Vodič po otoku: Lošinj

Smješten uzduž otoka Cresa i povezan malim mostom uz njega, otok Lošinj još je i uvijek pomalo skriveni dragulj Jadrana. Obožavan zbog netaknute prirode, ljekovite klime i bogate kulturne baštine, boravak na Lošinju nudi jedinstven spoj opuštanja, no istovremeno i avanture. Posljednjih godina sve ga više otkrivaju brojni mnogi turisti koji su u potrazi za ljetnim odmorom koji se ponešto razlikuje od stalnog šušura, onog koji je specifičan na jugu Jadrana.

S obzirom na to da na Lošinju volimo provoditi naša ljeta, u nastavku teksta donosimo preporuke i vodič tog prekrasnog kvarnerskog otoka.

MUZEJ APOKSIOMENA

Muzej Apoksiomena najljepši je muzej na otoku čija je posjeta nezaobilazna. Posvećen starogrčkom kipu Apoksiomena, brončanoj skulpturi koju je 1996. godine oktrio belgijski turisti koji je ronio lošinjskim arhipelagom, izdanje je koje datira iz 2. ili 1. stoljeća prije Krista. Vjeruje se da je skulptura koja prikazuje atletičata koji struže ulje i znoj sa svog tijela strigilom, pao s nekog broda za vrijeme velikog nevremena. Muzej Apoksiomena, otvoren 2016. godine, smješten je u srcu grada Malog Lošinja, a interijer koji je osmislio arhitekt Idis Turato, impresivno je iskustvo koje posjetitelje vodi kroz ovu zanimljivu priču.

PROVIDENCA

Jedan od najljepših pogleda na grad Mali Lošinj pruža se s vidikovca Providenca. Uz stazu dugu od 300 metara tijekom koje otkrivate zanimljivlju priču otoka, u sklopu Providence nalazi se i prekrasan ugostiteljski objekt gdje možete uživati u autohtonim delicijama, finom vinu i prekrasnoj vizuri. Preporuka – Providencu posjetite prije zalaska sunca!

UVALA ČIKAT

Kao zasigurno najpoznatija uvala otoka Lošinja, u blizi samog srca grada Mali Lošinj, smjestila se uvala Čikat. Uvala je to u kojoj su se u povijesti protezala tri brodogradilišta, no krajem 19. stoljeća tamo su se izgradile i prve vile austrijskih plemića. Uz prekrasnu šumu, kroz uvalu prolaze brojne staze kao omiljeno šetalište Lošinjana, ali i turistima, kao i prekrasne plaže i more. Danas je uvala prepoznata po luksuznim hotelima, poput hotela Bellevue i boutique hotela Alhambra, koje preporučujemo da posjetite ako ste u potrazi za odmorom na otoku prožetim luksuzom.

PLAŽA LISKA I UVALA VALDARKE

Ne postoji kvalitetan i savršen odmor prilikom otkrivanja nekog novog otoka, ako ne posjetite njegove najljepše plaže i uvale. Osim Čikata, koji je ipak središte luskuznih hotela, ako ste u potrazi za mirom na plaži koja je pomalo odmaknuta od svih mjesta, pa tako i gužve, predlažemo plažu Liska i uvalu Valdarke. Liska se smjestila se u blizini mjesta Ćunski, i osim što joj možete prići s morske strane, ako dolazite autom, morat ćete proći kroz makadam koji vas vodi do tog mjesta prekrasnog azurnog mora. S druge strane, uvala Valdarke, oduševit će vas očaravajućom prirodom, visokim borovima koji će vas tijekom vrućina zaštititi od sunca.

VELI LOŠINJ

Nakon kupanja u uvali Valdarke, možete se prošetati do mjesta Veli Lošinj (unatoč tome što naziv govori suprotno, Veli Lošinj znatno je manje mjesto do Malog Lošinja) i šetnica koja se nalazi uz otvorenu pučinu nudi vam pogled prema Cresu, Rabu, Orudi i Palacoli. Veli Lošinj preslatko je piroteskno i šareno mjesto koje će vas osvojiti svojom opuštenom atmosferom i u labirintu ulica zaljubit ćete se u njegovu povijest i značaj za otok.

OTOCI SUSAK I ILOVIK

Ako ste u potrazi za idealnim jednodnevnim izletom dok odsjedate na otoku Lošinju, naša je preporuka iz Malog Lošinja krenuti organiziranim brodom ili katamaranom prema otocima Susku ili Iloviku. Oba se nalaze u lošinjskom arhipelagu, idealno su odredište ako ste u potrazi za još većim mirom i otkrivanjem prekrasnih vizura, prirode i nezaboravnih plaža. Uz to, možete krenuti ujutro i vratiti se predvečer na Lošinj – a onda se zaputiti u jedan od nama omiljenih restorana na otoku.

RESTORANI ALFRED KELLER, CIGALE I MOL

Otok Lošinj vrvi ponudom kvalitetnih restorana, no kad bismo trebali odabrati tri omiljena bili bi to Alfred Keler, Cigale i Mol. Alfred Keller jedini je restoran na otoku koji ima Michelinovu zvjezdicu i ondje chef Christian Kuchler priprema autohtone namirnice u jela koja su inspirirana francuskim tehnikama kuhanja. Restoran Cigale smjestio se također u uvali Čikat i predstavlja omiljeno mjesto ljubitelja ribe, dok restoran Mol koji se nalazi u uvali Rovenska u Velom Lošinju predstavlja jedno od najljepših mjesta za provoditi večeri tik uz more na otoku.

OSOR

Gotovo za sam kraj, ostavljamo mali antički grad Osor, koji se geografski smjestio na otoku Cresu, no zapravo pripada otoku Lošinju. Osor je nekadašnje antičko središte i mjesto gdje je prokopan most koji danas spaja ta dva otoka. Osor nedvojbeno uživa titulu najšarmantnijeg na otoku – njegove prekrasne ulice, nezaobilazno bogata povijest i ljetni festival čine ga kulturnim središtem otoka svakog ljeta. Osorske glazbene večeri održavaju se još od 1976. godine, promoviraju hrvatsku glazbenu baštinu i ugošćuju neke od najpoznatijih imena svjetske klasične glazbe, kao i hrvatske umjetnike. Festival obožavaju turisti, koji se nakon dugog dana istraživanja otoka, njegovih uvala i plaža, zapute u Osor i uživaju u klasičnoj glazbi koja odzvanja osorskom crkvom Uznesenja Marijina.

OSORŠČICA SV. MIKUL

Ako ste pak u potrazi za nešto aktivnijim odmorom i želite otkrivati ljepote otoka, onda biste se svakako trebali zaputiti na planinu Osorščicu i njezin vrh Sveti Mikul. Radi se naime, o prvoj planini Jadrana koja je privukla pažnju turista koja će vam ponuditi najljepši pogled na duž cijeli otok Lošinj. Najbolji, a ujedno i najkraći put prema gore, kreće iz mjesta Nerezine, nakon čega ćete uz nešto više od sat vremena hoda po planinarskoj stazi stići do tog prekrasnog pogleda.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram, visitlosinj

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0