Jadranka Fatur, Obitelj u Jakovlju

U MSU Zagreb je otvorena izložba 108 umjetnica s ciljem povećanja vidljivosti i zastupljenosti autorica

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik, Muzejom likovnih umjetnosti Osijek, Galerijom umjetnina Split i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka predstavlja izložbu Vidljive s radovima 108 umjetnica koja se u MSU otvorila u četvrtak, 18. svibnja.

Mara Bratoš, iz ciklusa Pavla i Mara

Izložbom otvorenom do 1. listopada 2023. godine se želi dati pregled recentnog stvaralaštva umjetnica sa željom da se osvijesti nužnost za ravnopravnom vidljivošću i zastupljenošću autorica u muzejskim kolekcijama i programskim realizacijama. Autorice zastupljene na izložbi pripadaju raznim generacijama, a radovi im obuhvaćaju široki raspon tema i senzibiliteta te nedvojbeno zaslužuju veću vidljivost i pozornost stručne i šire javnosti.

Među 108 autorica nalaze se tako i Vlasta Delimar, Tina Gverović, Vlatka Horvat, Sanja Iveković, Breda Beban, Ivana Franke, Nives Kavurić-Kurtović, Jagoda Kaloper, Hana Miletić, Lala Raščić, Ana Hušman, Nicole Hewitt, Nina Kurtela, Sonja Pregrad, Nika Radić, Helena Janečić, Mirjana Vodopija, Sandra Vitaljić i brojne im kolegice.

Ivana Pegan

Izložba kroz tematske cjeline predstavlja suvremenu umjetničku produkciju autorica koje su se kroz svoj rad kvalitetom visoko pozicionirale na umjetničkoj sceni, ali ne i u fundusima muzejskih zbirki. Naime, projekt je potaknut činjenicama proizašlima iz istraživanja o zatupljenosti umjetnica u zbirkama, javnim prostorima i galerijama, te općenito na tržištu umjetnina gdje autorice prema statističkim podacima uspijevaju doseći tek deset posto zastupljenosti.

Fokus istraživanja ovog projekta je na umjetničkoj produkciji nakon 90-tih (tzv. tranzicijska generacija), od vremena kada promjenu paradigme u umjetnosti prate smjena ideologija, tranzicije i socio-politička previranja. Navedene društvene promjene uvelike su utjecale na vidljivost umjetničkih produkcija autorica koje su ostvarile radove visoke umjetničke kvalitete, ali okolnosti (rat, geopolitičke promjene, migracije) su njihovu produkciju stavile na margine vidljivosti, što je utjecalo i na muzejske otkupe, kao i na njihovu nedostatnu kritičku i teorijsku vidljivost.

Lana Stojičević, Crno brdo

Uz Martinu Munivrana (MSU Zagreb), autoricu projekta i koncepcije, na projektu kao stručne suradnice i kustosice sudjeluju: Jasminka Babić (GU Split), Vilma Bartolić (u suradnji s Brankom Benčić i Dianom Zrilić, MMSU Rijeka), Valentina Radoš (MLU Osijek), Rozana Vojvoda (UGD, Dubrovnik), Ana Škegro (MSU Zagreb) za izvedbeni i diskurzivni program, te Branka Benčić (MMSU Rijeka) za filmski program.

Ana Opalić, Martina, dnevnički zapisi

Pored izložbe, projekt uključuje i diskurzivni i izvedbeni program sa svrhom da se ukaže na potrebu promjene u programskom kreiranju i razvoju muzejskih zbirki u kojima bi valjalo obratiti pozornost na ravnopravnu zastupljenost umjetnica. Nakon Zagreba, izložba će biti predstavljena i u drugim partnerskim institucijama, počevši s u prosincemu 2023. kada će izložba će se biti otvorena u MMSU Rijeka.

Tanja Deman, Stadion, Kolektivni narativi

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0