u ruci, zalogajem koji pamtiš danima i glazbom koja podiže raspoloženje. Vidimo se na Fuliranju – najukusnijem mjestu ljeta u Zagrebu!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR

The Ritz-Carlton ovog ljeta otvara svoj prvi ekskluzivni safari kamp u Keniji. Biste li ga posjetili?

slika_190077

U očaravajućem spoju divljine i luksuza, The Ritz-Carlton najavljuje svoje najiščekivanije otvaranje godine: Masai Mara Safari Camp, čime ovaj luksuzni brend po prvi put ulazi na kenijsko tržište i to kroz svoj prvi safari kamp ikad.

Masai Mara Safari Camp

Kamp se otvara 15. kolovoza i donosi prepoznatljivu sofisticiranost Ritz-Carltona u samo srce Nacionalnog rezervata Masai Mara. Smješten na obali rijeke Sand, tik uz granicu s Tanzanijom, ovaj intimni kamp gostima nudi jedinstven položaj za promatranje jednog od najfascinantnijih prirodnih spektakala na svijetu – Velike migracije.

Kamp se sastoji od 20 prostranih šatora, smještenih među krošnjama drveća s pogledima na savane. Gosti mogu uživati u privatnim bazenima, vanjskim tuševima, prostranim dnevnim boravcima i luksuzu koji omogućuje potpunu povezanost s prirodom. Za one koji traže najvišu razinu privatnosti i prostranosti, predsjednički apartman s četiri spavaće sobe nudi unutarnje i vanjske dnevne prostore, privatne blagovaonice i vlastitu kuhinju.

Svakom gostu na raspolaganju je osobni domaćin poznat kao “Encholiek” – što na jeziku Maasai znači “onaj koji hoda s tobom”. Radi se o vodiču, domaćinu i osloncu tijekom cijelog boravka.

Svaki detalj kampa osmišljen je s ciljem očuvanja prirode, koristi se solarna energija, skuplja se kišnica, a namještaj i dekoracije izrađeni su od strane lokalnih obrtnika. Osim ekološke osviještenosti, kamp njeguje i kulturnu autentičnost, kroz suradnje s lokalnim Maasai graditeljima, vodičima i pripovjedačima. Uz to, bilo da večerate pod zvijezdama na povišenoj terasi, sudjelujete u privatnoj degustaciji vina u podrumu ili uživate u tradicionalnoj večeri oko vatre u autentičnom boma prostoru, svaki trenutak slavi lokalne okuse i ambijent.

Iako su vožnje kroz rezervat neizostavni dio svakog safarija, ovaj kamp nudi mnogo više. Gosti mogu letjeti balonom iznad savane pri izlasku sunca, usavršavati svoje fotografske vještine u profesionalnom studiju s opremom ili sudjelovati u pješačkim turama kroz divljinu.

Jedno od najposebnijih iskustava zove se “Zov sumraka” – večernji ritual u kojem goste poziva duboki zvuk tradicionalnog Maasai roga, označavajući prijelaz dana u noć. Okupljeni uz vatru, uz miris gorućeg drveta, gosti će uživati u pjesmama, plesu i pričama koje prenose duh i povijest Maasai naroda.

Za one koji traže mir, spa i wellness centar nudi tretmane nadahnute lokalnim ljekovitim tradicijama, uz pogled na beskrajne ravnice. Dostupan je i bazen, kao i fitness centar. Cijene šatora kreću se od 3500 američkih dolara po osobi, po noći (u tu je cijenu sve uključeno). The Ritz-Carlton, Masai Mara Safari Camp nudi istinski ekskluzivan doživljaj usred prirode, a u nastavku članka otkrijte još inspirativnih fotografija.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: The Ritz-Carlton

44. Večeri na Griču: Od klasike do jazza i popa – najdugovječniji zagrebački ljetni festival donosi pet vrhunskih koncerata

slika_189350

Od 4. do 18. srpnja zagrebački Gornji grad ponovno će postati pozornica najstarijeg ljetnog glazbenog festivala u gradu – Večeri na Griču! U svom 44. izdanju, ovaj prestižni festival i dalje uspješno njeguje tradiciju vrhunske glazbe, okupljajući renomirane domaće i međunarodne umjetnike u čarobnom ambijentu atrija Galerije Klovićevi dvori.

