Vodimo vas u jedan prostrani stan u centru Zagreba u kojem se spoj klasike i suvremenog pokazao kao dobitna kombinacija

U užem središtu Zagreba, na čak 240 četvornih metara pronašli smo stan koji odiše kombinacijom modernog i klasičnog. Studio Mirjane Mikulec projektirao ga je nekoliko mjeseci, i to u skladu sa željama i idejama vlasnika koji su u cijelom procesu aktivno sudjelovali. 

Riječ je o bračnom paru koji su željeli da njihov novi zagrebački dom u potpunosti odgovara njihovim navikama, životnom stilu, ukusu i, naravno, estetici. Rezultat je tako pomno osmišljen životni prostor koji je spoj nekoliko stilova, a istovremeno, s obzirom na pojedine detalje, daje do znanja kako vlasnici vole biti i ukorak s novitetima, trendovima.

No, krenimo otpočetka. Naime, najveći dio stana zauzima otvoreni prostor sa zonama kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka. Kako su klijenti sudjelovali u svakom koraku kreativnog procesa, mnoge su elemente odabrali sami, što je uvelike i određivalo smjer dizajna. Tako su, primjerice, vlasnici sami odabrali kožnu garnituru, a kako je riječ o velikom i za dizajn presudnom komadu namještaja, na studiju Mirjane Mikulec bilo je uklopiti ga i skrojiti priču dnevnog boravka s garniturom u glavnoj ulozi.

Iako je riječ o stanu u novogradnji koji nije zahtijevao grublje radove, uključujući i parket na podu, Mirjanin je tim u dogovoru s vlasnicima odlučio zamijeniti postojeću podnu oblogu u boji hrasta s parketom u tamnijoj nijansi koja, kako se u konačnici pokazalo, bolje odgovara pojedinim komadima namještaja poput stola, stolica, pa i samoj garnituri.

“Ono što mi se na prvu jako svidjelo u samom stanu je velika količina svjetlosti. Ona doista dominira središnjim dijelom stana i taj adut smo željeli što više naglasiti. S jedne strane, zato smo birali svijetle nijanse, a opet mogli smo se odvažiti i na neke tamnije elemente koji bi u prostoru s manjom količinom svjetlosti bili potpuni promašaj. To se vidi u odabiru nijanse drvenog stola i pripadajućih stolica, zatim zagasitoj boji garniture i sl. Dodatno, količinu svjetlosti naglasili smo i ogledalima. U konačnici smo postigli zanimljive kontraste koji cjelokupni dizajn čine zanimljivim, a opet klasičnim i tako zapravo komplimentiraju ukusu i životnom stilu vlasnika”, objasnila je direktorica studija Mirjana Mikulec.

Gledajući ostatak dnevnog boravka, ondje prevladavaju minimalizam i ravne linije, a isti koncept se prenio i na kuhinju. Ona je u potpunosti izrađena prema nacrtima dizajnerskog tima u kombinaciji bež medijapana na frontama i smeđeg laminama u dekoru mramora. Time se dobio luksuzan, a opet jednostavan izgled, dok se rasvjetnim tijelima, točnije visilicama naglasio moderni izričaj.

Razgledavajući dalje stan, drugi dio očekivano čini intimnija zona, točnije dvije spavaće i radna soba.

“Vladavina zemljanih i prirodnih tonova nastavlja se i u master spavaćoj sobi gdje smo dodali i maslinasto zelenu boju. Ondje smo također zadržali minimalističku notu i jednostavnost. S obzirom na to da u stanu postoji odvojen garderobni prostor, birali smo manje komade kako bi je ostavili prohodnom. Sve je izrađeno po mjeri, a soba je dobila karakter korištenjem jednostavne tapete koja je zaokružila priče”, istaknula je Mikulec.

U drugoj spavaćoj sobi prevladavaju pak sivo plavi tonovi i opet je tapeta ta koja razigrava prostoriju. Dodatno su se i bočni zidovi razigrali bojom i štukaturama dok je namještaj i uzglavlje izrađeno po mjeri prema nacrtima studija Mirjane Mikulec. 

Za kraj možemo zaključiti kako je rezultat ugodan i nenametljiv životni prostor koji ipak prati luksuz u svim prostorijama, a koji nimalo nije utjecao na primarno željenu udobnost doma. U nastavku pogledajte još fotografija ovog sjajno realiziranog projekta u Zagrebu.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Darko Mihalić

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0