Iva Marušić 11.12.2024.

3 jednostavna, brza i zdrava recepta s lososom

Prosinac je mjesec obilježen druženjima i domjencima te užurbanosti, a zbog svega toga nerijetko zaboravljamo na važnost pravilne prehrane. No, upravo je uravnotežena prehrana ono što je iznimno bitno u ovakvim dinamičnim trenucima, kako bismo mogli funkcionirati na najbolji mogući način i s lakoćom odraditi sve obaveze. Iako se u prosincu borimo s nedostatkom vremena, pripremu jela kod kuće ne bi trebalo zanemariti, a upravo ćemo tad odabrati brzo i jednostavno rješenje. A brzo i jednostavno, ne znači nužno i nezdravo!

Unatoč tome što nam se uvijek čini kao da priprema jela kod kuće iziskuje puno vremena, to ne mora biti tako. Priprema lososa može se pokazati idealnom opcijom ako ste u potrazi za brzim, jednostavnim, no i zdravim jelima u kojima ćete uživati. Losos je iznimno nutritivan i odličan izvor proteina te omega-3 masnih kiselina. Isto tako, niskokaloričan je, pa može biti opcija za kasni ručak, a i dobar je izvor vitamina skupine B, kalija i selena te se tvrdi kako pozitivno utječe na mentalno zdravlje, odnosno da može poboljšati raspoloženje i smanjiti anksioznost – što je idealno za stresne dane prosinca.

Osim toga, losos je namirnica koju svi vole pa neka od ovih jela možete napraviti i za druženje s prijateljima!

BOWL LOSOS S MEDOM

SASTOJCI:

1/2 šalice soja umaka
1/3 šalice meda
1 žlica Gochujanga (korejska pasta od čilija)
1 žlica naribanog đumbira
2 češnja češnjaka, nasjeckana
2 fileta lososa
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 male glavice brokule, narezane
sol i crni papar

REZANCI:

1 paket noodlesa (mi smo koristili staklene rezance)
1/3 šalice soja umaka
1/4 šalice tahinija
2 žlice sezamovog ulja
chilli flakes
prženi sezam (za posluživanje)

PRIPREMA:

U četvrtastoj zdjeli za pečenje pomiješajte sojin umak, med, Gochujang, đumbir i češnjak. Dodajte losos i ostavite da odstoji. U drugoj zdjeli brokulu začinite s maslinovim uljem i pecite je desetak minuta, a u međuvremenu skuhajte rezance sljedeći upute na pakiranju. U staklenoj posudi pomiješajte sojin umak, tahini, sezamovo ulje, đumbir, čili i 1/4 šalice vruće vode dok se ne sjedine i zatim prelijte rezance umakom. Stavite losos u zagrijanu tavu i pecite ga dok ne poprimi hrskavu koricu. U međuvremenu ubacite u tavu i brokulu iz pećnice te je prelijte umakom u kojem se marinirao losos. Podijelite rezance u zdjelice, stavite losos i brokulu te sve pospite sezamom. Žlicom prelijte preostali umak na losos.

Drugi način pripreme: umjesto u tavi, možete sve pripremiti u pećnici, i umjesto brokule koristiti povrće koje želite, izvrsno ide i s prokulicama.

ZIMSKI LOSOS S BATATOM I PROKULICAMA

SASTOJCI:

2 fileta lososa
1/4 šalice soka od naranče
sol i crni papar
chilli flakes
prokulice prepolovljene
1 veći batat
1 kruška, prepolovljena
2 žlice maslinovog ulja

PRIPREMA (15 MINUTA PRIPREME I 25 MINUTA KUHANJA):

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Batat režite na kockice, a prokulice prepolovite. U jednoj posudi pomiješajte prokulice, kruške, batat, maslinovo ulje, chilli flakes, sol i papar te sok od naranče. Neka se ravnomjerno prekrije. Posložite na lim za pečenje, stavite u pećnicu i pecite 15 minuta. U međuvremenu, losos posolite, dodajte papar i maslinovo ulje. Nakon 15 minuta dodajte losos u lim za pečenje s prokulicama i kruškama. Vratite u pećnicu i pecite dodatnih 10 do 15 minuta ili dok losos ne postigne željenu pečenost. Poslužite toplo i kao opciju, pospite narom, za dekoraciju i dodatnu slatkoću.

CITRUSNI LOSOS S KRUMPIROM IZ PEĆNICE

SASTOJCI:

0,5 kilograma krumpira za pečenje
2 fileta lososa
5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol i crni papar
1 žlica origana (može i svježi i sušeni)
1 žličica dimljene paprike
1 žlica narančine korice i nekoliko kriški naranče
1 žlica limunove korice
1 prstohvat mljevene crvene paprike

PRIPREMA (15 MINUTA PRIPREME I 40 MINUTA KUHANJA):

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na lim za pečenje prelijte krumpire s dvije žlice maslinovog ulja, začinite soli i crnim paprom, a zatim pecite 20 minuta ili dok ne omekša. Stavite losos na tanjur i natrljajte ga origanom, paprom, koricom naranče, koricom limuna, mljevenom crvenom paprikom i prstohvatom soli i papra. Pokapajte s dvije žlice maslinova ulja, ravnomjerno utrljavajući začine u svaki filet. Izdvadite krumpire iz pećnice te im dodajte losos. Rasporedite kriške naranče oko lososa. Prelijte žlicom maslinovog ulja, vratite u pećnicu i pecite još 10 do 20 minuta dok losos ne postigne željenu pečenost. Poslužite toplo i po želji dodajte salatu, naša preporuka je rukola.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Orka Grupa