Kako ispeći savršeni steak

Ljeto je odlično vrijeme za demonstraciju kulinarskih sposobnosti na otvorenom, i to najčešće na roštilju. Iako pečenje roštilja djeluje toliko jednostavno da skoro svatko misli da ga zna pripremiti, ipak postoje određena pravila koja će pečenje steaka, odnosno odreska, pretvoriti u umjetnost.

Ukoliko ovog ljeta ganjate titulu grill majstora, pripremili smo nekoliko korisnih savjeta kako do toga doći.

Odabir debljine odreska- deblji ili tanji?

Različite debljine mesa bitan su faktor prilikom pečenja. Deblji odresci prikladniji su za posebne prigode, a najčešći odresci koji spadaju u ovu kategoriju su T-Bone, Ribeye i Strip Steak.

Deblji odrasci mogu se peći u nekoliko različitih varijanti- od krvavih odrezaka do jače pečenih, a klasifikacija prilikom naručivanja takvog odreska kreće se od Blue, Rare ili Medium Rare jačine pečenja pa sve do Well Done, odnosno jako pečenog mesa bez krvi, a ovisi o visini temperature prilikom pečenja.

Tanji odresci su idelani za mariniranje dan prije pečenja. Kako su deblji odresci sami po sebi sočniji nakon pečenja, tanje je potrebno dodatno marinirati kako se ne bi osušili i postali žilavi prilikom pečenja. Tanji odresci uglavnom dolaze od masnijih djelova krave, poput dijafragme ili trbuha.

I deblje i tanje odreske poželjno je ne ubadati vilicom prilikom pečenja, već okretati hvataljkama kako bi se svi sokovi zadržali u mesu.

Nakon odabira mesa, kako ga najbolje ispeći?

Odresci moraju biti na sobnoj temperaturi. Jako je bitno da se meso dovede na sobnu temperaturu prije pečenja jer kad se hladno mesa iz frižidera stavlja na vatru jedino što ćete dobiti jest prepečen odrezak izvana, a sirov iznutra. Pola sata van frižidera bit će sasvim dovoljno da se meso dovede do sobne temperature.

Začinite odreske. Malo soli, papra i maslinovog ulja učinit će čudo na kvalitetnom komadu mesa. Na treba pretjerivati sa začinima, u ovom slučaju manje je više! Nepisano je pravilo da se biftek soli tek kada je ispečen.

Pripremite grill. Pečete li na roštilju ili grill tavi, pripazite da napravite premaz biljnim uljem kako bi dobili sočne zapečene crte na mesu. Bitno je održavati visoku temperaturu na više mjesta na grilu kako bi se meso dobro i brzo ispeklo.

Pečenje. Kada je meso došlo do sobne temperature, meso je začinjeno i grill je zagrijan, vrijeme je za glavnu radnju- pečenje. Nakon što postavite meso na zagrijanu površinu, nemojte ga pomicati, probadati vilicom ili previše okretati. Potrebno je meso peći otprilike pet minuta s jedne strane te pet s druge ukoliko želite doći do Medium Rare jačine pečenja. Poželjno je i koristiti termostat te paziti na temperaturu pečenja:

Rare: 46- 48 celzijevih stupnjeva

Medium Rare: 49- 52 celzijeva stupnja

Medium: 54-57 celzijevih stupnjeva

Medium Well: 60- 63 celzijevih stupnjeva

Well Done: 65,5 celzijevih stupnjeva

Nakon pečenja mesa do željene jačine maknite meso s vatre te ostavite da miruje- ni slučajno ga ne dirate. Ovo je trenutak u kojem se svi sokovi u mesu dodatno spajaju i stvaraju okus, tako da jedino možete dodati komadić maslaca kako bi se i on  upio u kuhanje unutar odreska. Ukoliko se odresak pekao između 10 i 15 minuta, potrebno je ostaviti da odstoji između 5 i 7 minuta.

Ispravna oprema. Uz sve navedeno, prilikom pečenja preporučuje se koristiti vrhunsku opremu- hvataljke, dobar nož, rukavice, mesni termometar i odličan grill.

Uz dobar steak preporučujemo viski, tamno pivo ili bijelo vino. U slast!

 

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0