5 jednostavnih recepata za 5 radnih dana u tjednu
Koliko god se dostava čini brzim i jednostavnim rješenjem za ručak ili večeru, pogotovo ako radite “od 9 do 5” ili i duže, neka upravo naručivanje hrane bude navika koju ćete promijeniti ove sezone! Jesen je idealna za nove početke, a i s obzirom na vremenske (ne)prilike, više ćete vremena provoditi kod kuće, pa je pravo vrijeme za stvaranje novog hobija.
Ništa od onog što pripremate za jelo ne mora biti komplicirano ili iziskivati ogromno kulinarsko znanje, a svakako će biti zdravije nego bila koja opcija iz dostave – kada sami pripremate jelo kod kuće možete paziti na kvalitetu namirnica koje koristite. Osim što ćete imati potpunu kontrolu nad tim što, kako i kada pripremate, kuhanje može biti i opuštajuća aktivnost, a i ona koja će vas zbližiti ako je radite u dvoje.
Kako biste si što više olakšali kuhanje tijekom tjedna, predlažemo da kupovinu namirnica obavite i nekoliko dana unaprijed te da osmislite tjedni meni – tako ćete biti brži i efikasniji te nećete trošiti vrijeme na dogovor “što ćemo danas za ručak” svaki dan. Ako ste zaista odlučni u tome da si čim više smanjite vrijeme provedeno pred štednjakom tijekom tjedna, nedjelju popodne možete posvetiti za meal prep, kako biste si uštedjeli vrijeme tijekom radnih dana.
Dumplinzi punjeni svinjetinom i kozicama
Ako mislite da je egzotična jela koja inače naručujete iz dostave ne možete napraviti kod kuće, varate se. U nastavku vam donosimo brz i jednostavan recept za savršene dumplinge, a koji nam je otkrila chefica Mia Grčić. Možete pozvati i prijatelje, jer je riječ o količinama za oko 50 dumplinga.
Za tijesto će vam biti potrebno 500 grama brašna tip 00 (zbog visokog udjela proteina), 1 žličica soli i 230 grama vode. U zdjeli promiješajte brašno i sol, te postepeno dodajite vodu mijeseći tijesto cijelo vrijeme. Tijesto će na početku izgledati suho i tvrdo, ali kasnije će omekšati. Mijesite ga nekoliko minuta dok se ne poveže, umotajte u prozirnu foliju, te ostavite da odstoji pola sata.
Za punjenje vam je potrebno 450 grama mljevene svinjetine i 100 grama očišćenih kozica (ako ne jedete meso, onda 600 grama kozica), 2 žličice svježeg, ribanog đumbira, 1 cijeli mladi luk (i zeleni i bijeli dio), 6 žlica umaka od soje, 1 žlica sezamovog ulja, 2 žličice Oyster sosa i 1 žličica 5 Spice začina.
Kozice i mladi luk nasjeckajte na što sitnije komadiće. Za to će biti najbolje koristiti Santoku nož s oštricom od 180 mm, koji je fleksibilan i savršen za mnoge zadatke u kuhinji poput rezanja ribe i mesa i sjeckanja povrća. Sve sastojke stavite u zdjelu i u smjeru kazaljke na satu miješajte i sjedinite. Uočit ćete da smjesa postaje ljepljiva. Radite li verziju s mesom, u smjesu dodajte i žlicu vode.
Nakon što je tijesto odmorilo, provucite ga kroz mašinu za tjesteninu kako bi dobili široke lazanje, od kojih ćete izrezivati krugove, puniti ih žličicom nadjeva te spajati u željeni oblik. Ako nemate mašinu za izradu tjestenine, tijesto izvaljajte u oblik zmije, režite komadiće jednake veličine, kao da radite njoke, te svaki komadić lagano izvaljajte valjkom.
Gotove dumplinge posložite na masni papir, kojeg ste stavili na dno košare za parenje. Ako je nemate, koristite žičano cjedilo koje ćete poklopiti poklopcem za lonac. Pripazite da voda u loncu, koja mora proključati, ne dotiče dno posude ili cjedila. Parenje traje šest minuta, a gotove dumplinge možete poslužiti s chilli uljem, umakom od soye te tanko rezanim mladim lukom.
Santoku nož
Pečeno povrće s hummusom
Ako ste u potrazi za pravim comfort foodom te iznimno zdravim i vitaminima bogatim obrokom, ovo je recept za vas. Otkrila nam ga je influencerica Ivana Pirizović i od tad ga non stop pripremamo. Recept je vrlo jednostavan jer sve što trebate učiniti je oguliti, oprati i nasjeckati povrće, a korjenasto povrće sadrži širok izbor vitamina i minerala u iznenađujuće visokim količinama kao što su vitamin A, vitamin C, kalij, magnezij.
Za četiri osobe bit će vam potrebno 2 cikle, 1 veliki narančasti batat, 2 manja bijela slatka krumpira, 2 glavice ljubičastog luka, mrkva, celer i pastrnjak.
