5 nerazvikanih mjesta koja trebate posjetiti u Istri

Istra je predivna lokacija za izlet ili godišnji odmor u bilo koje doba godine. Uz visoko posjećene lokacije poput Rovinja, Pule, Brijuna ili Motovuna, Istra ima brojne druge lokacije koje oduševljavaju, svaka na svoj način. U nastavku smo izdvojili 5 nama omiljenih, ali gdje god da vas put odvede u Istri, nećete požaliti.

Oprtalj

Oprtalj je preslatki pitoreskni Istarski gradić u unutrašnjosti Istre, poznat po kvalitetnom vinu. Ulice Oprtlja su zbog raznobojnih fasada kao stvorene za savršene fotografije, a šarenilo boja najbolje dolazi do izražaja u kasnim popodnevnim satima uz zlatne sunčeve zrake. Oprtalj je povijesno bio utvrda opasana zidinama, a i danas ima brojne znamenitosti poput Vrata grada, Bastion, Portala barokne palače Milossa i kasnogotičke kule. Pred vratima grada smješten je plato s kojeg pogled seže sve do mora.

 

Novigrad

Novigrad u Istri je poznat po najljepšim zalascima sunca. Romantične scene zalaska svake večeri nude različitu paletu boja na sjeverozapadnoj obali poluotoka. U Novigradu možete uživati u brojnim aktivnostima, od biciklizma, trčanja i pješačenja po brojnim stazama, pa sve do tenisa, ronjenja sve do ribolova. Novigradska obiteljska vinarija Pervino  je idealno mjesto za jednodnevni izlet, ali i za kupovinu finih alkoholnih poklona i suvenira.

 

Hum

Iako je poznat kao najmanji grad na svijetu, Hum nudi jako puno. Ovaj predivni gradić možete pješke obići u svega desetak minuta, a putem ćete uživati u kamenim uličicama. Nešto duže se možete zadržati u Humskoj konobi koja nudi fantastična autohtona istarska jela, od plata, maneštrica ili konkretnijih jela poput goveđeg gulaša. Prije dvije godine je u Humu otvoren “Museum of Hum Aura”, muzej zanimljivog koncepta koji prikazuje “kako su stari živjeli i radili”. Tako uz finu čašicu biske ili teranina možete dobiti uvid kako su izgledale stara ljekarna, pošta, trgovina, postolara, naučiti glagoljicu u staroj školi, ali i proći kroz alate brojnih drugih zanata. Odlično iskustvo vrijedno posjeta u svako doba godine!

 

Labin i Rabac

Istočna obala Istre ima nešto manje dragulja od zapadne, ali ako se nalazite ovdje, nemojte propustiti pojesti najbolju pizzu u Labinu i okupati se ili prošetati Rapcem.

Pizzeria Rumore u Labinu jedna je od najboljih pizzerija u Hrvatskoj, a nakon napoletane na divnoj terasi s pogledom, uputite se šarenim ulicama Labina prema Narodnom muzeju i nakon njega prošećite starim gradom. Ako imate viška vremena i želite se približiti moru, autom se odvezite nekoliko kilometara dalje u Rabac na sladoled, kupanje i šetnju uz more i predivan krajolik!

Kotli i “Staza 7 slapova”

Kotli su Istarska oaza koja još uvijek nije razvikana, ali sve je popularnija od perioda korone i vremena kada smo diljem Hrvatske tražili savršene lokacije u prirodi. Nosi ime po kotlu, odnosno posudi koju oblikuje voda, što je najbolji opis ove male oaze prepune tirkiznih bazena. Iako je mjesto nenaseljeno, tu se nalazi restoran uz predivan pogled i odličnu kuhinju. Preporuka su svakako istarski fuži s tartufima. Kotle je ipak najbolje posjetiti u jesen ili proljeće kako ne bi u vrhuncu ljeta zatekli presušene bazene.

Osim toga, Kotli su peti slap na “Stazi sedam slapova” koja prolazi i kroz Kotle je nešto na što možete računati cijele godine ako ste spremni na hodanje i planinarenje u trajanju od nekoliko sati.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: MagMe, Tripadvisor

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0