Modni svijet ne prestaje brujati o svađi koja se odvija ovih dana. Naime, nekolicina urednika Voguea izbacila je članak “Ciao, Milano! Vogue.com’s editors Discuss the Week That Was!” u kojem su dali svoje mišljenje o tjednu mode u Milanu i revijama na njemu. No to nisu bile jedine teme kojih su se dotakli, s ciničim i uvredljivim komentarima obrušili su se na blogere koje su častili epitetima poput “očajnim” “presmiješnim” i “sramotnim”.

Nekoliko primjera njihovih komentara:

Sally Singer

“Uputa blogerima koji mjenjaju svoj outfit, za koji su plaćeni, od glave do pete svaki sat. Molim Vas prestanite! Nađite drugi posao.”

Sarah Mower

“Nadmetanje blogerica, uz pratnju street style fotografa, je strašno.  Ali prije svega i očajno za gledati sve te cure koje nebrojeno puta očajno prelaze ulicu, riskirajući i nezgode u prometu u nadi da će ih netko uslikati.”

Nicole Phelps, direktorica Vogue Runway

“Ne samo da je tužno gledati koliko žena žudi za slikanjem, u posuđenoj odjeći, još gore je gledati koliko brendova u tome sudjeluje.”

Naravno, nije trebalo dugo da njihovi komenatri izazovu reakciju blogerica diljem svijeta. I to je ono što je zapravo u cijeloj ovoj priči fascinatno.  Neupitno je da su blogerice danas sastavni dio ne samo modne industrije nego zapravo svake, bilo da se radi o food blogerima, fashion blogerima ili tech blogerima. Svaka industrija ima svoje blogere i s njima surađuju. No da se urednice Voguea, najutjecanijeg modnog časopisa na svijetu, još uvijek ne mogu nositi s činjenicom da su došli neki novi ljudi i neke nove žene/muškarci, te na ciničan i uvredljiv način umanjuju njihov posao i trud, prozvajući ih čak i na političkim osnovama, je apsurdno (jedna od urednica je komentirala “Jeste li glasali?”). Ne zaboravimo da su upravo blogerice cure koje se nalaze u njihovim editorijalima, člancima pa čak i na naslovnicama, da njihove videe i slike s tjedana mode upravo taj isti časopis objavljuje, te da te iste street-style fotografije objavljuju oni.  Jedino “očajno” i “sramotno” je to da si je nekolicina urednika dala za pravo sugerirati nekome da nađe novi posao.

Blogerice diljem svijeta ostavile su na svojim društevnim mrežama komenatre u kojima su prozvale urednice. I to je zapravo odlično. Tim više što ta vrsta strahopoštovanja bez osnove ne postoji. Kada kažem bez osnove ne mislim pritom da urednice nemaju znanje ili “pravo” komentirati. Imaju, ali  nemaju pravo nekome tko se svojim trudom izgradio u danas uspješnu poslovnu ženu sa viskom plaćom, samo i isključivo svojim radom, nazivati očajnima i na taj naćin javno ponižavati. Blogerice poput @songofstyle i @peaceloveshea ostavile su svoje komentare na svojim instagram profilima.

image3

image1