Svo povrće morate najprije oguliti, operati i nasjeckati. Za to će vam trebati nož za guljenje koji biste uvijek trebali imati pri ruci jer je s oštricom od 90 mm idealan za guljenje, urezivanje i rezanje sitnih sastojaka. Zatim u ruke uzmite univerzalni nož, praktičan alat s oštricom od 125 mm koji će vam uvijek dobro doći u kuhinji, a pogotovo za rezanje povrća i voća.
Začinite maslinovim uljem, soli, paprom, češnjakom u prahu, malo kajenskog papra, mediteranskim biljem (origano, bosiljak, majčina dušica – svježi ili sušeni) i dvije žlice svježe iscijeđenog soka od naranče (ovo će pomoći povrću da se malo karamelizira ). Sve izmiješajte, rasporedite po limu i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva otprilike 20-25 minuta. Pet minuta prije kraja možete dodati i ukiseljene artičoke da se malo zagriju i zapeku.
Povrće se poslužuje na dvije žlice hummusa koji im odlično paše okusima i super je izvor proteina (ovaj put je riječ o kupovnom kako bi recept bio brži, no na linku možete otkriti i recept za Ivanin hummus). Možete dodati i mladi špinat te sve posuti tostiranim sjemenkama sezama (možete koristiti i chia sjemenke, sjemenke konoplje, sjemenke lana), kako bi ovaj obrok bio još uravnoteženiji. Isto tako, povrće možete poslužiti i kao prilog uz meso ili ribu.
Nož za guljenje
Univerzalni nož
Green Goddess salata
Za ovim su receptom u kojem su u glavnoj ulozi zeleno povrće i salata poludjeli korisnice društvene mreže TikTok. Mi smo je također uključili u naš svakodnevni meni, a ovo je super recept kad tražite nešto brzo, svježe, lagano i zdravo. Od sastojaka će vam biti potrebni manja glavica svježeg zelenog kupusa, krastavac, vezica mladog luka te šaka vlasca.
Za dressing će vam biti potrebna šaka svježeg bosiljka, šaka svježeg špinata, 2 režnja češnjaka, trećina veće glavice luka, sok dva limuna, 1/4 šalice maslinovog ulja, 1/4 šalice indijskih oraščića ili drugih orašida, 1/3 šalice nutritivnog kvasca, 1 žličica soli, 2 žlice rižinog octa i malo vlasca (po želji).
Najteži dio ovog recepta je sjeckanje povrća na najsitnije moguće komadiće, stoga će vam biti potreban kuharski nož – ultimativni višenamjenski nož s oštricom od 200 mm koji može poslužiti za sjeckanje i rezanje gotovo svega što trebate za ovu salatu, ali i druga jela. Sve sastojke stavite u veliku zdjelu za miješanje. Sastojke za dressing ubacite u blender – najprije stavljajte tekuće sastojke i blendajte oko minutu, dok ne postignete teksturu dressinga za salatu. Prelijte ga preko sastojska za salatu, promiješajte, po potrebi začinite solju i paprom i uživajte!
Kuharski nož
Savršen steak
Slijedi jedan klasik s kojim ne možete pogriješiti. Kod steaka je bitno da je meso kvalitetno, da je dobro odrezano te da ga ne prepečete. Prije svega trebate odlučiti želite li raditi deblje ili tanje odreske te ih nožem za meso s oštricom od 200 mm odrezati na željenu debljinu. Deblji odresci bit će sami po sebi sočniji, dok ćete tanje morati duže marinirati, tako da, ako tražite brzinu i jednostavnost, preporučujemo da odaberete deblji steak poput bifteka, rib-eye odreska ili T-bone steaka.
Za pripremu steaka bit će vam potrebno 500 grama mesa po izboru, sol, papar i maslinovo ulje. Otprilike 30 minuta prije pečenja odreske izvadite iz hladnjaka kako bi postigli sobnu temperaturu. Odreske posipajte s malo soli, papra i maslinovog ulja, ali imajte na umu da je “manje-više” u ovom slučaju.
Pripremite grill tavu, premažite je s malo maslinovog ulja i pričekajte da postigne visoku temperaturu prije nego stavite odreske peći. Nakon što postavite meso na zagrijanu površinu, nemojte ga pomicati, probadati vilicom ili previše okretati. Potrebno je meso peći otprilike pet minuta s jedne strane te pet s druge ukoliko želite doći do medium rare jačine pečenja. Poželjno je i koristiti termostat te paziti na temperaturu pečenja. Ako želite rare steak temperatura treba biti 46-48 celzijevih stupnjeva, medium rare dobiva se na temperature od 49-52 celzijeva stupnja, medium na 54-57 celzijevih stupnjeva, dok se medium well i well done odresci dobivaju na temperaturama od 60-63 celzijevih stupnjeva, odnosno 65,5 stupnjeva.
