@mao.ge

Trap botoks je tretman za koji niste ni znali da vam je potreban, a nosi brojne benefite!

Period nesporedno prije odlaska na godišnji odmor ponekad zna biti najstresniji. U želji da sve završite prije nego što odete iz ureda, kako biste mogli biti u potpunosti offline, panično pokušavate riješite svaki zadatak što dovodi od napetosti i stresa. Iako nakon toga slijedi period opuštanja, napetost zna ostaviti traga na našim tijelima. Ako radite uredski posao i svako toliko se uhvatite kako grčevito stišćete ramena i vrat te non stop osjećate napetost u tom područuju, otkrili smo jedno neočekivano, ali iznimno efikasno rješenje.

@mao.ge

Na TikToku smo, naime, naletili na hrpu videa po hashtagom “traptox” ili “trap botox”, a riječ je o ubrizgavanju botoksa koji opušta mišiće u trapezius, upravo onaj mišić koji naprežete kad ste u stresu. Trapezni mišić (lat. musculus trapezius) je mišić leđa, smješten najpovršnije, a ima oblik trapeza. To je onaj mišić pokraj našeg vrata koji ide prema ramenu i daje mu širinu. I upravo je zbog tog postao meta brojnih korisnica TikToka koje koriste tretman botoksa kako bi taj dio tijela vizualno stanjile i produžile vrat. No, ovo nije članak o vizualnom utjecaju ovog tretmana na tijelo, već o tome kako botoks može pomoći u relaksiranju ovog mišića. Ako vas zanima taj dio, nastavite čitati.

@greta_rolli

Trap botox update 🤍 i went to @ericnietzel in NYC #trapbotox #botox #aesthetic #scoliosis

♬ original sound – Greta

Kao što vjerojatno znate botoks, odnosno Botulinum toksin, najčešće se koristi u uklanjanju sitnih borica i linija na licu, ali taj segmet prikazuje samo dio njegovih mogućnosti. S obzirom na to da hashtag na ovu temu na TikToku broji govoto tri milijuna pregleda, jasno je da brojne korisnike te društvene mreže zanimaju i druge mogućnosti botoksa. Upravo smo zato, odlučili saznati više od naših suradnika iz Poliklinike Milojević, točnije dr. Nikole Milojevića, vlasnika poliklinike koji nam je otkrio više o ovom tretmanu.

Botoks se injektira u taj mišić iz više razloga, i to i muškarcima i ženama. Jedan su razlog bolovi u ramenima, a osobe koje od tog stanja pate najbolje znaju koliko to može biti neugodno. Drugi je razlog estetske prirode, kao što smo ranije spomenuli, jer je tim zahvatom moguće je izdužiti, odnoosno vizualno stanjiti vrat, ne bi li izgledao ljepše i ženstvenije.

@mao.ge

Osim iz estetskih razloga, ubrizgavanje botoksa u trapezni mišić preporučuje se zbog opuštanja mišića, pogotovo ako se borite s bolovima i napetošću u tom području. Osim što će opustiti mišiće, botoks će u ovom slučaju djelovati i na poboljšavanje posture, smanjenju bolova, osjećaja grčka i ukočenosti u vratu i ramenima, a kreirat će i izduženiji vrat. Iako je ovaj tretman trend u posljednje vrijeme na TikToku, botoks se i ranije koristio za opuštanje mišića. Botoks, naime, može pomoći i osobama s jakim migrenama, pa se vrlo često i ubrizgavanjem botoksa u čelo ili na područje oko očiju i u tjeme učinkovito rješava navedeni problem, posebice kada je riječ o tenzijskim glavoboljama, ali i u sam vrat jer odatle mnoge tenzijske glavobolje zapravo i dolaze.

Trapezni mišić je zaista jedan od mišića koji najviše radi tijekom dana – esencijalan je za kretanje, stabilizira vrat i ramena te daje utječe na pravilno držanje. Trapezius, dakle, radi svoj posao uvijek i stalno pa ne čudi činjenica da često dolazi do tenzije u tom području.

@mao.ge

Ako pričamo o dozama botoksa koja se ubrizgavaju, riječ je o “normalnim” dozama –  oko 20 do 30 jedinica jedinica po svakom trapeziusu. Kako je mišić dosta velik, tako se može injektirati veća količina bez straha da rezultat neće biti zadovoljavajuć. Kao i kod tretiranja bora na licu, mišići, odnosno sinapsa između živaca koje šalju signale mišiću da se aktivira, se uspavljuju. S obzirom na to da je trapezius prilično velik mnoge sinapse ostaju, ali će svakako oslabiti mišić dovoljno da se bolovi smanje i u potpunosti nestanu, a da pritom ne dođe do funkcionalnih problema. Pacijenti normalno funkcioniraju u svakodnevnom životu, a mišić se s vremenom smanjuje.

Kako nam je otkrio dr. Milojević za rezultate je potrebno malo više vremena, no oni traju od 3 do 6 mjeseci. Kako se radi o mišiću kojem se smanjuje snagu i koji posljedično atrofira, ponekad je rezultat vidljiv i do 9 mjeseci, međutim ono što se pacijentu može obećati je 3-6 mjeseci. Oni koji se podvrgnu ovom tretmanu postupno će primijetiti da su bolovi u ramenima prestali i u ogledalu, za otprilike mjesec dana, vidjeti tanji vrat. 

Kao i kod svih tretmana botoksom, odmah se možete vratiti svojem svakodnevnom životu, uključujući i sportske aktivnosti i teretani, dapače poželjno je da se taj mišić aktivira u prvih sat vremena nakon tretmana, jer neke znanstvene studije pokazale da botoks tada ima i bolji učinak. Dapače, jer kako je otkrio Dr. Milojević, uvijek pacijentima sugerira da se smiju i mršte nakon tretmana bora, pa to vrijedi i za trapezius.

Trap botoks je, dakle, lunch time treatment, bez nuspojava, lagani tretman, a bol u trapeziusu kod injektiranja je minimalna. Jedina sugestija je izbjegavanje saune i masaže kroz u prva 24 sata, ali ni to nije strogo pravilo. Isto tako, ako se odlučite za ovaj tretman opuštanja mišića, u Poliklinici Milojević nakon tretmana u otpusnom pismu dobivate sve upute, tako da nema straha od toga da ćete nešto pogrešno napraviti.

Ovaj tretman dobiva sve više pozitivnih recenzija za društvenim mrežama, višestruko je učinkovit te je sve popularniji u svijetu, dok je u Hrvatskoj još relativno nepoznat, a donosi brojne prednosti. Ako se borite s bolovima i napetošću mišića vrata i ramena, ovo je odličan način za opuštanje tog područja! Mi ćemo svakako isprobati!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0