Woody Allen izdao je svoj 47. film, a radi se o romantičnoj komediji pod nazivom Café Society. Film je premijeru doživio u svibnju ove godine na otvaranju filmskog festivala u Cannesu, no u kina dolazi tek 27. listopada.

MagMe tim prisustvovao je pretpremijeri filma kojeg kritika iznimno hvali, a za glavnog glumca Jessea Eisenberga koji je već surađivao s Allenom, ovo je najbolje glumačko dostignuće do sada.

cannes-cafe-society

Radnja filma smještena je u tridesete godine prošlog stoljeća, odnosno početak zlatnog doba Hollywooda. Priča prati Bobbya Dorfmana (Jesse Eisenberg), koji iz New Yorka odlazi u Los Angeles kako bi postao dio filmske industrije. Dobiva posao kod svog ujaka Phila Sterna (Steve Carell), utjecajnog agenta, te se zaljubljuje u njegovu asistenticu Vonnie (Kristen Stewart) usprkos činjenici da je ona zauzeta. Mladi i naivni Bobby ni ne sluti da je Vonnie u tajnoj vezi s njegovim ujakom, te tu priča dolazi do zapleta. Nakon velikog Hollywoodskog razočarenja, Bobby se ipak vraća u New York gdje postaje uspješan voditelj kluba, te nastavlja sa životom uz predivnu Veronicu (Blake Lively).

wasp2015_day_40-0006.CR2

Woody Allen genijalno dočarava atmosferu Hollywooda u tridesetim godinama, s predivnom kostimografijom i glazbom koja nas je na sat i pol u potpunosti obuzela i odvela u neka druga vremena. Prikazi bogatih zabava na kojima se okupljaju poznati glumci i redatelji koji su danas već kultni, šampanjac koji se toči u zlatnim čašama pokraj bazena, te ekstravancija tog doba tjeraju na pomisao da je sve moguće. S druge strane, siromašna židovska obitelj i život u New Yorku prikazan je puno mračnijim scenama i kadrovima, te Allen genijalno spaja ta dva svijeta i pritom suptilno ističe razlike među njima.

Iako je prije četrdesetak godina u filmu Annie Hall tvrdio da nikad ne bi mogao živjeti u gradu “gdje samo kulturološka prednost može skrenuti desno na semaforu crvenog svijetla”, u ovom filmu to opovrgava te se gotovo nostalgično osvrće na Los Angeles u tom periodu.

Cafe-Society-277318721

Zaboravlja li se prva prava ljubav ikada i postoji li ljubav za cijeli život ili samo neki oblik nje na koji pristajemo jer ne znamo za bolje, pitanje je koje ostaje neodgovoreno, te svatko od nas treba sam odgovoriti na njega zahvaljujući polu-nedorečenom kraju filma. U svakom slučaju, dosta dobar film koji će vas ponijeti i uvući u neka davno zaboravljena stara vremena.