Vikend provedite u jednom od ovih bajkovitih hrvatskih dvoraca

Kulturno nasljeđe i kulturna baština su jedne od glavnih točaka koje čine jednu naciju i prostor na kojemu jedan narod boravi. U suvremenom dobu, kulturna baština predstavlja nacionalni ponos, nešto o čemu učimo nove generacije, nešto što možemo prilagoditi vremenu u kojemu živimo i iskoristiti sve prednosti onoga što su stvorili naši preci. Upravo zato nas je i zanimalo na koji način su lokalne zajednice u Hrvatskoj iskoristile prekrasne dvorce i čemu oni danas služe.

Dvorac Janković

Suhopolje se nalazi u Virovitičko-podravskoj županiji, nedaleko od Virovitice. Sam dvorac izgrađen je u 18. stoljeću. Dvorac Janković je zaštićeno kulturno dobro, dok je perivoj oko njega zaštićeno prirodno dobro. Jankovići su ostavili veliki trag u ovim krajevima, njihov dvor predstavlja uspomenu na to. Danas znamo da je zemljište na kojemu će biti sagrađen ovaj dvor kupio grof Ivan Nepomuk Janković. Grof je dao sagraditi i klasicističku Crkvu Svete Terezije koja je oblikovala Suhopolje. Projekt obnove Dvorca Janković započeo je 2016. a nositelj projekta i vlasnik Dvorca je Virovitičko-podravska županija. Glavna prenamjena predstavlja Centar za posjetitelje. To je ono što će oživjeti cijelu priču i povezati kulturno nasljeđe sa današnjim žiteljima i turistima. Danas možete rezervirati sobu u dvorcu ili, pak, pojesti ručak u obnovljenim prostorijama dvorca. Ako razmišljate o vikendu u kontinentalnoj Hrvatskoj – razmislite o dvorcu Janković. Više informacija na dvorac-jankovic.hr ili na Instagram profilu.

Dvorac Principovac

Nadomak središta povijesnog i vinskog grada Iloka, na pejsažnom brežuljku odakle se pruža zadivljujući pogled na Ilok, Srijem i Bačku, smjestio se dvorac Principovac. Izgrađen je još 1864.godine kao ljetna rezidencija kneževske obitelji Odescalchi koja je ovdje boravila u vrijeme lova i berbe grožđa. Danas je ova prekrasna ljetna rezidencija prenamijenjena u Ladanjsko imanje Principovac. Osim što možete odsjesti u njihovim apartmanima ili doći na ručak uz predivan pogled, Principovac nudi i sadržaj za rekreaciju: sportske terene i osam kilometara duga staza uz vinograde koja je idealna za trčanje, šetnje ili pak vožnju biciklima. Za ljubitelje golfa, tu je vježbalište, a za one koje to tek žele postati, postoji i škola golfa. Iskusite povijest istoka Hrvatske pomiješanog s blagodatima suvremenog doba!

Dvorac Lužnica

Dvorac Lužnica nalazi se nedaleko od Zaprešića i njegova prenamjena nosi posebnu priču. Ovaj barokni dvorac potječe iz polovice osamnaestog stoljeća, ranije id bio vlasništvo grofovske obitelji Rauch, a danas je u posjedu sestara milosrdnica. Marljive sestre koje su restaurirale i prenamijenile ovaj prostor nude i domaću hranu koju možete kušati u njihovom restoranu, a također u sklopu dvora je ponuđen i smještaj za posjetitelje. Otvoreni prostor dvora iskorišten je kao velika sala u kojoj je moguće održavati seminare, konferencije i slično. Moguće i iznajmiti dvorac za slične usluge. Park i šuma koja okružuje dvor divno su iskustvo za bijeg od gradske vreve, a blizina Zagreba nas privlači da što prije istražimo Lužnicu.

Iskoristite jesen koja je pred nama za istraživanje kontinentalne Hrvatske i slobodne vikende provedite u povijesnim dvorcima diljem Hrvatske.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Matija Turkalj, Iločki podrumi, Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0