Jeste li primijetili da se u posljednjih godinu dana često spominje retrogradni Merkur? Koliko ste puta te dvije riječi čule iz usta svojih prijateljica? Mi više ni ne možemo pratiti. Pa o čemu je točno riječ? Taj planet, koji tri do četiri puta godišnje biva u svojoj retrogradnoj fazi postao je poprilično pomodan te je često glavni krivac za sve loše što nam se događa u tom periodu.

Nije stigla dostava s Asosa? Otkazani su planovi? Šef vas gnjavi? Komunikacija s partnerom ne valja? Sreli ste bivšeg točno taj dan kad niste oprali kosu? Loša koncentracija? Naravno, retrogradni Merkur je kriv za sve.

Tjedan dana prije nastupanja retrogradnog Merkura na Instagram feedu i storyjima kreću upozorenja o tome kako je nabolje sve stopirati ili pauzirati jer, eto, čim Merkur zavlada to može značiti samo da stižu problemi.Čak i ako nemate nikakve veze s horoskopom i zvijezdama, male su šanse da niste čuli za retrogradni Merkur. Danas je upravo taj dan ulaska u retrogradni Merkur, a “nepovoljna” faza trajat će do 3. studenog.

Merkur je ovoga puta u znaku škorpiona. U svojoj najgoroj verziji, ovaj znak može biti ljubomoran, opsesivan, nepovjerljiv i paranoičan. U svom najboljem izdanju, Škorpion je seksi, odan i vrlo intuitivan te se ne boji rizika. Tijekom ove retrogradnosti imamo priliku otpustiti stare, loše načine komunikacije i pronaći nove, prikladnije metode. Na datume kada je Merkur u retrogradnom stanju, astrolozi će vam predložiti da pokušate izbjeći bilo kakve veće obveze, poput potpisivanja ugovora ili početak putovanja te da sve posebno pažljivo čitate. Također, Merkur vlada komunikacijom (uključujući tehnologiju), samoizražavanjem, putovanjem i vremenom. Tijekom retrogradnosti ta područja našeg života mogu postati pomalo kaotična pa svi upozoravaju na oprez.

No, dvije su dobre vijesti u vezi ove retrogradne faze. Prva je ta da je ovo posljednji put da je Merkur retrogradan ove godine. Druga je da astrolozi obično kažu da je sva panika zbog retrogradnog Merkura malo prenapuhana. Merkur je postao nešto poput astrološkog nautičara koji zasjenjuje učinke drugih planetarnih retrograda, primjerice Venere ili Urana. Ovo “zloglasno” razdoblje može biti i vrijeme rasta i tako na njega i trebamo gledati. Razmislite i preispitajte sebe, svoje stavove i odnose s drugima te uvijek budite najbolja verzija sebe.