Elie Saab je Libanonski dizajner poznat po vraćanju ženstvenosti na crveni tepih svojim predivnim haljinama. Stan u Parizu jedna je od njegovih omiljenih lokacija na kojoj provodi većinu vremena, a uređen je po principu „simetrija je sve“, te nimalo ne podsjeća na njegove kreacije.

dam-images-resources-2009-12-elie_saab-elie_saab

Arhitekt Chakib Richani, dugogodišnji prijatelj Elie Saaba, poznat je po uređenju svih Saabovih showrooma, butika i rezidencija, pa je tako sudjelovao i u uređenju dizajnerove pariške rezidencije.

„Interijer je dizajniran na način da ima svoju vlastitu dušu, oslobođen okoliša, privatno mjesto za bijeg gospodina Saaba i njegovih prijatelja. Prostor sam po sebi poslužio je kao inspiracija za sav namještaj, podove i rasvjetu. Svaki objekt koji se nalazi u stanu kreiran je posebno za ovaj interijer.“- Chakib Richani, arhitekt

S obzirom na pravila zgrade, arhitekt je imao ograničenje u slaganju prostora. Naime, postojeći zidovi nisu se smjeli mijenjati, tako da je vidljiva razlika između Richanijevog čistog, modernog stila i velebnih ukrasa na zidovima i visokih stropova koji pripadaju pariškoj gradnji.

Fullscreen-capture-11062012-115334

Richani koristi osnovne jednostavne boje, zemljane tonove u kombinaciji s crnom i bijelom te ističe da voli odsutnost boja u svojim interijerima. S namještajem nadomješta jednostavnost boja, pa tako bira velike komade namještaja, uvijek geometrijskog oblika. Također, sav namještaj je izrađen po narudžbi, od najkvalitetnijih materijala, a kao najzanimljiviji komad namješataja Richani ističe blagovaonski stol koji je napravljen u tri komada i u stan dopremljen kranom jer nije mogao proći kroz vrata.

A_ES-Residence-paris2

Pariški stan Elie Saaba odlična je kombinacija Richanijeve estetike ravnih kutova i geometrijskih oblika i Saabovog osjećaja za luksuz koji se najbolje očituje u izboru materijala i teksura u stanu.

elie-saab-apartment-3elie-saab-apartment-4

Foto: Architectural Digest