Vodimo vas na jedan od najljepših trgova u Hrvatskoj. Genijalan je, šaren i osuvremenjen!

Arhitekti iz studija NFO nedavno su se upustili u prilično izazovan zadatak rekonstrukcije gradskih trgovina u Koprivnici. Rezultat je zbilja izniman, a mi smo se čuli projektantskim timom kojeg čine Maja Bencetić, Frane Dumandžić, Kata Marunica, Nenad Ravnić, Andrea Šandrk, Roko Šarić, Karla Tavić i Filip Vidović kako bismo doznali više o cijelom projektu i procesu. 

Za početak, govore kako se zadani obuhvat može segmentirati u tri zone koje čine logične prostorne cjeline: Zona trga bana Jelačića: Široka ulica s drvoredom koja povremeno udomljava sezonske sadržaje; trg ispred tržnice: generator najvećeg dnevnog pješačkog i biciklističkog prometa; te glavni gradski Trg Zrinski: Naoko predimenzionirani trg koji s jedne strane omeđuje zelena fasada glavnog gradskog parka, s druge pročelja nedovršenog bloka različitih sadržaja, zatim gradska Vijećnica na istoku te nedefinirana prometnica s uglovnicom stare Podravke u pozadini. Naime, kako nam objašnjavaju iz studija NFO, svaki od spomenutih prostora ima specifični potencijal koji ga razlikuje od drugih, te mogućnost spajanja u sustav javnih prostora centra Koprivnice. 

Glavni trg Zrinski gledan iz zraka djeluje tako kao zona napetosti i križanja puteva razapeta između ulica i manjih trgova na istoku i zapadu. Ta napetost prostora stvorila je od glavnog koprivničkog trga tranzitno mjesto – prostor koji više definira protočnost i kretnja, a manje zadržavanje i svakodnevne aktivnosti. Intuitivnim linijama kretanja biciklisti mimo ucrtanih biciklističkih staza dijagonalama “sijeku” trg kako bi što prije došli od jednog do drugog kraja. 

“Prihvaćajući protočnost kao neminovnost u funkcioniranju Trga, a biciklističke staze kao svojevrsni koordinatni sustav formiraju se zone zadržavanja između spomenutih staza i perimetra trga. Definirana zona je poput kolaža aktivnosti nastala s obzirom na mikrolokacijske specifičnosti i dosadašnje navike građana”, objašnjavaju arhitekti te ističu kako je na Zrinski trg u cijelosti položena “tapiserija” manjih trgova strukturirana oko čvrstih osi biciklističkih staza u formi slova “X”. 

Nadalje, govore kako svaka zona ondje direktno korespondira s namjenom okolnog konteksta ili donosi svoju novu namjenu. “Korištenjem različite urbane opreme, svjetla/sjene i različitog popločenja formiramo urbani kolaž mogućih trgova nastalih s obzirom na kontekst, navike građana i pretpostavki za neke nove navike. Susjedni trgovi postaju tzv. zelena predvorja dajući pritom Zrinskom Trgu jasne vizualne granice”, objašnjavaju nam NFO arhitekti te dodaju kako je zona Zrinskog trga podijeljena u biti u dvanaest manjih zona. 

Naime, svaka od tih zona prilagođena je obližnjoj namjeni. Primjerice, ispred galerije je art zona s postamentima za povremene izložbe i krugovima za crtanje. Ispod stabala javora je pop-up zona za ljetne manifestacije. Ispred ugostiteljskih objekata su caffe zone za razvijanje površina sa stolovima i suncobranima. Zrinski trg i trg bana Jelačića opremljeni su priključcima za povremena događanja kako bi se postigla multifunkcionalnost. Trg je većinski izveden od betonskih opločnika različitih dimenzija, shemi polaganja i obrade. Boja samih opločnika rezultat je pomne analize fasada okolne izgradnje, povijesnog nasljeđa i samog podravskog ambijenta. Tako su posebno naglašene staze uz objekte od crvenkastih opločnika koji su citat starih puteva od opeke. Multifunkcionalne zone za povremena okupljanja su oker-žute boje, dok su ostale zone u nijansama sive. 

U sredini se pak, govore arhitekti dalje, nalaze mozaici koji su interpretacija poznatog podravskog veza. Biciklistički “X” koji presijeca trg napravljen je od grubo štokanog betona kako bi naglasio promjenu materijala. Nova fontana, oblikom identična starom cvijetnjaku – rundeli, sada je višenamjenska fontana opločena sivim flamato pješčenjakom. Sama fontana upuštena je 2 cm u odnosu na trg, te se može zapuniti u vodeno zrcalo koje reflektira park i staru zgradu Vijećnice, dok ljeti služi za igru i osvježenje najmlađih Koprivničana. 

Na pitanje o urbanoj opremi trga, arhitekti govore kako se ona prilagođava ambijentu te potiče različite aktivnosti te obuhvaća drvene klupe uz park, klupe/postamente na “art-trgu”, klupe-biciklarnike na ulaznim zonama trga te kružne klupe oko postojećih visokih stabala prema Parku. 

Koliko su trgovi u Koprivnici osuvremenjeni govori i činjenica da u zoni ispred knjižnice i kina dominira solarno stablo opremljeno WiFi-ijem, priključcima za struju te ekranom na koji se prikazuju meteorološki podatci. Unutar obuhvata postavljene su i skulpture poput postojećeg, ali i novog spomenika biciklistima. 

Naravno, cijeli projekt nije mogao proći bez zelenila. Od hortikulture korištene su vrste slične onima zatečenima na licu mjesta. Trg bana Jelačića i trg kod tržnice se dodatno ograđuju drvoredima kuglastog javora, a drvored na trgu Zrinski dopunjava javorima i soforama s  grmovima smreke. Na “art zoni” postavljaju se Crveni javori, zajedno s niskim raslinjem ophipogon. A kako izgleda ovaj impresivni projekt javnog prostora koji nije samo mjesto prolaska, nego i sastanka te boravka, donosimo u nastavku.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Bosnić+Dorotić

Fotografije dronom: Zoran Bakić, Filip Ružić

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0