Kako se istaknuti u stambenoj arhitekturi znaju autori obiteljske kuće u Ivanić Gradu. Idemo u razgledavanje

Danas vas vodimo u Ivanić Grad, točnije u Ulicu Ruža, gdje se smjestila kuća koja je ove godine osvojila prestižnu Nagradu Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture, koju dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata. Iza ovog projekta stoji arhitektonski dvojac Juraj Glasinović i Nikola Fabijanić iz ureda tri kvarti u suradnji s Marijem Benutićem i Josipom Fabijancom, a njihova vizija kuće posebno je oduševila stručni žiri. Osim što su je sjajno uklopili u postojeći okoliš, njihov rad ističe se također nizom maštovitih prostornih rješenja te zanimljivim pristupom dizajnu, inovativnošću.

Ovo suvremeno zdanje, nazvano Kuća Nodi, namijenjeno je tročlanoj obitelji koja je željela više životnog prostora. Radi toga je postojećoj poluugrađenoj prizemnici s dvostrešnim krovom dodana dogradnja. Ono što je posebno intrigantno kod ove kuće jest način na koji je smještena na parceli – uspjela je pronaći svoje mjesto između pruge, okolnih kuća i susjednih građevina, dobivajući najviše od ograničenog prostora. Arhitekti su postavljanjem kuće uz sjeverni rub parcele omogućili tako maksimalno južno osunčanje, a ujedno su i rekreirali tradicionalni koncept kompaktnog dvorišta okruženog životnim prostorom, radom i susjedima.

“Dogradnja kuće je uska, niske strehe, uvučena u odnosu na postojeći objekt i smještena uz zapadni rub parcele”, pojašnjavaju Glasinović i Fabijanić. “U njoj se nalaze dnevni stambeni prostori, glavni ulaz, kuhinja, blagovaonica, lođa, dnevni boravak te vanjska terasa s roštiljem. Sobe su smještene u postojećem dijelu kuće. Dogradnja je koncipirana kao tripartitna građevina – uz rub parcele nalaze se servisni prostori, središnji širi dio namijenjen je primarnim sadržajima, a treći dio je dugi trijem uz novoformirano zatvoreno dvorište. Spomenuti trijem čini dugačka drvena klupa koja se proteže iz unutrašnjosti kuhinje i blagovaonice prema vanjskom prostoru. Granicu između trijema i unutarnjeg dijela kuće čini pak staklena stijena koja se proteže od klupe do strehe.”

Osim zanimljive prostorne organizacije, konstrukcija dogradnje također je pažljivo osmišljena. Dva uzdužna zida od betonskih blokova nose betonsku ravnu ploču iznad pomoćnih prostora, dok se iznad primarnih prostora proteže drveni kosi krov. “Drvena hrastova konstrukcija jednostrešnog krova oslonjena je na vitku čeličnu konstrukciju koja također nosi fiksno ostakljenje”, dodaju arhitekti. Krov i streha prekriveni su sirovim aluminijskim limom, dok su sve drvene obloge, uključujući klupu, trijem, pročelje prema vrtu i ulazu, izvedene u daskama ariša i zaštićene uljem, čime je postignut topao i prirodan izgled koji se skladno uklopio u okoliš.

Žiri koji je dodijelio nagradu Kući Nodi također je imao niz pohvala. “Dva drvena elementa koja ne dopuštaju kući da se ‘razleti’ stvaraju dojam promišljanja o kući kao skloništu, zaštićenom od vanjskih utjecaja. Umnažanjem presjeka stvara se iluzija da kući nema kraja – pred nama se otvara prostor koji ne umanjuje svog stanara”, izjavila je članica žirija Ana Boljar. Dodala je i kako prostorno, taktilno i ambijentalno bogatstvo ove male kuće prkosi suvremenim trendovima u stanogradnji, te podsjeća da se kvaliteta stambene arhitekture ne iskazuje brojkom izgrađenih kvadrata ili utrošenih sredstava te da može i treba (ponovno) biti dostupna svima.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Marko Ercegović

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0