Vozili smo novi Porsche Cayenne S Coupé! Otkrivamo sve što želite znati…

U svijetu luksuznih automobila Porsche je sinonim za kvalitetu, dugotrajnost, ali i dizajn. Ne morate biti iznimno tehnički potkovani po pitanju automobila, kako biste voljeli Porsche – modelima koji predstavlja, brend uspijeva u tome i da potpunim amaterima upravo njihovi auti budu predmet žudnje.

Tajna se krije u funkcionalnom i oku ugodnom dizajnu, koji istovremeno ispunjava svoju prvotnu svrhu, bež žrtvovanja izgleda.

Ljubitelji kvalitetnog dizajna, bilo da je riječ o modnom ili onom interijera, cijenit će i novi Porsche Cayenne S Coupé – moćni SUV u čijem interijeru i eksterijeru ništa nije prepušteno slučaju. Mogli bismo se raspisati o činjenicama kao što su 4,0-litreni biturbo V8 motor ili ubrzanje do 100 km/h u 4.7 sekundi, no držat ćemo se informacija koje smatramo jednako vrijednim prilikom kupnje automobila. Pogotovo ako su u pitanju poslovne žene koje su uvijek on-the-go ili, pak, obitelji.

Iako je prvi luksuzni SUV iz ove linije predstavljen prije više od 20 godina, trebalo je čekati do 2020. da Porsche predstavi Coupé verziju svojeg popularnog automobila, kako bi što više nalikovala 911 silueti, a i ta je, treća generacija, doživjela svoj redizajn i dobila facelift.

U ovom su novom modelu od 2,2 tone tako spojeni praktičnost i prostranost SUV-a, s energičnošću sportskog automobila. Prilikom redizajna čitave linije predstavljen je novi prednji dio sa zaobljenim blatobranima, novim poklopcem motora i prednjim LED Matrix svjetlima pomalo futurističkog izgleda.

Porsche Cayenne S Coupé ističe se nešto uglađenijim i zaobljenijim linijama vozila od standardnog Cayenne modela, što ne znači da nije dovoljno prostoran za putovanje ili svakodnevicu obitelji. Dinamičnost u izgledu postignuta je i spuštanjem krova pri kraju autmobila, što nije utjecalo na udobnost vožnje na stražnjim sjedalima koja su također spuštena kako bi se sačuvao prostrani duh vozila.

Tako jednostavno možete pristupiti stvarima koje ste odložili na stražnje sjedalo, a i bez puno muke namjestiti dječju sjedalicu.

S dužinom od gotovo pet metara te volumenom prtljažnika od 554 litre jasno je da izgled u sportskom duhu krije iznimno velik automobil. Ukratko, prtljažnik je dovoljno velik da na putovanje mogu komotno ići svi overpackeri, sa svojim suputnicima.

Iskustvo vožnje u Cayenne S Coupé modelu zaista je maksimalno udobno i luksuzno – zvuk motora i sportska sjedala odaju dojam kao da se nalazite u trkaćem automobilu, dok zbog povišene siluete imate maksimalnu preglednost okoline i osjećaj moći i sigurnosti koje donosi ovaj SUV. Eksterijer automobila izvana djeluje podjednako sportski i elegantno, a profinjenost je vidljiva i u interijeru automobila.

Sportska sjedala od kože, s utisnutim grbom Porschea, u kombinaciji s pepita tkaninom u sredini sjedala, daju ovom modelu luksuzan i sofisticiran izgled. Tome definitivno pridonosi i pokoji detalj u eksterijeru poput logotipa u glossy crnoj boji, kao i 22-inčni naplatci također u glossy crnoj boji, koji se idealno stapaju s racing green metalik lakom iz Exclusive Manufaktur proizvodnje koja u sklopu kuće Porsche kreira tailor-made automobile s dodatnom personalizacijom.

Maksimalan komfor svih putnika postignut je integracijom novog Porsche Driver Experiencea, koji je fokusiran na vozača, ali ne zanemaruje ni suputnike. To znači da je automobil opremljen digitalnim kokpitom te da se tri ekrana protežu čitavom prednjom dužinom – ispred vozača i suvozača te u sredini.

Kako bi vožnja bila što ugodnija, funkcije koje vozači često koriste nalaze se na volanu ili neposredno uz volan, a i automatski je mjenjač smješten na instrumentnoj ploči. To je omogućilo da se prostor u kojem se inače nalazio iskoristi maksimalno za odlaganje, što će cijeniti svi oni koji su non stop on-the-go i automobil im predstavlja “drugi dom”.

Iako se išlo u smjeru digitalizacije tog dijela automobila, pa redizajnirani kokpit modela Cayenne uključuje potpuno digitalnu ploču s instrumentima sa zakrivljenim dizajnom i varijabilnim opcijama prikaza, pojedini analogni elementi daju izbalansiran i profinjen izgled upravljačkom dijelu.

Središnji ekran omogućava pristup svim relevantnim funkcijama vozila i sadrži infotainment sustav s aplikacijama kao što su Spotify i Apple Music, a po prvi puta se zaslon nalazi i na suvozačkoj strani na kojem se može pristupiti performansama automobila, upravljati infotainment sustavom odvojeno te streamati videosadržaj tijekom vožnje. Kako zabava ili bingeanje Netflix serije suvozača ne bi ometala vožnju, posebna folija preko površine tog ekrana osigurava da ga vozač uopće ne vidi.

Dizajn koji spaja sofisticiranost i sportski duh Porschea, iznimna prostranost interijera i prtljažnika, digitalne performanse koje omogućavaju komfor i zabavu i tijekom dugačkih putovanja, glavne su prednosti novog Porsche Cayenne S Coupé modela koji u gradskim prilikama troši 22.2 – 21.9 l/100 km, dok je na autocesti potrošnja 12.2 – 11.1 l/100 km.

Možemo zaključiti da je ovo model koji neće razočarati niti jednu ženu koja je strastveni ljubitelj Porsche 911 modela, ali joj životni stil diktira kupnju SUV automobila. Kad je Cayenne S Coupé u pitanju, luksuz neće morati biti žrtvovan zbog funkcionalnosti, već oni čine skladnu cjelinu. A to je nešto što zaista cijenimo!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije i video: Danko Šimunović

Model: Pavla Predović

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0