10 RAZLOGA ZAŠTO SU JAGODE DOBRE ZA ZDRAVLJE

Sezona jagoda je počela, a ova namirnica sadrži puno korisnih sastojaka. Osim što su fine i osvježavajuće, jagode su pune vitamina i antioksidansa te sadrže niz supstanci koje štite naše zdravlje. Donosimo vam glavne prednosti namirnice koja je poznata kao i kraljica voća.

  1. Pomažu u sagorijevanju nakupljenih masti

Crvena boja jagode sadrži antocijanine koji stimuliraju topljenje nataložene masti. Organizam ih koristi kao gorivo i pomaže pri skidanju masnih naslaga.

  1. Poboljšavaju kratkoročno pamćenje

Već spomenuti antocijanin odgovoran je i za poboljšavanje kratkoročnog pamćenja. Istraživanja su pokazala da se kratkoročno pamćenje može poboljšati za čak 100% u 8 tjedana konzumirajući jagode svaki dan.

  1. Malo kalorija- puno vlakana

100 grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C što je 98% dnevnih potreba. Jagode su prepune vlakana, a spoj nitrata u jagodama potiče protok krvi i kisika u tijelu pa će ubrzati metabolizam i pomoći u mršavljenju.Strawberries-3

  1. Ublažavaju upale

Inflamacija ili upala uobičajena je reakcija tijela na podražaje koji mu ne gode, a jagode snižavaju razine C-reaktivnog proteina u tijelu koji ukazuje na upalu. Osobe koje pate od kroničnih upala mogle bi ublažiti simptome jedući jagode.

  1. Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Konzumacija jagoda snižava loš kolesterol u tijelu što automatski smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Kao što je već spomenuto, ovo voće je prepuno vlakana i kalija koji su dokazano dobri za srce i krvni pritisak.

  1. Jačaju kosti

Jagode sadrže kalij, vitamin K i magnezij koji su bitni za zdravlje kostiju, a biotin kao jedan od sastojaka pomaže u jačanju noktiju i kose.

  1. Imaju anti-ageing efekt

Vitamin C koji se nalazi u jagodama potreban je za proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost. Sadrže i elagičnu kiselinu koja sprječava uništavanje kolagena i upale u stanicama kože, dva najveća neprijetelja mladog lica koji stvaraju bore.

  1. Jačaju imunitet

Kao odličan izvor vitamina C, jagode spadaju u pet voćki najbogatijih antioksidansima. Sadrže više vitamina od naranči ili limuna, te čak i manje količine Omega 3 masnih kiselina (u sjemenkama).

small-Strawberry-heart

  1. Super su za zdravlje očiju

Već nekoliko porcija voća poput jagoda može smanjiti rizik od makularne degeneracije, stanja koje rezultira gubitkom vida.

  1. Pomažu u borbi protiv raka

Vitamin C u jagodama jedan je od antioksidansa koji pomaže u prevenciji raka. Ovo voće bogato je flavonoidima koji se bore s kancerogenim stanicama i ujedno sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0