Zaboravite na Veju, imamo novi ekološki brend tenisica retro izgleda kojeg obožavamo

Osviještenost i moda dva su nerazdvojna pojma još od 2018. godine, a moramo priznati da nam se taj trend baš sviđa. Ima li išta bolje u tome da kad već kupujemo, na neki način i vraćamo našem planetu kroz brigu za okoliš i biranje brendova koji koriste ekološka i biorazgradiva pakiranja, izrađuju komade od recikliranih materijala te posluju po najvišim etičkim standardima.

I to sve zajedno ne mora značiti da ne paze na dizajn, jednako kao i one marke koje možda ne ispunjavaju gore navedene uvjete. Prošlo je doba kad je eco-friendly moda bila lišena stila nauštrb društvene koristi, a u prilog tome govore i tenisice brenda Saye.

Riječ je, naime, o tenisicama retro izgleda izrađenima od veganskih, organskih i recikliranih materijala, koje pritom izgledaju odlično. Jednostavan dizajn s dozom vintage štiha može se uklopiti u baš svaku casual ili poslovnu kombinaciju, a uza sve to, španjolski brend prilikom kupnje jednog para tenisica zasadi dva drveta.

Kao da sve to nije dovoljno, njihovo je poslovanje transparentno te se putem stranice brenda možete informirati baš o svemu, kao i o tome koji je i otkud potječe materijal za vezice, džon, gornjište i ostale dijelove tenisica. Pa se tako, primjerice, za unutrašnjost tenisice koristi materijal dobiven od recikliranih PET boca (i organski pamuk), dok je koža posebno stvorena, mekana, veganska napa koža također djelomično dobivena od recikliranih PET proizvoda.

Isto tako, iako koriste vegansku kožu i iskušavaju brojne reciklirane materijale za gornjište, dio tenisica dostupan je i u verziji od prave kravlje kože porijeklom iz Portugala. Razlog tomu je da na tržištu (još) ne postoje materijali koji mogu simulirati pravu kožu, a ona koju koriste nusprodukt je mesne industrije. Iako je webshop pokrenut tek prije nešto manje od godine dana, a brend je poprilično mlad, već se sad trude napredovati u svojem poslovanju i naći dostojnu zamjenu izdržljivoj pravoj koži.

Također, tenisice se dizajniraju u Barceloni, a izrađuju unutar Europske Unije, točnije u Portugalu, za razliku od 87 posto modela koji se mogu pronaći na tržištu, a čije je porijeklo iz azijskih zemalja. Poznato je da su tamo radnička prava nepostojeća, radi se za minimalac i jeftina radna snaga je eksploatirana, a toga nema kad su u pitanju tenisice Saye.

Iza ovog hvalevrijednog i totalno stylish pothvata stoje ljudi koji beskrajno vjeruju u to da se modna industrija može transformirati, a oni sami čine prve korake na tom dugačkom putu prema ekološkoj održivosti. Kako točno? Pa recimo, do sad su posadili više od 89 tisuća stabala, time obnovili 108 hektara šuma, u Indiji, Zambiji i Australiji, a plan je da do kraja 2021. godine ta brojka dostigne količinu do 200 tisuća.

Ideja za kreiranjem tenisica od čije će se prodaje raditi na pošumljavanju Zemlje rodila se još početkom 2017. godini, a preteča brenda Saye, pod nazivom Wado nastala je u ožujku 2018. godine. Mjesec danas kasnije svoje su modele ponudili na prodaju putem platforme Indiegogo te do prosinca prošle godine, kada su otvorili vlastiti online shop, postali brend obuće koji je prikupio najviše sredstava u povijesti crowfunding kampanja. Takav uspjeh sigurno im je dao vjetar u leđa, a zbog problema s trademarkom morali su promijeniti naziv u Saye.

Cilj im je postati zero-waste brend, a zasad su najponosniji na svoju “Not Just Vegan” kolekciju koju su predstavili u srpnju. Sastoji se od tri modela – total crnom, bijelom i u kombinaciji bijele i boje karamele, dok je model ’89 od prave kože dostupan u nešto više colorwaya. Baza svih tenisica je prljavo bijela, a detalji su izrađeni u bež, bijeloj, zelenoj, tamnocrvenoj, plavoj i crnoj boji. Veganski modeli dostupni su po cijeni od 130 eura, dok standardni imaju pet eura višu cijenu.

Trenutačno dostupne brojeve možete pogledati na njihovoj službenoj stranici, a odnedavno su u ponudi i čarape od organskog pamuka. Nakon svega možemo samo zaključiti da je ovakvih projekata potrebno još i nadamo se da će ih u budućnosti puno i biti u svijetu mode jer zaista možemo bolje!

Fotografije: @sayebrand

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0