3 istarske vinarije koje su must visit ovog ljeta

Ako još uvijek niste istražili Istru uzduž i poprijeko (ne znate što propuštate), evo ideje za vikend putovanje, ako ne i čitavih tjedan dana provedenih u toj regiji Hrvatske koja nudi pregršt hedonistiških sadržaja među kojima nisu samo vrhunski restorani. U Istri se nalaze i brojne vinarije koje nude sasvim posebno iskustvo jer u predivnom ambijentu možete kušati neka od najboljih hrvatskih vina. Naše favorite, koji su odličan start ako do sad niste istraživali istarske vinograde i njihove plodove.

Vinarija Deklić

Vinarija Deklić preporuka je istinskih zaljubljenika u vino. Iako na prvi pogled malena, ova vinarija skriva predivnu priču i ljubav prema svakoj bobi grožđa koju obitelj Deklić njeguje od 1920. godine. Smještena u Vižinadi, u srcu Istre, vinarija proizvodi sorte kao što su Rose, Malvaziju, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Teran i Muškat. Uz prethodnu najavu, ovu vinariju možete posjetiti te probati domaće istarske delicije i maslinova ulja, kao i kušati sva vina koja proizvode. Koje god da probate nećete ostati razočarani, a Lucija će vam objasniti baš sve što vas zanima, o vinogradima i vinima. Predivna priča o generacijama obitelji Deklić o kojima posebno brine majka te ih svaki dan okuplja na ručku neće vas ostaviti ravnodušnima, a fantastična vina možete kupiti i na licu mjesta. Zaljubite li se u njihove vinograde, možete i posvojiti vinovu lozu, čiji ćete urod pratiti te nakon jesenske berbe i uživati jer vam na vrata stiže butelja s vaše loze!

Vinarija Kozlović

Svakako jedna od najatraktivnijih istarskih vinarija smještena je u modernoj vanjštini s koje puca pogled na okoliš i restoran Stari podrum, a riječ je o o inovativnoj vinariji koja je donijela promjene čitavoj industriji. Smještena u Momjanu, obiteljska vinarija vješto spaja tradiciju s budućnosti, a njihova vina neprestano su nagrađivana. A na internacionalnim natjecanjima pohvale ubiru i njihova maslinova ulja. Santa Lucia je jedna od najplodonosnijih vinogradskih zona, a kušanje malvazije koja je nastala od grožđa koje je tamo raslo posebno je romantično u vrijeme zalaska sunca – provjereno!

Roxanich

Podno Motovuna smještena je vinarija Mladena Rožanića koja se ističe i vinskim hotelom kojeg je uredio arhitekt Idis Turato, odnosno njegov biro Turato Rijeka. Njihovi vinogradi rastu na istraskoj terri rossi, a uzgajaju autohtone sorte istarske Malvazije, Terana i Borgonje. Uz crna i bijela vina, u Roxanichu možete uživati i u butelji “Ines u bijelom” koja pripada u narančasta vina, odnosno dugo macerirana bijela vina. No, ako želite tek istražiti svijet aromatičnih odležanih i narančastih vina, predlažemo da započnete s asortimanom “Prve ruže” u kojem se nalaze laganija bijela, crna i rosé vina. Bez obzira na to što je riječ o prirodnim vinima, Roxanich vina bogatog su okusa i konkretna, a nema boljeg mjesta za uživanje u njima nego na terasi ove vinarije i hotela s pogledom na bazen i prirodu.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram, MagMe

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0