
Knjiga “Hrana za život” je nezaobilazni vodič za zdraviji i svjesniji život
Ove godine obilježava se 30. jubilarno izdanje knjige Hrana za život, nezaobilaznog vodiča za zdraviji i svjesniji život koji je obilježio formativne godine ekološkog pokreta i zdrave prehrane u Hrvatskoj. Autori knjige u izdanju Planetopije, Zlatko Pejić i Jadranka Boban Pejić – dvoje su vizionara koji su prije četiri desetljeća odlučili prenijeti znanje o važnosti prehrane i ekološkog uzgoja, u vrijeme kada se o tim temama gotovo ništa nije znalo kod nas.
Biovega grupa, čiji je dio i nakladnik Planetopija, pionir je ekološkog pokreta u Hrvatskoj, ove godine obilježava 35 godina djelovanja. Istovremeno, navršava se i 40 godina edukacijskog rada njezinih osnivača Zlatka Pejića i Jadranke Boban Pejić te 30 godina od izlaska prve knjige o cjelovitoj ekološkoj prehrani u regiji – “Hrana za život”.
Vodič za pozitivne promjene
Knjiga Hrana za život svojevrsni je filozofski manifest o razumijevanju hrane i njezinom potencijalu kao alatu osobne, pa i društvene promjene. Još prije 30 godina ponudila je jednostavne odgovore na složena pitanja o zdravlju, ravnoteži i povezanosti s prirodom. Danas i znanost potvrđuje da cjelovite namirnice iz ekološkog uzgoja imaju izniman utjecaj na zdravlje, otpornost i dugovječnost.
Na predstavljanju jubilarnog izdanja u Zrno bio bistrou, Jadranka Boban Pejić naglasila je kako je iz svoje obitelji ponijela iskustvo da ljubav i zahvalnost prema životu iskazujemo kroz hranu.
„Upoznavši u 20-ima svog supruga Zlatka, i preko njega ideju da hrana gradi našu vitalnost, oduševila me je misao da svakodnevnim odabirima u prehrani možemo utjecati na naše zdravlje i stanje okoliša. Osjetila sam da je to moja i naša životna misija i sve naše daljnje djelovanje u narednih 40 godina oblikovano je u skladu s tom filozofijom“, izjavila je.
Danas je ljudima za promjenu navika potrebna inspiracija, ali i konkretan kompas koji pomaže navigirati kroz mnoštvo opcija, kako bi pronašli najbolje i najzdravije za sebe.
„Naime, vrlo često stavljamo naglasak na ono što nećemo jesti. Kad želimo uvesti promjene, dobro je početi malom inventurom naših prehrambenih navika. Primjerice, često nam na tanjuru nedostaje zelenog lisnatog povrća, a sad u proljeće, kada je sve oko nas zeleno, idealna je prilika da ga uvrstimo. Ovakvu inventuru dobro je napraviti jednom godišnje. Naime, mi se konstantno mijenjamo, pa i svoje prehrambene navike trebamo usklađivati. Knjiga Hrana za život daje vrijedno razumijevanje i konkretne savjete za odabir namirnica, pripremu hrane te jednostavne recepte. Imamo sreće i zahvalni smo na tome da knjiga koju smo napisali prije trideset godina još uvijek inspirira ljude.“, rekla je Jadranka Boban Pejić.

Jadranka Boban Pejić
Nova generacija: znanje postaje praksa
Filozofija Hrane za život danas se vrlo praktično živi i na Zrno eko imanju – prvom i najvećem certificiranom ekološkom imanju u Hrvatskoj. Na imanju koje danas vodi predstavnik nove generacije, David Pejić, vizija se pretače u praksu kroz ekološku regenerativnu poljoprivredu, edukaciju i zajednicu. Zrno je 2021. godine proglašeno najboljim ekološkim imanjem u Europskoj uniji, čime je priča dobila i službenu potvrdu europske izvrsnosti.
U predgovoru jubilarnom izdanju Hrane za život, David Pejić piše kako ova knjiga danas “predstavlja čin otpora” – poziv da ponovno naučimo slušati sebe, prirodu i potrebe koje nas istinski hrane.
“Razmišljati o hrani, odvojiti vrijeme za pripremu, raditi to za sebe i svoje bližnje, dosljedno i kroz duže vrijeme je revolucionarni čin. Naš je fokus na ekološkoj poljoprivredi i certificiranoj ekološkoj hrani. Hrana je ta koja nas podržava i gradi, dok nas konvencionalni uzgoj sve više ugrožava. Stoga je moja želja za budućnost 100 postotna ekološka poljoprivreda globalno, dok smo trenutno na svega 2 posto. Kao nastavljač obiteljske tradicije, osjećam zahvalnost i posvećenost za sve iz čega smo proizašli. Isto tako, osjećam veliku želju da nastavimo dalje, ja još barem 30 godina, a nadam se i netko nakon mene”, izjavio je David Pejić povodom jubilarnog 30. izdanja.
Hrana za život ostaje ono što je oduvijek bila – konkretan alat za osobnu promjenu i simbol ideje da svojim svakodnevnim odabirom jednostavnih, cjelovitih i ekoloških namirnica stvaramo najbolje uvjete za dobro zdravlje, dugovječnost i brižnost prema planetu.
Od ideje do poslovnog modela
Ono što je započelo kao osobna znatiželja, ljubav prema daru života i potraga za svjesnijim življenjem tijekom godina je preraslo u jedinstven poslovni ekosustav koji spaja prehranu, edukaciju, izdavaštvo i proizvodnju. U središtu svega nalazi se koncept osobne ekologije – uvjerenje da zdrav pojedinac predstavlja preduvjet za zdravo društvo i zdrav okoliš, i obrnuto. Taj pristup ne odvaja osobno od društvenog, već ih promatra kao neraskidivo povezane.
Danas ta vizija živi u poslovnoj filozofiji Biovega grupe, čiji su dio bio&bio – jedini domaći maloprodajni lanac s isključivo 100% ekološkom hranom; Planetopija – izdavačka kuća specijalizirana za knjige iz područja osobnog razvoja i holističkog pristupa zdravlju; Zrno – prvo i najveće certificirano ekološko imanje u Hrvatskoj, s vlastitom pekarnicom uz Zrno bio bistro – jedini restoran u regiji s ekološkim certifikatom. U temelju aktivnosti cijele grupe je edukacija, koju predstavlja Makronova centar, koji već desetljećima prenosi znanja o cjelovitom pristupu životu.
„Biovega ne piše samo poslovnu priču, već gradi mostove između ljudi, prirode i budućnosti – pokazujući da poslovanje može biti i osobna, društvena i ekološka odgovornost.“ – naglasila je Jadranka Boban Pejić, CEO Biovega.
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: PR