Dina Dončević 17.05.2024.

Donosimo recepte za najbolje koktele ovog ljeta

S dolaskom toplijih dana sve češće počinjemo maštati o ljetu i čitavom popratnom sadržaju tog, mnogima omiljenog, godišnjeg doba. A u to se ubrajaju godišnji odmor, uživanje u moru i suncu, putovanja, lepršave lanene haljine i – naravno – osvježavajući kokteli. Trenutak u kojem, bez obaveza, s pogledom na more, uživate u savršeno rashlađenom koktelu nešto je što mnogi jedva čekaju doživjeti, a možete ga postići i znatno ranije.

Iako ništa ne može nadomjestiti ranije opisan setting i izbalansirani koktel s potpisom iskusnog barmena, postoje neki recepti za koktele koje je jednostavno rekreirati i kod kuće – a samo jedan gutljaj može vas transportirati u ljetni mood. Ako nam ne vjerujete, i sami smo ih isprobali napraviti kako bismo se uvjerili da su zaista jednostavni, a ostavljaju dojam kao da su izrađeni u vrhunskom koktel baru, a ne onom kućnom. Fokusirali smo se na koktele koji će biti najpopularniji ovog ljeta i napravili s njima mali zaokret kako bi ih dodatno poboljšali, a koje još trikove preporučujemo i kako ih napraviti, saznajte u nastavku.

Cherry Negroni

O koktelu Negroni mogle bi se napisati knjige, a nastanak ovog pića datira u davnu 1919. godinu kad je grof Camillo Negroni, redovit gost firentinskog bara Caffè Casoni poželio snažniju verziju koktela Americano. Barmen je, kako bi zadovoljio njegovu želju, mineralnu vodu zamijenio s ginom i tako je stvoren klasik. No, ovog ljeta, odlučili smo malo začiniti stvari i moćnom koktelu dodati dozu slatkoće – Maraska Maraschinom i kandiranim višnjama.

Za Cherry Negroni bit će vam potrebno:
30 mililitara gina
30 mililitara Camparija
30 mililitara Maraska Maraschina
3 Maraschino kandirane višnje
naranča

POSTUPAK: Gin i Campari poznati su po svojoj gorčini pa se s njima odlično slaže osvježavajuć okus Maraska Maraschino likera, kao i kandirane višnje. U čašu natočite gin, Campari, Maraschino te dodajte Maraschino kandirane višnje. Višnje će činiti atraktivnu dekoraciju u čaši, ali i dati sasvim poseban okus Cherry Negroni koktelu. Uzmite naranču te ogulite dio kore te izrežite nepravilne rubove kako biste napravili dekoraciju za koktel. Poseban trik kojim možete zadiviti svoje goste je da koru naranče presavinete direktno iznad čaše i tako malo arome citrusa dodate svom koktelu. Obavezno Cherry Negroni servirajte u niskoj čaši!

Maloma

Kokteli na bazi tekile iznimno su popularni u proteklih nekoliko godina, a među njima se, uz moderan klasik Margaritu, ističe i piće nove ere Paloma. Ovo piće osvaja kombinacijom citrusa, odnosno limete i ružičastog grejpa, koji koktelu daju pravi ljetni okus, ali i blijedoružičastu boju kojom se ističe. Kako bismo dodatno obogatili kiselkaste arome ovog koktela i aromu tekile na bazi agave, biljke koja se također ističe po svježini, dodali smo i Maraska Maraschino. Višnje su ovom svježem, citrusnom koktelu dodale dašak slatkoće koja je oplemenila piće, bez da mu oduzima okrepljujući okus. Iako se ovaj koktel radi s tonikom, mi smo ovog puta odlučili za tonik s okusom ružičastog grejpa – koji je piću dao dodatnu svježinu i gorčinu.

Za Malomu bit će vam potrebno:
30 mililitara blanco tekile
20 mililitara Maraska Maraschina
15 mililitara svježeg soka od limete
80 mililitara običan tonik  ili Thomas Henry Pink Grapefruit tonik

POSTUPAK: Maloma se servira u visokoj čaši koju morate napuniti ledom. Zatim ulijte tekilu, Maraska Maraschino te svježe cijeđeni sok od limete. Na kraju, dodajte mjehuriće običnog ili Pink Grapefruit tonika i pripremite se za osvježavajuću pjenu koja će se stvoriti na vrhu koktela. S obzirom na to da je možete sami odabrati bazu koktela – gin ili tekilu, ovo je idealan izbor za one koji piće žele prilagoditi sebi i traže osvježavajuć okus. Ljeto u čaši!

Maraschino Kiss

Zadarski Maraschino jedan je od sastojaka koji se nalazi u vrhu svjetske miksologije. U 16. stoljeću proizvodili su ga dominikanski redovnici, pio se na britanskom dvoru te su ga obožavali brojni pisci i redatelji kao što su Honore de Balzac, Alfred Hitchcock, Charles Baudelaire, Ernest Hemingway i Orson Welles, a danas je neizostavan dio “opreme” svakog koktel bara. Izrađen od cijenjene višnje maraške, za koju se u prošlosti smatralo da ima ljekovita svojstva, liker se ističe kiselkasto-slatkastim okusom koji čini bazu signature drinka pod nazivom Maraschino Kiss. Lansirano prije nekoliko sezona, ovo se piće pozicioniralo kao Hrvatima omiljeno ljeti, a vrlo je jednostavno za napraviti.

Za Maraschino Kiss bit će vam potrebno:
50 mililitara Maraska Maraschina
50 mililitara Maraska Amarena nektara
50 mililitara mineralne vode
20 mililitara cijeđenog soka od limuna

POSTUPAK: Samo su četiri sastojka potrebna za kreiranje ovog pića koje, iako jednostavno, oduševljava bogatim okusom. Čašu ćete najprije napuniti ledom te dodati Maraschino i istu količinu Maraska Amarena nektara. Nakon toga dodajte svježe cijeđeni sok od limuna i čašu do vrha dopunite gaziranom vodom. Citrusi i višnje idealno se nadopunjuju i stvaraju kiselkasto-slatki okus, dok su mjehurići zaslužni za dozu osvježenja. Koktel možete dekorirati i kriškom dehidrirane naranče.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MagMe (@magme.hr)

Kako biste napravili sve ove koktele potrebni su vam volja, malo truda te čaše, led, jigger i koktel žlica za miješanje, a garantirano ćete uz postići zadivljujuć efekt kod gostiju kojima ih servirate. Kako biste kreirali savršen aperitivo trenutak kod kuće predlažemo i da uz koktele servirate masline, kikiriki i čips te uz minimalno truda postignete maksimalno oduševljenje. Baš svaki od ovih recepata pružit će vam osvježenje i u mašti vas odvesti u bezbrižne trenutke ljeta koji se uskoro bliže!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije i video: Danko Šimunović