Umor na poslu i što možemo napraviti

Umor na poslu opasan je iz više razloga. Osim samog osjećaja umora i nelagode, to je glavni krivac za velik broj nesreća na poslu, smanjuje produktivnost i povećava nezadovoljstvo životom općenito. Istraživanja NFC-a pokazala su da više od 43 posto zaposlenika u Sjedinjenim Američkim Državama ima problema sa spavanjem, a više od 70 posto teško se nosi s umorom na poslu, a situacija je slična i diljem Europe.

Umor na poslu je puno više od samog zijevanja ili želje za toplim krevetom, radi se o stanju koje je bolje opisati kao zamor, trajni umor. Često ga možemo razlikovati od “običnog” stanja umora po tome što se osjećamo puno više razdražljivo, imamo smanjenu koncentraciju, ne pamtimo dobro kao inače, više griješimo, patimo od glavobolja i općenito se osjećamo tupavo. Čudan osjećaj, ali svi smo ga bar jednom doživjeli.

Ta vrsta iscrpljenosti, akumuliranog umora, podsjeća na onu situaciju kad je gorivo u rezervoaru na nuli – ne biste vozili takav auto dalje, ali sebe ipak gurate dok ide.

Ipak postoje načini na koje si možemo pomoći i smanjiti šanse da do umora dođe, ali i smanjiti postojeću količinu trajnog umora.

Obavezan doručak

Umor počinje kad propustimo najvažniji obrok u danu jer tako zakidamo tijelo za jako važnu porciju energije. Iako zvuči kao floskula, doručak zaista je najvažniji obrok u danu i ako se pobrinemo oko tog obroka, manje su šanse da ćemo se osjećati loše i umorno. Važno je u doručak uključiti proteine, što je moguće kroz razne vrste grčkih jogurta ili jaja. Možete si složiti zdravi smoothie koji će biti energetska bomba ako pomiješate voće, jogurt, žitarice i izbjegavate šećere.

Protegnite noge

Ako se borite s umorom na poslu, obično će vam kao prva aktivnost na pamet pasti odmor – sjedenje, kauč ili kava… Međutim, to je kratkotrajan odmor i potrebno je učiniti baš suprotno kako bi se odmorili! Aktivan odmor može nas probuditi kad to najmanje očekujemo, a to ćemo najlakše postići kratkom šetnjom na svježem zraku ili protezanjem. Šetnjom ili nekom drugom manje intenzivnom vježbom možemo smanjiti umor do 65 posto, a 10 minuta šetnje ima bolji učinak nego 50 mg kofeina te će usput pozitivno utjecati na razinu stresa u tijelu i probuditi um.

Organizirajte si radno vrijeme

Dobra organizacija može nas poštedjeti noći provedenih za radnom jedinicom. Jako je važno posvetiti se sebi na kraju dana, ne činiti ništa ako nas to čini sretnima. Najteže zadatke pokušajte obaviti u prvoj polovici dana, uzimajte redovite pauze i jedite zdravo. Uz navedeno, pametna je odluka i priuštiti si vikend odmor kakav nam odgovara, bilo to gledanje serija u krevetu ili kratko putovanje, odnosno jednodnevni izlet.

Izbjegavajte koristiti tehnologiju u krevetu

Jedan od najčešćih razloga za umor na poslu je nedostatak sna, najčešće zbog surfanja do kasno u noć. Korištenje laptopa, mobitela pa čak i TV-a neposredno prije spavanja poremećuje unutarnji sat, utječe na proizvodnju melatonina i otežava vam utonuti u san. U konačnici spavamo puno kraće, osjećamo se loše i umorno čitav dan. Dobro je držati se ustaljenog rasporeda spavanja i ne zaboraviti na činjenicu da je sad koji ostvarimo do ponoći iznimno važan!

Utječite na prostor

Ponekad ne možemo utjecati na okolinu koja nas umara, ali možemo na neke faktore, kao što su je prostor u kojem se nalazimo. Umor se povećava uz prigušena svjetla, visoke temperature, udobno sjedenje te duge i repetitivne zadatke. Kad smo toga svjesni, dobro bi bilo smanjiti temperaturu u prostoriji u kojoj radimo, upaliti svjetla, smanjiti buku i uzimati češće kratke pauze ili različite zadatke.

Ako se trajni umor nastavi i niti jedan savjet ne pomaže, dobro bi bilo kopati dublje i provjeriti o čemu se zapravo radi. Ponekad je umor samo simptom potrebe za nečim većim, možda za životnom promjenom, a možda i dobar početak da se fokusiramo na sebe i posvetimo važnim stvarima.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0