Ove godine publiku očekuje pet glazbenih večeri, s raznovrsnim programom koji spaja klasična remek-djela, suvremene zvukove i glazbu različitih meridijana.

Festival započinje u petak, 4. srpnja, nastupom Zagrebačke filharmonije, Akademskog zbora IGK i solista Darije Auguštan, Ivane Srbljan, Roka Radovana i Lucijana Batinića. Pod ravnanjem Tončija Bilića, izvest će Mozartov Requiem u čast prerano preminulog hrvatskog dirigenta Saše Britvića.

U nastavku festivala, 9. srpnja, slijedi nastup kada će publiku oduševiti karizmatični pariški virtuoz na lutnji – Thomas Dunford & Friends, s programom koji povezuje klasiku, jazz i pop.

Nadalje, 11. srpnja, gričku publiku očekuje koncert kakav još nisu čuli i Vivaldi kakvog još nisu doživjeli. Atrij Klovićevih dvora ispunit će moćna i originalna interpretacija Četiri godišnja doba Antonija Vivaldija u Janoška stilu, u izvedbi svjetski poznatog i traženog Janoska Ensemblea, kojem je ovo prvi nastup u Zagrebu. Na 44. Večerima na Griču, 13. srpnja, nastupa jedan od najcjenjenijih hrvatskih pijanista Lovro Pogorelić, s klavirskim recitalom posvećenim Robertu Schumannu.

Festival završava 18. srpnja uz Ardemus Quartet, energični saksofonski kvartet koji će predstaviti autorski program Yes, she can! posvećen ženama koje su oblikovale svijet klasične glazbe. Program je popraćen originalnim tekstovima naše spisateljice i pjesnikinje Ivane Bodrožić.

„Večeri na Griču već više od četiri desetljeća predstavljaju nezaobilazno glazbeno utočište ljeta u Zagrebu. Nakon što se koncertne dvorane zatvore, atrij Galerije Klovićevi dvori pretvara se u pozornicu vrhunskih glazbenih doživljaja pod zvijezdama. Festival je oduvijek spajao različite glazbene žanrove, ali ostao vjeran svojoj srži klasičnoj glazbi. Upravo ta kvaliteta i autentičnost razlog su iznimne posjećenosti i entuzijazma publike koji nas iz godine u godinu iznova motivira“ – ističe Josip Nalis, programski voditelj festivala Večeri na Griču.

Prvi koncert kojim će se otvoriti 44. Večeri na Griču, 4. srpnja, započinje u 20.30 sati, dok sve ostale izvedbe počinju u 21 sati. Ulaznice za koncerte dostupne su putem Entrio sustava.

 

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR

Sarti Spritz je novo piće koje će biti popularno ovog ljeta

slika_188906

Ako ovog ljeta planirate uživati u suncu, druženjima i svemu onome što čini onaj dolce far niente ugođaj još slađim, otkrivamo piće čiji biste naziv trebali zapamtiti: Sarti Spritz. Osvježavajući, lagano egzotičan i savršeno fotogeničan, ovo je koktel koji ćete viđati posvuda ovog ljeta, od terasa uz more do rooftop barova u gradu.

Pinterest

@awakenedbyadventure

This is officially my summer spritz. Move over aperol, sarti spritz is the move In Florence, Italy you can find it so far only here! I predict this will be the next hugo spritz for sure. #lifeinitaly #florenceitaly #firenze #spritzsummer #spritz #italytravel #florencetraveltips #florencetravel #italiansummer #florenceapertivo #summerinitaly

♬ Manchild – Sabrina Carpenter

Sarti Rosa, glavna zvijezda ovog pića, donosi spoj sočnog manga, tropske marakuje i vibrantne crvene naranče. Ta voćna baza savršeno se slaže s pjenušavim proseccom i mineralnom vodom, stvarajući balans između slatkoće, svježine i lakoće ispijanja. Ukratko, Sarti Spritz ima sve ono što tražimo od ljetnog koktela.

