Vodič kroz Milano: donosimo 5 znamenitosti koje ne smijete propustiti!

Prije trideset godina slavni filmski redatelj Martin Scorsese snimio je kratki dokumentarni film “Made in Milan” i kao svog protagonista koji će kroz film govoriti o tom impozantnom gradu na Poluotoku, izabrao dizajnera velike modne kuće, Giorgija Armanija. Naime, u filmu kroz kadrove na kojima gledamo Milano, Armani kao narator iznosi svoje viđenje grada u kojem je stvorio veliki imperij. Stoga, kad bismo tražili najljepši opis Milana iskoristili bismo njegova razmišljanja: “On je gostoljubiv i bogat neočekivanom ljepotom koju je potrebno otkrivati iz dana u dan. Stare zgrade ovdje nisu impozantne i raskošne poput onih u Rimu, ali imaju diskretnu eleganciju koja vas poziva da ju otkrijete. Milano nije grad velikih razmjera poput Pariza ili Londona, ali ako krenete šetati uskim ulicama, otkrit ćete fantastična pročelja kuća i dvorišta.” Doista, Milano je grad koji pruža ljepotu onima koji su spremni na dublje promatranje i baš kao što sam Armani govori – njegova je elegancija nenametljiva. Ovim tekstom donosimo pregled pet znamenitosti koja nikako ne biste trebali propustiti prilikom sljedećeg posjeta lijepom gradu.

LE TERAZZE DEL DUOMO (KROVOVI MILANSKE KATEDRALE)

Velika impresivna katedrala izgrađena u gotici prostire se duž cijelog glavnog milanskog trga i nezaobilazno je prvo odredište koje valja razgledati. Uz posjet unutrašnjosti katedrale, koja je sastavljena od velikih tamnih mramornih ploča s dugim mramornim stupovima i izrezbarenim kipovima koji sežu do stropa, otkrijte i najupečatljivije elemente, poput prekrasnih prozora od vitraj stakla. Ipak, tijekom posjeta crkvi ne smijete propustiti odlazak na krov crkve, odnosno na Le Terazze del Duomo, koji pruža veličanstven pogled prema cijelom gradu. Uživat ćete u impozantnim terasama milanskih privatnih zgrada i vanjskoj konstrukciji Galerije Vittori Emanuele II koja se nalazi uz samu katedralu. Naša preporuka je posjetiti terazze za vrijeme sunčanog dana prije zalaska sunca – kad predivno svjetlo koje pada na zgrade otkriva raskoš i eleganciju grada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Duomo di Milano (@duomodimilano)

VILLA NECCHI CAMPIGLIO 

Sljedeća znamenitost sažima povezanost arhitekture i mode – Villa Necchi Campiglio. Radi se o milanskoj vili, prilikom čijeg posjeta dobivate uvid u to kako je živjelo visoko milansko društvo tijekom sredine prošlog stoljeća. U toj intimnoj i ležernoj atmosferi, ulazi se u prostor jednog od najznačajnijih talijanskih arhitekata, Piera Portaluppija, koji je autor mnogih veličanstvenih milanskih zgrada. Portaluppija je milanska obitelj Necchi-Campiglio 1930-ih godina angažirala da stvori strogu, elegantnu i umjetnički izdašnu kuću. Raspored unutrašnjih prostorija odgovara tradicionalnom rasporedu plemićkih domova: dnevni prostori su u prizemlju, spavaće odaje na katu, a službene prostorije u potkrovlju. Vila je uronjena u prostrani privatni vrt s bazenom i teniskim terenom u četvrti poznatoj po art deco arhitekturi, Porta Monforte. Posebnost ovog prostora stoji u tome da je bila i glavna kulisa dvaju uspješnih filmova: I Am Love” iz 2009. godine redatelja Luce Guadagninija, dok je prije dvije godine poslužila kao kuća obitelji Gucci u filmu “House of Gucci” pod režijom Ridleya Scotta. 

