Zašto sutra ne biste prvu jutarnju kavu zamijenili osvježavajućim sladoledom od kave i čokolade? Imamo recept…
Osvježavajuća ljetna jutra sad su već postala stvar prošlosti, a to znači samo jedno – vrijeme je da pronađemo načine na koje ćemo se jutri istovremeno rashladiti i razbuditi. A s obzirom na to da se bliži Svjetski dan sladoleda (obilježava se svake treće nedjelje u srpnju) i da mnogi jutra ne mogu zamisliti bez kave, donosimo vam recept za kremasti i osvježavajući sladoled od kave i čokolade.
Možete ga napraviti brzo i lako, a za pripremu će vam trebati tek tridesetak minuta i nekoliko sastojaka:
- 200 g mlijeka
- 350 g vrhnja
- 80 g kuhane kave
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- 100 g tamne čokolade (sa 70 posto kakaa)
- 15 g aktivirane želatine
Pripremu ćete započeti tako da do točke vrenja stavite 200 grama mlijeka i istu količinu vrhnja. Zatim smjesi dodate dodajte 80 grama prethodno skuhane kave. U drugoj posudi razradite dva žumanjka s 100 grama šećera, a potom u smjesu ubacite 100 grama sedamdesetpostotne čokolade. U tu istu posudu dodajte i 15 grama aktivirane želatine, a onda i smjesu vrhnja, mlijeka i kave postepeno lagano umiješajte u posudu sa ostalim sastojcima. Nakon što ste to učinili, smjesu kratko vratite na laganu vatru dok ne dosegne 84 stupnja ili dok ne postane gušća. Na kraju u sve ulijte 150 grama hladnog vrhnja i smjesu stavite u Kenwood dodatak za izradu sladoleda koji će za vas napraviti lagani i kremasti sladoled.
Ovaj recept potpisuje pobjednik poznatog kulinarskog showa Leo Jurešić, a on je svoj sladoled servirao s toplim pohanim kruhom i kremastom Chantilly kremom od vrhnja i mahuna vanilije. Budući da kavu obožavamo u svim godišnjim dobima i da nam je ljeti ipak najdraža u hladnoj verziji, mislimo da je pravo vrijeme da se i vi okušate u ovom osvježavajućem receptu.
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: PR