Upoznajte Nunc, slavonski brend namještaja koji je upravo otvorio zagrebački showroom

Među dizajnerskim imenima koja su prepoznata ne samo u regiji, nego i šire, svakako se ubraja i slavonski Nunc. Dizajnerski brend namještaja, koji je lansiran početkom 2019. godine, publici se po prvi put predstavio na najvažnijem svjetskom sajmu namještaja u Kölnu, a njihovi komadi od sad se mogu razgledati u novootvorenom zagrebačkom showroomu.

Nunc nije tipičan brend već je riječ o regionalnom dizajnerskom kolektivu mlađe generacije, a kako saznajemo, dizajneri čiji se komadi mogu pogledati u showroomu u Ilici 168a birani su prema prethodnim projektima i među njima se nalaze Regular Company, RU:T, Nataša Njegovanović, Vladimir Madunić, Katerina Trpovska, Filter i Lea Aviani. Svi oni djeluju pod kapom Ancona Grupe koja je vlasnik brenda, a osim što dijele i veoma sličnu estetiku pred gotovo sve njih je stavljen i isti, visokokvalitetni materijal – slavonski hrast lužnjak.

Nuncova kolekcija praktične je i funkcionalne primjene za dom, poslovne prostore i hotelsko-ugostiteljske interijere. Dizajnerski namještaj se proizvodi u manjim serijama, od hrvatske sirovine, a sama proizvodnja se odvija u Hrvatskoj, što čini ove minimalističke komade višestruko posebnima.

Hrvatski namještaj sve je više tražen, dizajn i izrada su sve kvalitetniji, a cijene su pristupačne. Posebno je cijenjen namještaj iz Slavonije koji se odlikuje kvalitetom izrade i visokom estetiziranošću proizvoda. A za to nisu zaslužni samo dizajneri, već i Nikola Radeljković iz kolektiva Numen/For Use pod čijim se kreativnim vodstvom odvija čitav proces.

“Iznimno mi je drago da, nakon više od dvije godine od konceptualnog izlaganja na milanskom sajmu, možemo u Zagrebu vidjeti kolekciju proizvoda nastalih na razvoju osnovne ideje Nunca. Ideje da Slavonija nije samo zapušteni i zaboravljeni dio zemlje iz kojeg odlaze autobusi mladih ljudi niti etnografski muzej petrificiranih izložaka već i živo vrelo inspiracije suvremenih autora. Dizajnera mlađe generacije iz šire regije koji daju svoje viđenje reinterpretacije nasljeđa. Običaja, tipologija i riječi, pretočenih u kvalitetan proizvod iz slavonskog hrasta i komplementarnih materijala koji su zanimljivi na globalnoj razini, pokazujući da kreativnost ne možemo uzimati zdravo za gotovo već stalno iznova tražiti nove ideje i oblike. Osobito sam zadovoljan da mogu pomoći u formiranju još jedne uspješne priče o suvremenom dizajnerskom proizvodu u Hrvatskoj”, ističe Radeljković.

U samom središtu Zagreba moći će se pronaći raznovrsne Nuncove kolekcije namještaja čiji je dizajn suvremena reinterpretacija karakteristične mješavine srednjoeuropskog i mediteranskog kulturnog nasljeđa s primjesama otomanske tradicije i dinarske usmene predaje.

“Cijeli tim Nunc kao i ja iznimno smo zadovoljni i ponosni otvorenjem showrooma u Zagrebu. To je još jedna stepenica više i znak da kao brend rastemo i postižemo ciljeve koje smo si postavili. Pa iako je ova cijela godina bila iznimno teška za svakog poduzetnika baš sad je bitno odraditi posao kao tim i gledati naprijed”, izjavio je direktor Ancona grupe Markica Stanušić.

Za interijer showrooma zadužen je arhitektonski studio Biro, a interijerom su željeli dočarati dašak Slavonije. Stropovi i podovi su u prirodnim tonovima sunca i zemlje te tako simboliziraju Slavoniju i njezine prirodne ljepote – polja žita, toplinu ljudi, sunce… Kao spoj jednog i drugog nalaze se pažljivo odabrani komadi Nunc namještaja.

U ponudi se nalaze naslonjač RUVO (Vladimir Madunić), komoda DUJA (RU:T), stolac BOLTA (Regular Company), barski stolac COT (RU:T i Nataša Njegovanović), linija KIER – krevet, damski stolić, vješalica s ogledalom (Nataša Njegovanović), razdjelnik za sobu TARABA (Katerina Trpovska), modularne police SFUMATO (Filter), ogledalo EHO (Lea Aviani) i modularni stol ALA (RU:T i Nataša Njegovanović) – za kojeg su dizajneri nagrađeni za najbolje mlade dizajnere na sajmu Ambienta.

Svakako adresa koju ne bi trebali propustiti posjetiti svi ljubitelji dizajnerskog namještaja, pa i oni koji sve dosad nisu davali prednost hrvatskom potpisu!

Fotografije: John Pavlish