Nakon pečenja meso maknite s vatre te ostavite odleži. Možete dodati komadić maslaca i grančicu ružmarina. Odrezak bi trebao odležati između 5 i 7 minuta, a zatim ga možete poslužiti na tanjur i rezati noževima za odreske koji će kliziti kroz meso. S obzirom na to da je steak glavna zvijezda za prilog možete poslužiti i samo salatu, a možete u pećnici pripremiti pečeno povrće ili krumpir.
Nož za meso
Noževi za odreske
Varivo s piletinom i povrćem
Često imamo predrasudu da za juhu na žlicu treba puno vremena. Osim što zapravo ima super brzih recepata, ovakva jela su dobra i jer ih možete jesti i više dana. Tako štedite vrijeme i dan ili dva nakon. Među takvim receptima nalazi se i varivo s piletinom i povrćem.
Za takav recept za četiri osobe potrebno vam je 400 grama pilećih prsa, glavica luka, režanj češnjaka, maslinovo ulje, konzerva graška od 280 grama, 4 srednja krumpira, 2 mrkve, pola tikvice, decilitar bijelog vina, žlica koncentrata rajčice, povrtna kocka te začini.
U lonac dodajte maslinovo ulje te čim se malo zagrije dodajte nasjeckanu glavicu luka. Da bi luk lakše omekšao, dodajte pola male žličice soli. Na laganoj vatri pirjajte dok luk ne bude zlatno žute boje. Dodajte nasjeckani režanj češnjaka, miješajući kako češnjak ne bi zagorio, te odmah nakon dodajte krumpir narezan na kockice. U drugom loncu u litru vruće vode otopite povrtnu kocku za temeljac. Njime ćete podlijevati svoje varivo.
Ne zaboravite miješati varivo kako se krumpir ne bi zalijepio. Uz krumpir možete odmah dodati i lovorov list za aromu. Ako vam se krumpir i luk počnu lijepiti za lonac, dodajte 2 dcl temeljca. Nakon 5 minuta, dodajte i nasjeckane mrkve. Kada voda bude isparivala, dodajte po novi dcl temeljca. Nakon 10 minuta, dodajte narezane tikvice i nastavite kuhati na laganoj vatri. Neka krška sve zajedno 15 minuta.
Narežite pileća prsa na kockice te popržite na tavici. Kada je gotovo, dodajte u varivo, te zalijte temeljcem da cijeli sadržaj bude u tekućini. Dodajte vino i lagano kuhajte. Nakon 10 minuta dodajte grašak, te po potrebni miješajte. Kada vidite da se razina tekućine smanjuje, dodajte temeljca.
Pri samom kraju potrebno je dodati koncentrat rajčice, promiješati, te pustiti na vatri još par minuta da se okusi prožmu. Na kraju začiniti soli i paprom te chilli paprikom po želji. Kako bi jelo dobilo dodatnu teksturu, tijekom kuhanja variva u pećnicu stavite narezan kruh koji ćete prepržiti kako biste dobili hrskav dodatak jelu. Naša preporuka je da odaberete kukuruznu ciabattu, koja sama po sebi ima hrskavu koricu, koju ćete lako prerezati korištenjem noža s nazubljenom oštricom od 200 mm.
Nož za kruh
Ono što je još bitno da osigurate su i kvalitetna kuhinjska pomagala i alati koje će ubrzati kuhanje. Nezamjenjiv alat u svakoj kuhinji, bila ona profesionalna ili amaterska, je dobar nož. Oštrina, praktičnost i izdržljivost glavne su osobine koje tražimo kod nože jer ne želimo da nas “iznevjeri” nakon samo nekoliko mjeseci korištenja. Postoje različite vrste noževa koje se mogu koristiti u kuhinji, no ono što im je svima zajedničko je da im je potrebna posebna njega kako bi dugo biti oštri i maksimalno vas služili. Ne preporučuje se pranje u perilici posuđa jer ono može otupiti oštricu te ćete nakon određenog vremena nož trebati naoštriti.
Kako biste što manje vremena trošili na brigu o noževima, a što više na kuhanje i uživanje u hranu, odaberite kvalitetu marku, poput francuskog brenda Fontignac koji izrađuje izvanredno oštre noževe za chefove i one koje će to tek postati te onu koja u svojoj bogatoj ponudi ima pregršt različitih noževa za različite potrebe.
U nastavku otkrijte vrste noževa i za što vam mogu poslužiti u vašoj kuhinji, a kad se odlučite za oštrice koje će najbolje odgovarati vašim potrebama zaputite se u prodajna mjesta Petrola i Croduxa na kojima možete, uz skupljanje naljepnica, noževe brenda Fontignac kupiti i po 82 posto nižoj cijeni. Akcija prikupljanja naljepnica za Fontignac noževe traje od 3. listopada 2022. do 22. siječnja 2023., a prikupljene naljepnice možete unovčiti sve do 5. veljače 2023. godine.
Fotografije: PR, Unsplash, Pexels