CASA DEGLI ATELLANI 

Osim Ville Necchi Campiglio, mreža kuća koje je danas moguće posjetiti broji još pet odredišta u gradu – sljedeća na koju vam skrećemo pozornost je Casa Degli Atellani. Ipak, ova vila razlikuje se od drugih muzeja koji čine domove familija jer njezina povijest seže još u 15. stoljeće. U njoj se proteže povijest vojvode od Milana Ludovica Sforze i Leonarda da Vincija, renesansnog maestra koji je i sam boravio u ovoj iznimnoj građevini dok je stvarao jedno od svojih najvećih djela, “Il Cenacolo”, odnosno Posljednju večeru” u samostanu Santa Maria delle Grazie, nasuprot kući Atellani. Brinuo se i o grožđu u svome vinogradu, nekada na rubu grada, a sada u samom njegovom središtu. Današnji izgled vile također je rad Pietra Portaluppija koji je modernizirao vilu u svom prepoznatljivom stilu. Uz posjet vili, možete uživati u šetnji kroz vrtove i vinograde o kojima se brinuo da Vinci i uživati u još jednoj mirnoj oazi u središtu velikog grada.

ARMANI/SILOS 

Izvan središta grada, nalazi se mjesto koje je vrijedno posjete svih zaljubljenika mode i dizajna – radi se o muzeju koji je Giorgio Armani otvorio 2015. godine, Armani/Silos. Muzej predstavlja stalni izložbeni prostor koji je dizajner osmislio kako bi proslavio 40. godišnjicu karijere. Izgrađena 1950. godine, zgrada je izvorno bila žitnica, a trenutno ima oko 4500 četvornih metara na četiri razine. Armani/Silos donosi pregled kreativnog rada dizajnera, uključujući kreacije od 1980. godine do danas, podijeljene na teme koje ga inspiriraju – androgini stil, stil dalekih etničkih pripadnosti i odijevanje holivudskih zvijezda za crveni tepih. Osim stalnog postava, u prostoru se nalaze i povremene izložbe, digitalna arhiva, knjižara i kafić, svi dizajnirani u stilu ovog dizajnera koji se smatra začetnikom “Made in Italy” stila.

FONDAZIONE PRADA 

Izložbeni prostor Fondazione Prada nezaobilazno je mjesto u gradu – bilo da tamo odlazite radi izložbe zbirke suvremene umjetnosti, arhitektonskog dizajna ili jednostavno odlučite uživati uz kavu u obližnjem dizajnerskom baru. Dizajnerica Miuccia Prada uz supruga i partnera Patrizia Bertellija, osnovala je mjesto za ljubitelje suvremene umjetnosti, koje je nedugo zatim postalo relevantan prostor kulturnih središta u sjevernoj Italiji. Nekadašnja destilerija gina, istaknuta znamenitost i palača iz 18. stoljeća – Fondazione Prada kombinira povijesnu i funkcionalnu arhitekturu sa suvremenim umjetničkim instalacijama. Osim što je obitelj Prada posvećena promicanju kulture i umjetnosti, valja naglasiti da ovaj prostor služi kao kulisa svake revije modne kuće Prada. Dodajte ovo mjesto na listu znamenitosti i nakon posjete aktualne izložbe, ne propustite sjesti u bar Luce kojeg je dizajnirao filmski umjetnik Wes Anderson. Bar je prikaz privlačnog stila tog redatelja koji je rekreirao atmosferu tipičnog milanskog kafića.

@paola.coffee

Bar Luce is a café in Milan that was designed by legendary director Wes Anderson. (Full video from taras.t on YT). #italy #milan #milano #wesanderson #cafe

♬ Golden Hour: Piano Version – Andy Morris

 

Ljepota grada je u skladu s mojim stilom rada, mojim načinom života, mojim viđenjem stvari”, zaključio je Armani u ranije spomenutom filmu. Stoga, sljedeći put kad se nađete u Milanu, uronite u istraživanje ljepota tog diskretnog i impozantnog grada koji je inspiracija tom značajnom dizajneru. Do tad – uživajte u kadrovima filma koji najbolje dočarava njegovu atmosferu.

 

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Privatna arhiva

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0