Ischia (Samuel C, Unsplash)

3 nerazvikana talijanska otoka za savršen ljetni odmor

Uz Siciliju, Sardiniju, Elbu i Capri – možda najpoznatije i neke od najvećih talijanskih otoka, ta zemlja krije oko 400 otoka i otočića koji su zaista vrijedni istraživanja. Talijanski dolce vita možete doživjeti na manje razvikanim destinacijama za odmor, a osim što ćete na ovim otocima naići na prekrasan krajolik i dijelom netaknutu prirodu, dočekat će vas i manjak turističkih gužvi. Pa, ako ovog ljeta planirate praznike provesti u Italiji predlažemo da uz roadtrip po regijama posjetite i neki od otoka na kojima ćete moći uživati u savršenom ljetnom odmoru.

Ischia

Ischia

Ako ste čitali bestesller Elene Ferrante “Genijalna prijateljica” ili, pak, gledali film “Talentirani gospodin Ripley” onda ste za ovaj otok čuli. Riječ je o mirnijoj verziji Caprija, smještenoj uz Amalfi obalu, koju krasi jednako lijepa priroda kao na Capriju, ali su i gužve značajno manje. To je posebno bitno ako planirate posjećivati plaže, ali i tipične mediteranske ribarske gradiće s kućama u pastelnim bojama – gužvi u uvalama nisu velike, kao ni u restoranima koji nude autentične talijanske delicije.

Iako je riječ o vulkanskom otoku, Ischia je poznata po zelenilu, kao i po prirodnim izvorima termalne vode. Upravo zato je ovaj otok odlična destinacija za one željne avanture koji mogu istraživati staze za planinarenje, kao i one koji traže wellness retreat – spa značajke otoka otkrili su još stari Rimljani. Glavni grad nosi isti naziv kao i otok, riječ je o luci s puno butika i restorana, a posjetiti možete i pitoreskni gradić Forio i ribarska sela Sant’Angelo te Lacco Ameno. Jedna od glavnih atrakcija je dvorac Aragonese smješten na vrhu brda, a možete posjetiti i botanički vrt La Mortella s više od 800 vrsta različitih vrsta. S obzirom na poziciju, ali i činjenicu da ima termalne vode, Ischiju možete posjetiti i u proljeće i ranu jesen.

Ponza

S obzirom na to da se ovaj retro otok nalazi na pola puta između Rima i Napulja, ovo je destinacija koju Rimljani najčešće biraju za ljetni godišnji odmor. Za razliku od popularnijih otočnih destinacija, ovo je  mirniji otok na kojem vlada laid-back atmosfera pa je baš zato omiljen među Talijanima. Turisti većinom izbjegavaju ovaj otok jer vožnja trajektom traje nešto dulje, oko 90 minuta, a na šarmantnom otoku nalaze se brojna atraktivna seoca i luka iz koje možete istraživati brojne uvale i plaže koje Ponza krije.

Kentaro Komada (Unsplash)

Zbog udaljenosti, Ponza je zadržala auru ekskluzivnosti i riječ je o najbolje čuvanoj tajni za odmor među Talijanama, na kojoj možete računati na maksimalnu opuštenost. Ako želite odsjedati u resortu i jesti u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, Ponza nije za vas, ali ako tražite ukusno uređene vile za najam, beach barove i uživanje u morskoj hrani na svježem zraku, predlažemo da čim prije rezervirate smještaj. Srpanj i kolovoz privlače nešto više ljudi na otok, ali u lipnju i rujnu možete uživati u lijepom vremenu i mirnom duhu otoka.

Giglio

Otok pripada Toskanskom arhipelagu i 90 posto prekriveno je bogatom, divljom vegetacijom te uz bogatu floru ima i bogatu divlju faunu. Ovo je raj za oni koji obožavaju more i ronioce, a riječ je o otoku na kojem se zaista možete u potpunosti opustiti u samo nekoliko dana. Naravno, uz prelijepe plaže, bujnu prirodu i dvorac Giglio u kojem se nalazi selo, očekuju vas i šareni gradići- samo tri se nalaze na otoku. Giglio je nalazi u blizini poznatije Elbe, a osim u plivanju i ronjenju, možete istraživati i pješačke staze, unajmiti brodić i otkrivati skrivene uvale ili se, pak, voziti po otoku biciklom.

Michele Bitetto (Unsplash)

Dramatične planine koje se uzdižu iznad šarenih gradova, plaža i uvala samo doprinose ljepoti pogleda, a ako niste zainteresirani za aktivan odmor, možete se opuštati uz more i čekati da ugledate dupine ili, pak, na otočić Montecristo poznat po romanu “Grof Monte Cristo” Alexandrea Dumasa na kojem se nalazi zaštićeni prirodni rezervat.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Unsplash, Instagram (@mezzatorrehotel)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0