Pinterest

Za pripremu Sarti Spritz koktela bit će vam potrebno:
  • 60 mililitara prosecca
  • 40 mililitaraSarti Rosa
  • Malo gazirane vode
  • Kocke leda
  • Kriška limete za ukras

U veliku čašu prvo stavite led, zatim dodajte Sarti Rosa. Lagano prelijte prosecco preko leda i na kraju dolijte malo gazirane vode, količinu dovoljnu da piću dodate dodatnu dozu svježine i onaj tipičan spritz okus s mjehurićima. Lagano promiješajte, dodajte krišku limete za dekoraciju.

@annainflorence

THE pink spritz of the summer @Green Street Bar #florenceitaly #livingabroad #studyabroad #sartispritz

♬ original sound – luca ݁𝜗𝜚. ݁₊

Ovog ljeta probajte novi koktel ružićaste boje – možda postane vaš novi, osvježavajući favorit!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: TikTok, Instagram

Francuski štih u srcu Omiša: Mjesto koje morate posjetiti ovog ljeta

slika_187417

Ako ste ovog ljeta u potrazi za posebnim slatkim iskustvom, uputite se prema Omišu; malom dalmatinskom gradiću u kojem se krije prava gastro dragocjenost. Slastičarnica Gemelli o kojoj smo već ranije pisali unosi dašak Pariza na jadransku obalu kroz kolekciju domaćih kolača inspiriranih francuskim recepturama.

Iza cijele slatke priče stoji Doris Pecić, koja se usavršavala u Italiji i Gourmandise Lab-u ( poznatom po gostovanju svjetskih poznatih slastičara kao što su jedan od omiljenih Karim Bourgie i Johan Martin i Giullaumea Maubilleaua). Taj spoj znanja, kreativnosti i lokalne strasti pretočen je u 13 jedinstvenih monoporcija koje se svakodnevno ručno pripremaju od najkvalitetnijih sastojaka.

Od klasičnih okusa do modernih iznenađenja; ovdje svatko može pronaći svoju novu omiljenu slasticu. Ljubitelji citrusa obožavat će kolač od limuna i maracuje, idealne za vruće ljetne dane, dok je čokoladna publika vjerna svevremenskom Ferrero Rocheru. Jedan od najtraženijih okusa ove sezone je Amarena; kombinacija tamnog čokoladnog moussea, kreme od vanilije i višanja koja neodoljivo podsjeća na djetinjstvo i popularni sladoled Ledolina.

A ako ste fan pistacija pripremite se na ljubav na prvi zalogaj. Kolači Miss Pistacio i Roll On, spoj pistacija s jagodama i malinama, nerijetko planu već u jutarnjim satima.

No, Gemelli nije samo o kolačima; to je i iskustvo. Elegantno uređen prostor pruža savršenu kulisu za slatke pauze, a svaki detalj u interijeru pažljivo je osmišljen kako bi upotpunio doživljaj. Doris je dokazala da Omiš ne nudi samo prirodne ljepote, već i vrhunske gastronomske užitke.

Zato, bilo da ste lokalac, slučajni putnik ili istinski hedonist; Gemelli slastičarnicu stavite na svoju must visit listu. Jer neki od najboljih francuskih kolača trenutačno se nalaze baš tamo, u srcu Dalmacije.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR

Popularan restoran Gigi ove sezone otvoren u Bodrumu

slika_187496

Ako vam je Bodrum već na listi želja za ovo ljeto; savršeno!  A ako nije, možda bi se trebao naći tamo, jer turska rivijera nikada nije bila popularnija. Među novitetima koji podižu ljestvicu luksuza našlo se i novo it mjesto koje je stiglo ravno iz Pariza, Rima, Saint-Tropeza i Dubaija; Gigi Rigolatto.

