Uskoro počinje Vox Feminae Festival koji promiče rodnu ravnopravnost i propitkuje status žena u društvu

Vox Feminae Festival kroz filmove, umjetničke prezentacije, predavanja i radionice promiče ideje rodne ravnopravnosti te propituje status žena u društvu. Sedamnaesto izdanje službeno će se otvoriti 5. svibnja u 18 sati u društveno-kulturnom centru ‘Šesnaestica nastupom Girl Rock kamp zbora i producenticom Tonote. Filmski program na rasporedu je već u ponedjeljak, 8. svibnja u Kinu Tuškanac; 19. svibnja moći ćete pogledati premijeru autorskog projekta Jasne Jasne Žmak u Kunst Teatru, dok je 26. svibnja na rasporedu performans “Čitanje NJE”, koji će izvesti glumice Petra Kurtela, Ana-Marija Bokor Vrdoljak te Marijana Prokl.

Ove godine ne želite propustiti filmski program Vox Feminae Festivala

Kino Tuškanac je i ove godine domaćin partner Vox Feminae Festivala. Iako se feminizam smatra najuspješnijim društvenim pokretom 20. stoljeća, dosad nije bilo dokumentarnih filmova koji na obuhvatan način problematiziraju status quo feminizma. Feminizam WTF! osvrće se na aktualne rasprave unutar feminizma i na rasporedu je 8. svibnja.

Dva dana kasnije, 10. svibnja, na programu su Nemilosrdna vremena: Pjesme o skrbidokumentarni film koji tematizira krizu u finskom sektoru skrbi za starije i nemoćne osobe. 22. svibnja na rasporedu je dokumentarni film Ultraviolette i banda kašljačica krvi; dok će se Ne sasvim običan život, priča o hrabrim fotoreporterkama koje su dokumentirale neke od najznačajnijih povijesnih događaja – od Trga Tiananmen do sukoba u Sarajevu, Iraku, Somaliji i Arapskog proljeća redateljice Heather ONeill prikazivati 25. svibnja. Dokumentarni film Strast redateljice Maje Borg prikazuje redateljičin vlastiti proces suočavanja s traumom nakon destruktivne veze i na programu je 29. svibnja, a 17. izdanje festivala službeno će zatvoriti, 31. svibnja, igrani film Orlando, moja politička biografija. Film će biti prikazan u suradnji sa Zagreb Prideom.

U sklopu festivalskog programa, ljubitelji kratkih formi moći će pogledati tri kratka animirana filma online: ‘The body is so resilient’, ‘I am a horse’ te ‘Eating in the dark’.

Premijera autorskog projekta Jasne Jasne Žmak

This is my truth, tell me yours autorski je projekt dramaturginje i spisateljice Jasne Jasne Žmak. U performansu, koji će se održati 19. svibnja u Kunst Teatru, Žmak se bavi odnosom prema umjetničkom polju preispitujući vlastite i tuđe autorske pozicije te odgovornošću i anksioznosti koje one impliciraju. Polazeći od osobnog iskustva iz 2011. godine kada je, kao članica publike na predstavi Mandić stroj redatelja Bojana Jablanovca i glumca Marka Mandića, zbog pucnja kazališnim pištoljem dobila tinitus i hiperakuziju, autorica istražuje načine na koje umjetnost oblikuje stvarnost koju živimo.

Performans na 17. Vox Feminae Festivalu

Performans Čitanje NJE predstavit će izvedbeni tekst ’Terapija’ glumice Mire Perić, prvakinje drame HNK u Osijeku i redovne profesorice na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Čitanje će izvesti glumica Petra Kurtela, Ana-Marija Bokor Vrdoljak, glumica zagrebačkog kazališta Žar ptica i glumica Marijana Prokl. Režiju ‘Čitanja NJEpreuzela je Dora Golub, mlada i uspješna kazališna autorica.

Sav program, uključujući filmske projekcije u Kinu Tuškanac, je besplatan.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0