Otputovati u Kataloniju oduvijek je bilo na vrhu naše liste! Ove nas godine, nažalost, baš sve sprječava u mogućnosti putovanja, ali to nije razlog da ne obilježimo slavlje Svetog Jurja – dan ljubavi i književnosti koji se masovno obilježava u Barceloni i širom Katalonije kroz inicijativu “Books and Roses”.

U znak zahvalnosti ljudi razmjenjuju knjige i ruže, a korijeni ovog specifičnog slavlja potječu iz mješavine povijesnih tradicija. S jedne strane Sant Jordi (Sveti Juraj) je zaštitnik Katalonije od 15. stoljeća, a s druge strane oslanja se na poznatu legendu o Svetom Jurju i zmaju (vitez pobjeđuje zmaja, koji je terorizirao selo i princezu, a nakon što je ubio zmaja, sveti Juraj poklonio je princezi jednu prekrasnu crvenu ružu) i staru srednjovjekovnu tradiciju posjećivanja kapele Sant Jordi u Palacio de la Generalitat u Barceloni, gdje se nekada održavao sajam ruža ili ‘sajam zaljubljenih’. Zbog toga je Sant Jordi i zaštitnik zaljubljenika u Kataloniju.

Ova globalno prepoznata inicijativa kojom se povezuju knjige, ruža i ljubav preselila se izvan granica Katalonije pa se tako svake godine u više od 50 zemalja svijeta održava preko 150 proslava, a upravo je na nagovor katalonskih izdavača, 1995. godine, UNESCO proglasio 23. travnja Svjetskim danom knjige i autorskih prava.

Kako bi potaknula kulturu čitanja, osobito u vrijeme samoizolacije, Delegacija Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi poziva hrvatske građane na čitanje nekih od najboljih katalonskih književnika prevedenih na hrvatski jezik, otkrivajući im korijene povijesne ljubavi između Katalonije i pisane riječi.


Hrvatski urednik i kritičar Kruno Lokotar kroz seriju od četiri videa predstavit će značajna katalonska djela prevedena na hrvatski jezik, a vi imate priliku sudjelovati u nagradnoj igri. Video sadržaj emitirat će se od danas do 23. travnja na Facebook stranici Delegacije Vlade Katalonije i književnog portala Moderna vremena, a kroz četiri dana Lokotar će predstaviti antologiju novijeg katalonskog pjesništva “Riječi za jedan lapidarij” (preveo i odabrao Tonko Maroević), “Trg dijamanta” roman najvažnije katalonske autorice 20. stoljeća Mercè Rodorede, knjigu “Bez straha” najradikalnije časne sestre Europe Terese Forcades te objasniti korijene Dana knjige i proslave Sant Jordija u Kataloniji.