@gigi_restaurant_bodrum

Ovaj glamurozni restoran, poznat po spoju sofisticiranosti, bezbrižnog mediteranskog duha i iznimne gastronomije, odnedavno je otvorio svoja vrata na jednoj od najpoželjnijih lokacija Bodruma; unutar prestižnog resorta Mandarin Oriental.

 

@seravera4

Gigi Bodrum, inside Mandarin Oriental 🌼

♬ Piel canela – Kika Edgar

Gigi Rigolatto Bodrum zamišljen je kao ljetna pop-up oaza koja spaja sjaj svjetskih metropola s opuštenom atmosferom Egejske obale. Od ležernih ručkova pod suncem, preko zlatnih sati uz Bellini u Bellini baru, pa sve do elegantnih večera s pogledom koji oduzima dah; ovo je mjesto stvoreno za cjelodnevno uživanje.

@gigi_restaurant_bodrum

Inspiriran talijanskim stilom života, Gigi nudi meni koji vas u mislima vodi od valovitih toskanskih brežuljaka do šarmantnih obala Apulije. Na tanjurima vas očekuju klasici poput Vitello Tonnato, raznih carpaccia, Linguine alle Vongole i naravno; dnevni izbor najsvježije ribe. Za slatki kraj tu su nezaobilazni Tiramisu, Torta al Limone i Gelato al Pistacchio jer talijanski obrok bez deserta nije potpun.

@vogueturkiye

No Gigi nije samo restoran; to je kompletan doživljaj. U sklopu lokacije nalazi se i Gigi Boutique, idealno mjesto za pronalazak pažljivo kuriranih ljetnih komada, dok vas atmosfera neodoljivo podsjeća na bezbrižne dane uz Azurnu obalu, s daškom bodrumskog šarma.

@gigi_restaurant_bodrum

Ako ovog ljeta tražite više od obične večere, ako želite trenutke koje ćete pamtiti, okuse koji osvajaju i atmosferu koja vas obavija poput ljetnog povjetarca; Gigi Rigolatto Bodrum je destinacija koju ne želite propustiti.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram, TikTok, Gigi

Otvorena Zuma u Saint-Tropezu koja će sigurno postati hit mjesto!

slika_184162

Ljubitelji fine dininga oduševit će se ovom vijesti – kultni restoran Zuma otvoren je i u Saint-Tropezu, i to u legendarnom Hôtel Byblosu. Svake večeri tijekom ljeta, ovaj prestižni japanski restoran pretvara čarobne vrtove hotela u ultimativnu gastro destinaciju na Azurnoj obali.

@zumasttropez

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zuma • Saint-Tropez (@zumasttropez)

Zuma donosi sve ono zbog čega je ovaj restoran globalno prepoznat: suvremenu japansku kuhinju, besprijekornu uslugu, signature koktele i atmosferu koja se pamti. Ali ovaj put pod otvorenim nebom u elegantnom ambijentu pod zvijezdama, okružen bambusom i japanskim pločicama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by WE LIKE CÔTE D’AZUR (@welikecotedazur)

Na meniju se nalaze sashimi, sushi i nezaobilazni Zuma klasici poput spicy beef tenderloina u slatkom sojinom umaku s crvenom čili papričicom, ali i prava gastro poezija poput wagyu tartara s crnim tartufom, baby piletine marinirane u ječmenom misu i pečene na cedrovom drvetu ili, pak, škamp tempure u pikantnom ponzu umaku.

@zumasttropez

@victoriasiro

New hotspot in St Tropez #zuma #sttropez #sttropezlifestyle

♬ オリジナル楽曲 – shoko5133 – shoko5133

Zuma u Saint-Tropezu nije samo restoran, to je iskustvo koje spaja hedonizam i sofisticiranost. Idealna kulisa za romantičnu večeru, večernji izlazak s prijateljima ili jednostavno uživanje u atmosferi glamurozne francuske rivijere.

@zumasttropez

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zuma • Saint-Tropez (@zumasttropez)

Ako ovog ljeta tražite mjesto u kojem se susreću luksuz, izuzetna kuhinja i mediteranski šarm – znate koju adresu trebate posjetiti!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram, TikTok